Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), son bir yılda tarım ürünleri ihracatını %3,2 oranında artırarak 7 milyar 298 milyon dolardan 7 milyar 532 milyon dolara ulaştı. Bu başarı, EİB’nin tarihinde ilk kez 7,5 milyar dolarlık bir ihracat seviyesini geçmesine yol açtı. EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, özellikle zeytinyağı ve kümes etleri sektörlerinde uygulanan kısıtlamaların ihracat artışını yavaşlattığını belirterek, bu engeller olmasaydı tarım ihracatının 8 milyar dolara ulaşabileceğini ifade etti.
Hedef 2025: 8 Milyar Dolarlık İhracat
Eskinazi, ihracatın tarım sektörü için bir güvence olduğuna dikkat çekti ve 2025 yılında tarım ihracatında 8 milyar doları aşmayı hedeflediklerini söyledi. Gıda fuarlarına katılım ve URGE projeleri gibi stratejik adımların bu hedefe ulaşmada kilit rol oynayacağını belirtti.
Tarım Sektörü EİB İhracatında Önemli Bir Paya Sahip
Türkiye’nin toplam ihracatının ,7’si tarım sektöründen gelirken, EİB’in son bir yıllık ihracatının %41’i tarım ürünleriyle gerçekleştirildi. EİB bünyesindeki 7 tarım birliğinin 5’i ihracatını artırmayı başardı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, %4’lük artışla 1 milyar 658 milyon dolarlık ihracat yaparak liderliğini korudu. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise artışla 1 milyar 69 milyon dolarlık ihracata ulaştı.
Hedef 2028: 10 Milyar Dolarlık İhracat
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Ege Bölgesi’nde kurulma aşamasında olan 5 Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ile 2028 yılı sonuna kadar tarım ürünleri ihracatında 10 milyar doları hedeflediklerini açıkladı.
Sürdürülebilirlik Başarıyı Kalıcı Hale Getirdi
EİB Sürdürülebilirlik ve Organik Ürünler Koordinatörü Mehmet Ali Işık, tarım ihracatındaki başarının sürdürülebilirliği için üniversiteler, üreticiler, kamu kurumları ve diğer paydaşlarla güçlü bir iş birliği içinde olduklarını belirtti.