Ulucak Höyüğü’nde 8.850 Yıllık Tarım ve Yaşam İzleri

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde yer alan Ulucak Höyüğü’nde, Batı Anadolu’nun en eski çiftçi köy yerleşimine dair yeni buluntular ortaya çıkarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2024 11:48
Haber Güncellenme Tarihi: 14.12.2024 11:48

"Binalar İnsan Gibi Düşünülmüş"

Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Çevik, höyükte 8.850 yıl önceye uzanan kesintisiz yerleşim izlerinin bulunduğunu belirtti. Çevik, bu yıl yapılan kazılarda 7.800 yıllık bir binanın bilinçli olarak yakılarak kapatıldığını, içine tahıl, kemik spatula, orak, kaplumbağa kabuğu ve büyükbaş hayvan kemiklerinin bırakıldığını söyledi. Bu tür terk ritüellerinin binaların insan gibi doğup yaşadığı ve ömrünü tamamladığında “öldüğünü” simgelediğini ifade etti.

Kaplumbağa Vurgusu Dikkat Çekti

Prof. Dr. Çevik, Batı Anadolu’da kaplumbağaya yapılan bu vurguya nadir rastlandığını ve bunun bereket ile bolluk temalarıyla ilişkilendirildiğini belirtti. Şanlıurfa’daki Nevali Çori Höyüğü’nde kaplumbağayla dans eden insan figürleriyle benzerliklere dikkat çeken Çevik, kaplumbağa kabuğu ile yapılan bu ritüellerin dönemin inanç ve sembolizmini anlamak için önemli ipuçları sunduğunu dile getirdi.

Buluntuların Önemi

Kazılarda ayrıca çok sayıda buğday, mercimek, kaplar ve kemikten yapılmış orak bıçakları bulundu. Bunların, binanın bilinçli bir şekilde kapatılması öncesinde tabana bırakıldığı anlaşıldı. Bu bulgular, hem Batı Anadolu’nun erken çiftçi toplulukları hakkında bilgi sunuyor hem de ritüel pratiklerini daha iyi anlamamızı sağlıyor.

"Geleceğe Miras Projesi Kapsamında Uzun Bir Dönem Çalışıldı"

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklediği “Geleceğe Miras” projesi kapsamında, bu yıl kazılar uzun bir süre devam etti. Çevik, Ulucak Höyüğü’nün Batı Anadolu’nun en erken tarım topluluklarının yaşamına dair eşsiz bilgiler sunduğunu ve araştırmaların bölgenin tarihine ışık tuttuğunu ifade etti.