Güneydoğu’nun kuru meyve ihracatı yüzde 28,4 arttı

Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinden kuru meyve ihracatı, 2024'ün ilk dokuz ayında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden yüzde 28,4 artarak 241 milyon 49 bin dolar seviyesine ulaştı. Bölgeden yapılan kuru kayısı ve Antep fıstığı ihracatının büyük pay sahibi olduğu belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2024 11:13
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 11:13

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, ihracat rakamlarını değerlendirirken 2024 yılının sonuna kadar hedeflere ulaşılacağını belirtti. Ocak-Eylül döneminde, kuru kayısı ihracatı yüzde 19,1 artışla 100 milyon 316 bin dolar, Antep fıstığı ihracatı ise yüzde 51,3 artışla 94 milyon 906 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu iki ürün, bölgenin toplam ihracatının yüzde 81’ini oluşturdu.

En fazla ihracat Avrupa Birliği ülkelerine

2024 yılının ilk dokuz ayında kuru meyve ihracatında en büyük payı yüzde 24,8 artışla Avrupa Birliği ülkeleri aldı. 110,5 milyon dolar ihracat gerçekleştirilirken, Amerika ülkelerine yapılan ihracat yüzde 42,8 artışla 38,5 milyon dolar oldu. Orta Doğu ülkelerine ise yüzde 42,1 artışla 23,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

Almanya ilk sırada yer aldı

2024'te en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu. Almanya’ya yapılan kuru meyve ihracatı 47,2 milyon dolara ulaşırken, İtalya yüzde 86,2 artışla 30,8 milyon dolar, ABD ise yüzde 58,4 artışla 25,1 milyon dolar ile sıralamayı izledi. 2024’ün dokuz ayında toplam 94 ülkeye ihracat gerçekleştirildi.

Moskova Fuarı’na katılım sağlandı

Başkan Mehmet Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği olarak 17-20 Eylül 2024 tarihlerinde Moskova’da düzenlenen World Food Moscow Fuarı’na katılım sağladıklarını da sözlerine ekledi.