Bayraktar: Don afeti 65 ilde tarımı vurdu, acil destek fonu şart

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, zirai dondan etkilenen çiftçiler için nakit destek ve borç ertelemesi talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2025 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 16.04.2025 11:36

Son yılların en büyük felaketi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 10-13 Nisan arasında yaşanan ve hava sıcaklıklarının eksi 15 derecelere kadar düştüğü zirai don afetinin 65 ilde tarımsal üretimi ağır şekilde etkilediğini söyledi. Şubat ayından bu yana üçüncü büyük don olayının yaşandığını hatırlatan Bayraktar, üreticilerin birçok bölgede ürün kaybı yaşadığını belirtti.

Ürün bazlı büyük kayıplar yaşandı

Don; Malatya ve Kahramanmaraş'ta kayısıyı, Karadeniz’de fındığı ve çayı, Ege’de üzüm, zeytin, incir gibi ihraç ürünlerini, Akdeniz’de sebzeleri, Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu’da ise çok sayıda meyve türünü etkiledi. Bazı bölgelerde zarar oranı yüzde 100’e ulaştı.

"Fon kurulmalı, çiftçiye destek verilmeli"

İklim krizinin etkileriyle doğal afetlerin arttığını vurgulayan Bayraktar, 2024’te 1.257 doğal afet kaydı yapıldığını belirtti. Tarımsal üretimin devamı ve köyden kente göçün önlenmesi için zarar gören çiftçilere nakit yardımı yapılması, girdi desteği sağlanması, bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçların faizsiz ertelenmesi ve yeni kredi olanakları sunulması gerektiğini vurguladı.

Sigorta yetersiz kalıyor

Bayraktar, sigortası olmayan çiftçilerin de desteklenmesi gerektiğini ifade ederek TARSİM sigortası olan üreticilerin ise süreçte çeşitli zorluklarla karşılaştığını, hasar tespitlerinin adil yapılması gerektiğini dile getirdi.

"Çiftçimiz direniyor, biz de arkasında durmalıyız"

Ziraat odalarının sahada hasar tespit çalışmalarına destek verdiğini aktaran Bayraktar, “Türk çiftçisi bütün yapısal zorluklara rağmen üretmeye devam ediyor. Bu emeğin arkasında durmak hepimizin görevi” dedi.