Diyarbakır’ın Çınar ilçesi Bozçalı köyünde düzenlenen "Tarla Günü" etkinliğinde konuşan İl Müdürü Atalar, soya ekiminin hem yağ sanayisinde hem de hayvan beslenmesinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Soya, yağı alındıktan sonra içerdiği yüksek protein oranı sayesinde özellikle kanatlı hayvanlar için yem katkısı olarak kullanılıyor.
Bunun yanı sıra, soyanın toprağı iyileştirme özellikleriyle dikkat çektiğini belirten Atalar, “Bakanlığımızın yeni tarımsal üretim modeli ile pamuktan sonra farklı ürün ekilmesi gerektiği için soya, önemli bir alternatif olacak” dedi.
Verim ve Pazarlama Başarısı
İlk hasatla birlikte tarladan 500 kilogramın üzerinde verim beklendiğini dile getiren Atalar, soyanın pazarlama sorunu olmayan, tercih edilen bir ürün olduğunu ifade etti. Gelecek yıllarda Diyarbakır’da soya ekim alanlarının daha da genişlemesi bekleniyor.