Muğla'da Çam Balı Rekoltesi Yüzleri Güldürdü: Hedef 20 Bin Ton

Dünya çam balı üretiminin %90'ını, Türkiye'nin ise %83'ünü karşılayan Muğla, 2019'dan bu yana ilk kez yüksek rekolteyle çam balı üreticilerinin yüzünü güldürdü

Haber Giriş Tarihi: 05.10.2024 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 05.10.2024 11:37

Muğla'da geçen yıl 13 bin 800 ton çam balı üretimi gerçekleşmişti. Bu yıl ise hedef, 20 bin ton. Bölgeye gelen gezgin arıcılar, ilk hasatlarını gerçekleştirirken, hava koşullarının uygun gitmesi halinde ikinci ve üçüncü hasatların da yapılabileceğini belirttiler.

Arıcıların Beklentisi Yüksek

Muğla’ya ailesiyle birlikte Adana’dan gelen bal üreticisi Mehmet Tilki, bu yılki bal sezonunun umut verici olduğunu belirtti: “Çamlardaki basra böceği çok iyi durumda. Sezonun iyi geçmesi hava şartlarına bağlı. Kasım ayına kadar bal üretimi devam edebilir. Beklentimiz, çam balının teneke fiyatının 3 bin liranın üzerinde olması.” dedi.

Muğla Tarım İl Müdürü'nden Uyarı: Taklit Bal Ürünlerine Dikkat

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, 5 yıl aradan sonra 20 bin tonluk rekolte hedeflerine doğru ilerlediklerini açıklarken, sahte bal ürünlerine karşı tüketicileri uyardı. Saylak, Muğla'da sadece çam balı değil, arı sütü, polen, propolis gibi apiterapik ürünlerin de üretildiğini ve bu ürünlerin ekonomik katkısının yüksek olduğunu vurguladı. Ayrıca gezginci arıcılara verilen desteklerin bu yıl artırıldığını belirterek, arıcılara verilen kovan başına desteğin 190 liraya çıkarıldığını söyledi.