Ağaçlardan Sofraya Uzanan Emek
Alanya’da halk arasında “muşmula” olarak adlandırılan malta eriği hasadı başladı. Zorlu doğa koşullarında ağaçlardan toplanan meyveler, üreticiler tarafından özenle paketlenip Alanya hal pazarına gönderiliyor. Buradan da iç piyasa ve ihracatla yurt dışına ulaştırılıyor.
Fiyatlar 100-150 TL Arasında
Alanya’da 5 dönüm arazide muşmula üreten Muzaffer Yıldız, hasada bir ay önce başladıklarını belirterek, “Kilogram fiyatını 100-150 TL’den hale gönderiyoruz” dedi. Yıldız’ın ailesinden Mehmet Yıldız ise 7 yaşından bu yana hasada katıldığını belirtti ve “Bazı toplayıcıların çatlak ürün katması piyasayı zedeliyor ama şimdilik para kazanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Üretim Azalıyor, Nedeni İşçilik Maliyeti
Alanya Avokadocular Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, malta eriğinin üretiminin her geçen yıl azaldığını vurguladı. “Alanya’ya özgü sarı renkli muşmula üretimi işçilik maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle azalıyor. Ancak bu ürün hem sağlığa faydalı hem de ekonomik değeri yüksek,” dedi.
Çağrı: Üretimden Vazgeçmeyin
Sevilgen, mevcut üreticilere seslenerek, “Malta eriği çeşit açısından zengin bir ürün. Üreticilerimiz bu ürünü bırakmasın, üretime devam etsin,” çağrısında bulundu.
Alanya’da hem ekonomik katkı hem de geleneksel üretim açısından önemli olan muşmula için üreticiler kararlı olsa da, destek olmazsa üretimin geleceği tehlikede.