Trüf mantarı nedir?
Diğer mantarlar gibi sporla üremeyen trüf mantarı bu yönüyle onlardan ayrılır. Özellikle meşe ağaçlarının diplerinde 5-20 cm derinliklerde bu ağacın köklerinden beslenerek oluşurlar. Dışarıdan bakıldığında orada bir mantarın olduğunu anlamak neredeyse imkansızdır.
Dünyada 'kara elmas' olarak adlandırılan trüf mantarı çoğunlukla Akdeniz iklim kuşağında, İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'de yetişir. İşte trüf mantarının bu kadar az bir coğrafyada bulunuyor olması onu çok değerli kılıyor. Fiyatı çeşit ve kalitesine göre 100 ve 500 euro arasında değişen trüf mantarına talep her geçen gün artıyor. Ülkemizde 2020 ayında trüf mantarı ticari hacmi 180 milyon tl civarında olmuştur.
Trüf mantarı toprak altından nasıl çıkartılır?
Temmuz aylarında toplanan trüf mantarları zamanı geldiğinde genellikle büyür ve toprağın yüzey kısmını çatlatır. Özellikle meşe ve kestane ağaçlarının diplerindeki bu çatlaklar takip edilerek mantarın yeri kısmen tespit edilir. Aslında bu iş için özel eğitimli köpekler kullanılsa da bazı mantar toplayıcıları köpeklere ihtiyaç duymadan da trüf mantarlarının yerlerini rahatlıkla tespit edebiliyorlar. Velhasıl toprak basit bir el küreği ile nazikçe kazılır ve mantara zarar verilmeden çıkartılır.
Toplanan trüf mantarları çok hassas oldukları için poşete ve plastik bir malzemeye doldurulmamaları daha iyi olacaktır. Hava alan hasır bir sepet içinde biriktirilebilir.
Trüfün faydaları
Günümüzde olduğu gibi geçmiş zamanlarda da trüfün insan vücudundaki etkileri bilinmekteydi. İbni Sinâ trüf mantarının kusma, zayıflık, ağrı ve yaraların iyileşmesi için tavsiye etmiştir. M.S. 827- 844 yılları arasında Papa IV. Gregory askerlerinin savaşlarda güç kazanmaları için trüf mantarı tüketmelerini önermiştir. Bunların yanında Napolyon da trüflerin afrodizyak olduğuna inanıyordu. Gerçekten trüf manatarı içerdiği mineral ve vitaminler bakımından diğer mantarlara göre kat kat zengindir.
Hangi yemeklerde kullanılır?
Trüf mantarı yağı, yemeklerdeki aromayı hapsettiği için, genellikle krema, yağ ve yumurta içeren yiyeceklerle kullanılması tavsiye edilir. Omletin ve makarnanın üzerine direkt olarak rendelenebilir. Et yemeklerinde, kömürde pişirilerek veya füme şeklinde de tüketilebilir.