Çiftçinin hizmetinde olmaya devam edeceğiz

“Söke üreticisinin ve bölge tarımının daha iyi bir yere gelebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, ilimiz milletvekilleri ve Ziraat Odaları Genel Başkanlığı’na sürekli olarak dilekçe ve dosyalar şeklinde çözüm önerilerimizi iletmekteyiz”

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2023 12:03
Haber Güncellenme Tarihi: 24.03.2023 12:03
https://www.agronews.com.tr/

Bilindiği gibi ziraat odaları çiftçinin mesleki örgütü... Söke ise tarımsal faaliyetin çok yoğun biçimde yapıldığı bir bölge. İlçe Ziraat Odası’na kayıtlı 11 bin 500 çiftçi bulunuyor. Ancak hemen komşu ilçe Kuşadası’nda ziraat odası olmadığı için orada bulunan 700 çiftçiye de Söke Ziraat Odası hizmet veriyor. Tabii Kuşadası turizmin fazlaca ön plana çıktığı bir ilçe ama burada da 46 bin dekar tarım arazisinin bulunuyor olması küçümsenecek gibi değil. Bu arada hemen not düşelim, Söke’nin tarım alanı varlığı da 616 bin dekar. Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri bölgede çok tanınan bir çiftçi temsilcisi. “Söke üreticisinin ve bölge tarımının daha iyi bir yere gelebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, ilimiz milletvekilleri ve Ziraat Odaları Genel Başkanlığı’na sürekli olarak dilekçe ve dosyalar şeklinde çözüm önerilerimizi iletmekteyiz” diye söze başlayan Tanyeri, şu bilgileri paylaşıyor:

SÖKEMİZ İÇİN GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞIYORUZ

Münavebe uygulaması, taşkınlar ve kuraklık sorununu dosya halinde bakanlığımıza sunduk. * Uzaktan bitki hastalık ve zararlı tespiti çalışmasının drone hibeleri kapsamına alınması için girişimde bulunduk. * İlçemizde küçük alanlarda seracılık, meyve-sebze yetiştiriciliğine destek olunması ve geliştirilebilecek tarımsal faaliyet önerileri için dosya hazırlayıp bakanlığımıza sunduk. * Çiftçilerimizin tarımsal rekabeti sağlaması için üretim maliyeti hesaplamaları ve bu ürünlerin prim ve destekleme miktarlarının artışı için her yıl görüş verdik. * Pamuk, buğday, mısır, ayçiçeği yetiştiriciliğinde ve üretimde kullanılan gübre, mazot ve tarımsal sulamada kullanılan elektrik gibi tarımsal girdi fiyatlarının düşürülmesi, girdiler üzerindeki KDV gibi vergilerin düşürülmesi; doğru gübreleme konusunda çiftçiye toprak analiz desteklemesi yapılması; zeytinyağı primlerinin artırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. * Hayvancılık sektöründe her geçen gün artan en büyük girdi kalemi yem fiyatları. Yem bitkileri üretiminde tohum, ilaç, gübre ve mazot gibi girdilerde maliyet azaltıcı uygulamalar hayata geçirilmeli KDV oranı yüzde 1’e indirilmeli. * Hayvan başına verilen destekler ve süt teşvik primleri günümüz şartlarına göre düzenlenmeli. * Söke Ovası elektrik hattının tamamlanması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na dosyamızı sunduk. * Söke Ovası’nda kepçelerin azmak temizliği yapmasından dolayı teşekkürlerimizi ilettik. Azmak temizliği bitirildiğinde Söke Ovası sulamasına yüzde 25-30 daha fazla katkı sağlayacağını belirterek, bu çalışmanın tamamlanacağı sözünü aldık. * Tapusuz arazilerde yıllardır üretim yapılsa da desteklemelerden faydalanamayan üreticilerimiz için Avşar, Karacahayıt ve Serçin mahallelerinde toplam 14 bin dönümlük ekilebilir tarla ve zeytinlikler hususunda bakanlıkla görüşerek, bu arazileri Çiftçi Kayıt Sistemi’ne dahil ettik. * SİT alanı olarak belirlenen Balat, Atburgazı, Tuzburgazı, Doğanbey, Batıköy, Akköy ve Akyeniköy mahallelerinde halkın tek geçim kaynağı olan tarımsal faaliyetlerin kısıtlanması sorununu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Genel Müdürü ile görüştük. SİT alanı genişletme çalışmalarının iptal edilerek üreticilerimizin doğanın yapısını bozmadan üretime devam edilebileceği kararı alındı. * 2019’da laboratuvarımıza yeni cihaz alarak teknolojimizi yeniledik. * Yine 2019’da laboratuvarımızı, toprak tahlili yanında bitki ve tarımsal sulama suyu analizler kapsamına dahil ettik. * Üreticilerimizin tarımsal sularında ph ve tuz değerlerini ücretsiz olarak değerlendiriyoruz. * 21 Ağustos 2020’de Türkiye’de Ziraat Odaları arasında ilk akredite laboratuvar olarak TÜRKAK’tan yetkilendirildik. Laboratuvarımızda yapılan analizler uluslararası geçerliliğe sahip. * Söke Ovası’nda alternatif ürün yaygınlaştırılması için çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.

PROJELERİMİZ DOLUDİZGİN

 2019’da Güney Ege Kalkınma Ajansı ile (GEKA) Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın hazırlamış olduğu Aydın’da Pamuk Tarımında Konvansiyonel Üretimle Sürdürülebilir Üretimin Maliyetlerinin ve Çevresel Etkilerinin Saptanması Projesi’nde ortak bir çalışma yaptık. * 2020’de GEKA ile Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nın hazırlamış olduğu Aydın’da Pamuk Tarımında Akıllı Tarım ve Bilgi Teknolojilerinin Belirlenmesi ve Çiftçilerin Bilgilendirilmesi Projesi’nde çözüm ortağı olarak yer almaktayız. * Söke’de tarımsal sulama suyu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılması, korunması ve artırılmasına ilişkin çözüm önerilerine yönelik olarak Söke Sulama Birliği, TAYEM-Söke Zirai Üretim İşletmesi ve ilçe tarım kurumlarıyla birlikte hazırladığımız projeyi Ankara’ya sunduk. * 2022’de GEKA ile birlikte hassas tarım, uzaktan algılama ve görüntü işleme eğitimli projemizle genç üreticilere 4 günlük eğitim sonucu uydu sistemleri ile hastalık tespiti konusunda sertifika verildi. * 2022’de İyi Pamuk Uygulamaları Derneği ile birlikte ilgili tüm kuruluşların katılım sağladığı Dünya Pamuk Günü etkinliğinde ev sahipleri arasında yer aldık. * Üreticilerimiz için drone eğitim kursları açtık ve ticari kullanım amaçlı İHA-1 drone ehliyeti verilmesini sağladık. * Toplantı salonumuzda budama ve aşılama kursu verildi, katılımcılara sertifikaları sunuldu. * Tarımsal yetiştiricilik için gerekli gübre, tohum ve ilaç firmalarını, tarımsal teknoloji ekipmanlarının tanıtımlarını yapmaları için üreticilerimizle buluşturuyoruz. * Üretim teknikleri, teknoloji sistemleri ve bilimsel yetiştiricilik için üniversitelerle üreticilerimizi buluşturuyoruz.

Kaynak: Hürriyet