Amasya’da 2 Bin Yıllık Gelenek: Misket Elması Hasadı Başladı

Amasya'da 2 bin yıldır yetiştirilen coğrafi işaretli Amasya misket elmasının hasadı başladı. 8 bin ton rekolte beklenen bu yılki hasat, elmanın kendine has yıldız şekli ve lezzetiyle dikkat çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 02.10.2024 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 02.10.2024 11:09

Amasya’da 2 bin yılı aşkın bir süredir yetiştirilen ve coğrafi işaretle tescillenen Amasya misket elmasının hasadına başlandı. Bir tarafı kırmızı, diğer tarafı yeşil görünümü, ince kabuğu, sulu ve gevrek yapısıyla bilinen bu özel elmanın üreticileri, elmanın Amasya'ya özgü olduğunu yatay kesildiğinde tohum yatağının yıldız şeklini almasıyla anlıyorlar. Arkeolojik kazılarda bulunan elma ağacı figürlü mozaikler, bu topraklarda elma yetiştiriciliğinin 2 bin yıl öncesine dayandığını kanıtlıyor.

Yıldız Şeklindeki Tohum Yatağı Farkı Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, bu eşsiz elmanın diğer elma türlerinden ayrılan özelliklerine değindi. Amasya misket elmasının yatay kesildiğinde tohumlarının yıldız şeklini aldığını belirten Çetin, “Bu özellik, elmanın coğrafi işaret almasıyla da destekleniyor ve pazarlama açısından büyük katkı sağlıyor,” diye konuştu.

Amasya Misket Elmasının Yaşatılması 60 yaşındaki emekli öğretmen Tayfur Yılmaz, Taşova'nın Alpaslan köyündeki bahçesinde yetiştirdiği elmalarla misket elmasının yaşatılmasına katkıda bulunmak istediğini belirtti. Yılmaz, “Bu elmanın tadı, kokusu ve rengi başka hiçbir yerde bulunmaz. Bu, Amasya’ya özgü bir miras,” dedi.

8 Bin Ton Rekolte Beklentisi Bu yıl 3 bin 642 dekarlık alanda yetiştirilen Amasya misket elmasından yaklaşık 8 bin ton ürün bekleniyor. Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Amasya İl Özel İdaresi ile birlikte yürüttüğü Amasya Misket Elması Gen Bahçesi Projesi kapsamında geçen yıl Akyazı köyünde 118 dekar araziye misket elması bahçesi kurarak üretimi artırmayı hedefliyor.