Kilis’in Horoz Karası Üzümünün Sofralara Zorlu Yolculuğu Başladı

Kilis’teki çiftçilerin vazgeçilmezi olan ‘Horoz karası üzümü’nün hasadı başladı. Zorlu bir süreçten geçen bu tescilli ürün, güneş altında kurutularak iç ve dış pazarlara gönderiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2024 10:21
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2024 10:21

Kilis, Suriye sınırında yer alan bir kent olarak, tescilli ürünleri arasında ‘Horoz karası üzümü’ ile dikkat çekiyor. Üzüm hasadı, bağ makasıyla teveklerden kesilen üzümlerin özenle ayrılmasıyla başlıyor. Sağlam üzümler, potasyum, soda ve zeytinyağı karışımıyla yağlanarak, daha sonra hazırlanan sergi alanlarında 7 ile 10 gün boyunca güneş altında kurutuluyor.

Üreticilerin Geçim Kaynağı Kilis karası, hasat aşamasından işlenmesine kadar her aşamada üreticilere katkı sağlıyor. Bu üzüm çeşidi, bölgenin verimli topraklarında yıllardır üretiliyor. 2020 yılında devlet desteğiyle kurulan Üzüm Birliği, hem iç hem de dış piyasaya ihracat yaparak bu ürünü kış aylarının vazgeçilmezi haline getiriyor. Horoz karası üzümü, güneş altında bekletilerek kurutulduktan sonra siyah inci olarak anılıyor.

Üzüm Üreticileri Birliği'nin Çabaları Üzüm Üreticileri Birlik Başkanı Mehmet Yalçın, sezon boyunca yaklaşık 300 ton üzüm işlediklerini belirtti. Birlik, 2021 yılında faaliyete geçti ve GAP İdaresi, İpek Yolu Kalkınma Ajansı, Kilis Valiliği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ortaklaşa olarak kuruldu. Yalçın, “Kilis’in adı ve coğrafyasıyla birleşen ‘Horoz Karası üzümü’nün zahmetli yolculuğu devam ediyor. 44 kişilik bir ekiple 2 vardiya çalışarak, hedefimiz 500 ile 600 ton arasında üretim yapmak,” dedi.

Pazar Hedefleri Kurutulan üzümler, İstanbul, Ankara, Bursa ve Trabzon gibi büyük şehirlere gönderilerek iç piyasaya sunuluyor. Üzüm Birliği, hem iç hem de dış piyasada bu tescilli ürünün tanıtımını yaparak Kilis’in tarımına değer katmayı sürdürüyor.