Kilis’te İlk Soğuk Sıkım Zeytinyağı Üretimi Yapılıyor

Kilis’te, bu yıl yağışların etkisiyle erken başlayan zeytin hasadıyla soğuk sıkım zeytinyağı üretimi sürüyor. Yüksek polifenol içeriğiyle dikkat çeken Kilis zeytinyağı, uluslararası alanda birçok ödül kazandı.

Haber Giriş Tarihi: 03.10.2024 13:11
Haber Güncellenme Tarihi: 03.10.2024 13:11

Türkiye’nin zeytinyağı üretim merkezlerinden Kilis’te, soğuk sıkım için erken hasat dönemi başladı. Suriye sınırında yer alan kentte, 3 milyon 500 bin zeytin ağacı bulunuyor ve bu yıl yağışların fazla olması nedeniyle üreticiler hasada yaklaşık 10 gün önce başladı. Erken hasat edilen zeytinlerden üretilen soğuk sıkım zeytinyağları, üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Polifenol Zengini Zeytinyağı

Kilis zeytini, yüksek yağ oranı ve lezzetiyle öne çıkarken, bu dönemde üretilen zeytinyağlarının polifenol içeriği bakımından zengin olduğunu belirten zeytinyağı üreticisi Ali Hayta, “Kilis zeytinyağı, acılık ve yakıcılığıyla ön planda. 6 yıldır bu çeşidin geliştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz,” dedi.

Uluslararası Ödüller ve İhracat

Hayta, ürettikleri zeytinyağıyla uluslararası yarışmalarda 20’den fazla altın madalya kazandıklarını, bu başarıların Japonya, Milano, Berlin, Kanada, Londra ve New York gibi yerlerde elde edildiğini belirtti. Kilis zeytinyağları, Amerika, İsveç, Norveç, Almanya ve Hollanda gibi ülkelere ihraç ediliyor.