Çanakkale Boğazı’nda Müsilaj Alarmı Yeniden Çalıyor

Deniz salyası Çanakkale Boğazı’nda yeniden etkili olmaya başladı. Özellikle balıkçılar, müsilajın ekonomik ve ekolojik etkileri konusunda endişeli.

Haber Giriş Tarihi: 25.12.2024 14:43
Haber Güncellenme Tarihi: 25.12.2024 14:43

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale Boğazı’nda deniz salyası olarak da bilinen müsilaj yeniden görülerek özellikle balıkçılar arasında tedirginliğe neden oldu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Temel Bilimler Bölüm Başkanı ve Çanakkale Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, bu durumun su sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden kaynaklandığını söyledi.

2020 yılında ciddi sorunlara neden olan müsilaj, bu yıl Güney Marmara’da bazı bölgelerde etkisini yeniden göstermeye başladı. Prof. Dr. Büyükateş, yaklaşık bir aydır balıkçılardan bu konuda şikayetler aldıklarını ve yüzeyde de müsilaj gözlemlendiğini belirtti.

MÜSİLAJIN NEDENLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI

Prof. Dr. Büyükateş, su kolonunda yoğunlaşmanın en önemli sebeplerinden birinin durgun hava koşulları ve su sıcaklıklarının yüksek olması olduğunu ifade etti. Müsilajı oluşturan organizmaların etkinliğini kontrol altına almak için su sıcaklıklarının 9 derece ve altında olması gerektiğini belirten Büyükateş, şu an su sıcaklıklarının ortalama 13.5 derece olması nedeniyle organizmaların fotosentez aktivitelerinin arttığına işaret etti.

Ayrıca sistemdeki besin yükünün kentsel ve tarımsal kirlilikle arttığını vurgulayan Büyükateş, iklim değişikliği ve mevsimsel değişimlerin de bu süreçte önemli bir rol oynadığını belirtti. Ancak kontrol edilebilecek faktörler arasında atıkların, tarımsal girdilerin ve yüzey akışlarının yönetiminin yer aldığını söyledi.

GELECEK GÜNLERDE DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Büyükateş, önümüzdeki günlerde sıcaklıkların düşmesi ve rüzgar hareketliliğinin artmasıyla müsilaj yoğunluğunda azalma beklediklerini ifade etti. Ancak bu süreçte atık kontrolüne ve kirlilik yükünün azaltılmasına daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı.