RİZE (İHA) - Rize’nin Anzer Yaylası’nda üretilen ve coğrafi işaretli olan Anzer Balı, 2024 sezonu için kilosu 4 bin TL’den satışa sunulmaya başlandı. Bu yıl 40’ı endemik olmak üzere 400'ü aşkın çiçek türünden elde edilen balın sağım işlemleri tamamlandıktan sonra Hacettepe Üniversitesi’ne tahlil için gönderildi. Analizlerin ardından Rize Arıcılar Birliği’nde dolum işlemi yapılarak satışa hazır hale getirilen Anzer Balı, 250 gram için 1000 TL, 500 gram için 2 bin TL ve 1 kilogram için 4 bin TL’den alıcı bulacak.
Anzer Balı, düşük rekoltesi ve yüksek kalite nedeniyle yurt dışından da yoğun ilgi görüyor. Ancak satış önceliği, ön sipariş veren yerli vatandaşlar ve özellikle hasta olan bireylere verilecek. Anzer Ballıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Muzaffer Deniz, "Son yıllarda bilhassa Arap ülkelerinden ülkemize turizm amaçlı gelen turistler, yine Avrupa ülkelerinden bilhassa Almanya, İsviçre, İngiltere, Fransa gibi ülkelerden Anzer Balı'nı bildikleri için, değerli bir bal olarak bildikleri için yurt dışı taleplerimiz de olmaktadır. Hatta Singapur'dan, Japonya'dan bile Anzer Balı talebi olduğunu görmekteyiz" diyerek talebin yoğunluğunu vurguladı.
Muzaffer Deniz, Anzer Balı'nın seri numaralı orijinal bir ürün olarak tüm dünyada tanındığını belirterek, Anzer Balı'nın sadece üretimle kalmayıp, ülkemizin bilgi birikimini yurtdışına da aktararak dünya çapında tanınan bir ürün haline geldiğini söyledi. "Bizim ilk tercihimiz ülkemizdeki ön siparişte bulunan hasta olan insanlar. Önceliği onlara vererek, Anzer Balı'nı ilk onlara göndereceğiz" diye ekledi.