Manisa'da Üzüm Pekmezi Kazanları Kaynadı

Manisa’da üzüm üreticisi Musa Topdemir, artan üzümlerini şifa kaynağı pekmeze dönüştürdü. Taze pekmez üretimiyle bereketli bir yılı geride bıraktı.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2025 10:25
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2025 10:25

MANİSA (İHA) - Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde Çekirdeksiz Sultaniye üzümleriyle tanınan üretici Musa Topdemir, 2024 ürünü üzümlerinin hasadını tamamladıktan sonra elinde kalanları değerlendirerek pekmez yaptı. Normalde eylül-kasım aylarında yapılan üzüm pekmezini ocak ayında üretmek için harekete geçen Topdemir, evinin bahçesinde odun ateşiyle pekmez kaynattı.

"SİRKE YERİNE PEKMEZ YAPMAYI UYGUN BULDUM"

Topdemir, artan üzümleri önce alkol fabrikasına ya da sirke üreticilerine satmayı düşündüğünü, ancak fiyatların düşük olması nedeniyle bu fikrinden vazgeçtiğini belirtti. "Sirkelik üzümü 5 liradan almak istediler ben de vermedim. Bunun yerine pekmez yapmayı uygun buldum" dedi.

PEKMEZİN FİYATI VE FAYDALARI

Üretici, üzüm pekmezinin sağlık açısından faydalarına dikkat çekerek, "İki gün içinde üzüm pekmezimizi yaptık. Taze olarak satmaya başladık. Sarıgöl’de üzüm pekmezi eylül ekim ve kasım aylarında yapılır ama üzüm taze ise zamanın önemi yoktur. Piyasada şuan pekmezin litresi 300-400 liradan satılıyor. Pekmez şifa kaynağı olarak bilinmekte. Bereketli bir yılı geride bıraktık. Darısı 2025 yılının üzümlerine" ifadelerini kullandı.