Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Eylül ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklarına dikkat çekti. Havuç, %249 fark ile en yüksek seviyede yer alırken, limon, kuru kayısı, kuru soğan ve patates de ciddi fiyat farklarıyla dikkat çekti. Bayraktar, “Üreticiden 7,50 TL'ye çıkan havuç, markette 26,18 TL'ye satıldı. Limon, kuru kayısı, kuru soğan ve patates de benzer şekilde üreticiden tüketiciye ulaşırken fiyat farkıyla karşılaşıyor" dedi.
Marketlerde Fiyat Artışları ve Düşüşler Bayraktar, Eylül ayında market fiyatlarında 23 üründe artış, 13 üründe ise düşüş olduğunu söyledi. En fazla fiyat artışı %32,7 ile kuru incirde görülürken, limon %30 düşüşle en fazla ucuzlayan ürün oldu.
Patates ve Soğan Üreticilerinde Endişe Patates üretiminin bu yıl oranında artarak 6,5 milyon tona ulaşmasının beklendiğini ifade eden Bayraktar, patates üreticilerinin düşen fiyatlar karşısında borçlarını ödeyememe kaygısı taşıdığını belirtti. Ayrıca, kuru soğan üretiminde de artış beklendiğini, bu yüzden fiyatların daha fazla düşmesi endişesi yaşandığını dile getirdi.
Müdahale ve İhracat Çağrısı Bayraktar, kuru soğan ihracatının artırılması ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin devreye girerek patates ve kuru soğan alımlarına müdahale etmesi gerektiğini vurguladı. Bu süreçte Ziraat Odaları'nın da üreticilere destek vermesi gerektiğini ifade etti.