ERZİNCAN (İHA) - Erzincan’da, su ürünleri üretiminde Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın ise önde gelen tesislerinden biri kurulacak. Sahip olduğu zengin su kaynaklarıyla dikkat çeken kentte, 21 mevcut tesise ek olarak 13 yeni tesis için başvuru yapıldı. Bu tesislerin faaliyete geçmesiyle Erzincan’ın yıllık porsiyonluk alabalık üretim kapasitesi 3 bin 335 tona, yavru alabalık üretimi ise 247 milyon adede yükselecek.
Yeni tesislerin üretime başlamasıyla porsiyonluk alabalık üretimi iki kat, yavru alabalık üretimi ise beş kat artacak. Erzincan Tarım İl Müdür Yardımcısı Serkan Kütük, Koçyatağı bölgesinde bulunan ve hem porsiyonluk hem de yavru alabalık üretimi yapan bir tesisi ziyaret ederek incelemeler gerçekleştirdi.
"ERZİNCAN, TÜRKİYE'NİN İLK SIRALARINDA YER ALACAK"
Erzincan’daki su ürünleri sektörünün gelişimine dikkat çeken Serkan Kütük, "Erzincan, son yıllarda sahip olduğu temiz su kaynaklarını iyi bir şekilde değerlendirerek su ürünleri üretiminde büyük bir gelişme trendi yakalamıştır. Şu an incelediğimiz üretim tesisi, önümüzdeki süreçte gerçekleştireceği kapasite artırımı ile alabalık üretiminde yıllık 248 milyon yavru üretimine ulaşacak. Bu artan kapasite sayesinde Erzincan, özellikle yavru alabalık üretiminde Türkiye'nin ilk sıralarında yer alacak" dedi.
Artan üretimle birlikte Erzincan’ın su kaynaklarının en verimli şekilde kullanıldığını vurgulayan Kütük, "İnşallah 13 tesisimizin de faaliyete geçmesiyle daha iyi bir ivme kazanmış olacağız" ifadelerini kullandı.
KARADENİZ’E GİDEN BALIKLAR AVRUPA’YA İHRAÇ EDİLİYOR
Sakaltutan bölgesinde faaliyet gösteren 36 yaşındaki Ozan Akpolat, ailesinden miras kalan mesleği başarıyla sürdürüyor. Akpolat, işletmelerinde yıllık 10 milyon balık ürettiklerini belirterek, üretilen balıkların büyük kısmının Karadeniz’e gönderildiğini söyledi. Karadeniz’de somon olarak yetiştirilen balıklar, daha sonra Uzak Doğu ve Avrupa’ya ihraç ediliyor.
AVRUPA’NIN EN BÜYÜK TESİSLERİNDEN BİRİ OLACAK
5 yıl içerisinde Avrupa’nın en büyük çiftliklerinden birini kurmayı hedeflediklerini belirten Akpolat, yıllık 200 ton porsiyonluk somon üretimi planladıklarını ifade etti. Daha verimli üretim için genetik çalışmaların devam ettiğini, Kübalı uzmanlarla iş birliği yapıldığını belirten Akpolat, projelerin tamamlandığını ve nisan ayında yeni çiftlik çalışmalarına başlayacaklarını açıkladı.