Bitlis’te Asırlık Yöntemle Yapılan Üzüm Pekmezi Yoğun İlgi Görüyor

Hizan'ın Akşar köyünde geleneksel yöntemlerle yapılan üzüm pekmezi, katkısız ve doğal yapısıyla halkın beğenisini topluyor. Pekmez, şifa kaynağı olarak da tercih ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2024 09:35
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2024 09:35

Hizan'da üzümler toplanarak imece usulüyle pekmeze dönüştürülüyor. Bu doğal pekmez, hem sofralara lezzet katıyor hem de sağlık için faydalı olduğu biliniyor.

Yüzyıllardır Süregelen Gelenek

Bölgede asırlardır sürdürülen bu gelenekle üzümler, bağlardan toplanarak eziliyor ve beyaz toprakla mayalandıktan sonra büyük kazanlarda saatlerce kaynatılıyor. Pekmez üreticisi Erkan Özer, 100 kilo üzümden yaklaşık 35-40 kilo pekmez elde ettiklerini belirterek, katkı maddesi içermeyen pekmezin birçok hastalığa iyi geldiğini vurguluyor.

Sağlık İçin Faydalı

Özer, özellikle akciğer ve kalp hastalıklarına iyi geldiğini belirttiği pekmezin, kansızlık çeken kişiler tarafından da sıkça tercih edildiğini söyledi