Şeker Pancarı Hasadı ve Üretimi
Türkiye’de şeker üretiminin büyük kısmını karşılayan şeker pancarında hasat sona ermek üzere. 2024 yılında 23 milyon ton rekolte bekleniyor. Konya, Kayseri, Eskişehir, Afyonkarahisar, Uşak ve Yozgat gibi illerde yetiştirilen pancar, fabrikalarda şekere dönüşmenin yanı sıra geleneksel kebabı ile de sofralara geliyor.
Pancar Kebabı Nasıl Yapılır?
Şeker pancarı önce iyice yıkanıp temizleniyor. Ardından yanmaz fırın kağıdına ve folyoya sarılarak kuzine sobanın fırınına yerleştiriliyor. 5-6 saat pişirildikten sonra kabuğu soyulup dilimlenerek servis ediliyor. Ekmek fırınlarında pişirilen ya da haşlanarak tüketilen pancar, doğal tatlılığı sayesinde herhangi bir ek katkı olmadan yeniyor.
Sağlığa Faydaları
Şeker pancarı lif açısından zengin olup, tansiyon ve kolesterol düşürücü etkilere sahip. Sinir sistemini sakinleştirici özelliği bulunan pancar, kansızlığa iyi geliyor, böbrek sağlığını destekliyor ve kan basıncını düzenliyor.