Manisa’nın Ünlü Emcelli Biberleri Toprakla Buluştu

Sarıgöl’ün Emcelli Mahallesi’nde 150 yılı aşkın süredir yetiştirilen tatlı ve acı biberlerin ekimi başladı.

Haber Giriş Tarihi: 04.03.2025 12:40
Haber Güncellenme Tarihi: 04.03.2025 12:40

Manisa’nın Sarıgöl ilçesine bağlı Emcelli Mahallesi’nde asırlardır yetiştirilen Emcelli biberlerinin tohumları, yeni sezon için toprağa ekildi. Koyu yeşil rengi, etli yapısı ve mideyi rahatsız etmeyen acılığıyla bilinen bu biberler, Ege Bölgesi’nde oldukça ünlü.

150 Yıldan Fazla Süredir Yetiştiriliyor

Emcelli Mahallesi Muhtarı Sezai Küçüközkan, biberlerin mahallenin geleneksel tarım ürünlerinden biri olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Mahallemizde yetiştirilen ve bize özgü bir biber türü olan Emcelli biberleri için geçtiğimiz yıllarda coğrafi marka patentini aldık. Biberlerin özelliği, acı ve tatlı oluşunun ayrı bir lezzeti olmasıdır. Acı biberlerimiz koyu yeşildir ve mideyi rahatsız etmez. Yemeklerde, salatalarda, turşuluk olarak ve bollaştığında kışlık kurutmalık şeklinde değerlendirilir. Tohumlarımızı her yıl ürettiğimiz biberlerden almaktayız. Ancak üzüm bağlarının artması nedeniyle biber üretimi azalmaya başladı." dedi.

Ata Tohumları Gelecek Sezon İçin Saklanıyor

Sebze üreticisi Hüseyin Karcı, Emcelli biberlerinin ata tohumlarından üretildiğini belirterek şu bilgileri verdi:

"Tohumlarımızı her yıl yetiştirdiğimiz biberlerden alarak yeni mahsul için saklarız. Bu ayda aldığımız tohumları hazırladığımız alana ekerek fidan olana kadar bekleriz. Fideler büyüdüğünde, nisan sonu ve mayıs ayının ilk haftasında sebze bahçelerimize dikiyoruz. Hasada ise haziran sonunda başlıyoruz. Serada yetiştirildiğinde ise haziran ayında erken satışa sunuluyor."

Ege Bölgesi’nde Oldukça Ünlü

Bir buçuk asrı aşkın süredir yetiştirilen Emcelli biberleri, tatlısı ve acısıyla Ege Bölgesi’nin bilinen biber türlerinden biri olarak öne çıkıyor. Özellikle mangal ateşinde ayrı bir lezzete sahip olmasıyla dikkat çeken Emcelli biberleri, hem sofralarda hem de turşuluk olarak tercih ediliyor.