Gümüşhane'nin Torul ilçesindeki Torul Baraj Gölü, sadece elektrik üretimiyle değil, aynı zamanda Gökkuşağı alabalığı üretimiyle de dikkat çekiyor. Baraj gölünde yetiştirilen balıklar, Karadeniz’deki deniz çiftliklerine gönderilerek “Karadeniz somonu” olarak uluslararası pazara sunuluyor.
Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Ahmet Bingöl, Torul Barajı'nda 2 gramlık yavru alabalıkların 1 kilogram ağırlığa ulaştırıldığını, ardından Vakfıkebir ve Arsin’deki deniz çiftliklerine nakledildiğini belirtti. Burada 3-4 kilograma ulaşan balıklar, başta Rusya, Japonya, Şili ve Çin olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ediliyor. 2024 yılı itibarıyla 70 bin ton somon ihracatı gerçekleştirilerek yaklaşık 410 milyon dolar gelir elde edildiği ifade edildi.
“Denizi Olmayan Şehirden Balık İhracatı”Bingöl, Gümüşhane'nin denize kıyısı olmamasına rağmen balık ihracatında önemli bir rol üstlendiğini vurguladı. Barajda yıllık 350 ton balık yetiştirilip deniz çiftliklerine taşınıyor ve burada büyütülen balıklar uluslararası pazara hazırlanıyor. Yeni hedef pazarların Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri olduğunu belirten Bingöl, somon ihracatının artarak devam etmesini beklediklerini söyledi.
Ülke Ekonomisine Büyük KatkıTorul Baraj Gölü'ndeki balık üretimi, hem Gümüşhane ekonomisine hem de ülke ihracatına büyük katkı sağlıyor. Elektrik üretimi ve su ürünleri yetiştiriciliğiyle Torul Barajı, çok yönlü bir kalkınma örneği sunuyor.