Sözleşmeli Tarım ile Geniş Üretim Yelpazesi
Hümeyra Gökçen Keskin, Türkiye genelinde 23 bin dönümlük tarım arazisinde domatesten fındığa, muzdan bademe kadar çeşitli ürün gruplarında üretim yaptıklarını belirtti. Bu alanın 20 bin dönümünde sözleşmeli tarım modeli uyguladıklarını ifade eden Keskin, çiftçilere pazar garantisi ve istikrarlı gelir sunduklarını vurguladı.
Antalya, Samsun, Uşak ve Burhaniye’deki tarım faaliyetleri kapsamında, 3 bin dönümlük kendi arazilerinde ceviz, fındık ve seracılık yapıldığını, İzmir Torbalı’daki salça fabrikasında ise günde 160 ton salça ürettiklerini söyledi.
Topraksız Tarım ve Teknoloji Entegrasyonu
Keskin, Balıkesir Burhaniye’de Türkiye’nin ilk cam seralarından birinde topraksız tarımla salkım domates ürettiklerini ifade ederek, bu yöntemi yaygınlaştırmayı hedeflediklerini açıkladı. Ayrıca, blueberry ve raspberry gibi az üretilen, ithal edilen ve yüksek katma değerli ürünlerin topraksız tarımla üretilebileceğini belirtti.
Hollanda’nın tarımda dünya devi haline gelmesindeki başarısını örnek aldıklarını dile getiren Keskin, bu modelin Türkiye’nin tarım potansiyelini artırabileceğini vurguladı.
Arazi Birleştirme ve Ölçek Ekonomisi
Türkiye’de miras nedeniyle küçük parçalara bölünen tarım arazilerinin verimliliği olumsuz etkilediğini söyleyen Keskin, 2 bin 500 dönümlük bir alanda 95 çiftçinin arazisini birleştirerek yüksek verimlilik sağladıklarını açıkladı. 1000 dönüm ve üzeri operasyonlarla ölçek ekonomisi kurallarını uyguladıklarını belirtti.
Tarımda Yapay Zeka ve Dijital Dönüşüm
Keskin, Agrotech Grup olarak yazılım, yapay zeka ve sistem entegratörlüğü alanlarında geliştirdikleri yerli ürünlerle dünya çapında hizmet sunduklarını ifade etti. By-Chat adlı yapay zeka destekli ürünleriyle e-ticaret ve dijital dönüşüm süreçlerini yönettiklerini belirtti.
Agrotech, sürdürülebilir tarım politikalarıyla hem Türkiye’nin tarımsal üretimini artırmayı hem de modern tarım teknikleriyle küresel rekabette güçlü bir yer edinmeyi hedefliyor.
Kaynak: Platin