Çukurova’da Aşırı Sıcaklar Tarımsal Verimi Düşürdü

Çukurova'da aşırı sıcaklıklar, karpuz, domates ve biber gibi ürünlerde ciddi verim kaybına yol açtı. Çiftçiler bu sezon umduğunu bulamazken yetkililer, iklim değişikliği ve vahşi sulama uyarısı yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2024 11:52
Haber Güncellenme Tarihi: 09.10.2024 11:52

Adana ve çevresinde aşırı sıcaklar nedeniyle birçok tarım ürünü, özellikle karpuz, domates, biber, ve soğan, bu sezon verim kaybına uğradı. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında sıcaklıklar 45 dereceye kadar yükseldi, bu da tarlalardaki ürünlerin yanmasına sebep oldu.

Çiftçiler Umduğunu Bulamadı

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, sıcaklıkların erken başladığını ve hasat yapılamadığını belirtti. Pamuk ve mısırda %30 verim kaybı yaşandığını söyleyen Doğan, sadece buğday üretiminin sorunsuz geçtiğini ifade etti.

Vahşi Sulama Sorunu

Sıcaklıkların yanı sıra su sıkıntısı da yaşandı. Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, soğan, patates gibi ürünlerin ekilmemesi gerektiğini duyururken, yetkililer çiftçilere vahşi sulama yapılmaması uyarısında bulundu.

Doğan, damlama sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayarak, bu sistemlerin çiftçilere ücretsiz sağlanmasını talep etti.