Adana Karpuzu Tarlalarda Yeşeriyor
Adana’nın Karataş ilçesinde, Akdeniz ile Akyatan Lagünü arasında kalan kumluk alanlarda karpuz fideleri dikildi. İşçiler sabah erken saatlerde tarlalarda çalışarak fideleri toprağa hazırladı ve soğuktan korumak için üstlerini naylonla örttü.
Rekor Beklentisi: Hasat ve Fiyatlar
Hava sıcaklığının mevsim normallerinde seyretmesi halinde, Nisan sonu veya Mayıs ortasında hasat yapılması planlanıyor. Bu yıl 150 bin dönümlük alanda ekim yapılırken, karpuzun kilogram fiyatının tarlada 10 lira olması bekleniyor.
Adana Karpuzu ve Coğrafi İşaret
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, coğrafi işaret belgesi taşıyan Adana karpuzunun tadı, rengi ve aromasıyla Avrupa ve Rusya’ya ihraç edildiğini belirtti. “Geçen yıl Avrupa Futbol Şampiyonası nedeniyle çiftçilerimiz iyi kazandı. Bu yıl da beklentimiz yüksek,” dedi.
Çekirdeksiz Karpuz Üretimi Artıyor
Doğan, bölgede çekirdeksiz karpuz üretiminin arttığını ve bir dönümlük maliyetin 25-30 bin lira arasında olduğunu ifade etti. Çiftçi Veli Şahbaz ise dönüm başına 5-6 ton verim beklediklerini ve karpuzun kilogram fiyatının 10 liradan satılmasını umut ettiklerini söyledi.
Adana’dan Dünyaya: Erkenci Karpuz
Adana, erkenci karpuz üretimiyle hem yurtiçi hem yurtdışı talepleri karşılamayı hedeflerken, artan maliyetlere rağmen üreticiler umutlu.