Mersin’de açıkta erik hasadı 10 gün gecikmeli başlıyor

Seralarda hasadı tamamlanan erikte açıkta üretim, iklim şartları nedeniyle geç başladı. Bu hafta yoğun hasat bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2025 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2025 13:02

Seradaki hasat bitti, açıkta erik şimdi toplanıyor

Türkiye’nin yaş meyve üretiminde ön sıralarda yer alan Mersin’de, örtü altı erik hasadı tamamlandı. Ancak iklim değişikliği ve zirai don, açık alanda hasadın yaklaşık 10 gün gecikmesine neden oldu. Bu haftadan itibaren açıkta erik hasadının hız kazanması bekleniyor.

Fiyatlar kaliteye göre değişiyor

Erik üreticileri, iri ve kaliteli ürünlerin kilogram fiyatının yaklaşık 400 TL’ye kadar çıktığını, küçük boy eriklerin ise 100 TL civarına kadar düştüğünü belirtiyor. Eriğin hem iç pazara hem de ihracata gönderildiği bildirildi.

Silifke Kebeni hasada hazırlanıyor

Mersin’in en önemli erik üretim merkezlerinden biri olan Silifke ilçesine bağlı Keben Mahallesi’nde de yoğun hasat dönemi başlıyor. Mahalle muhtarı ve üretici Murat Temur, bu yılki iklim koşullarının verimi olumsuz etkilediğini ancak ürün kalitesinde sorun olmadığını söyledi.

Temur: “Rekolte düştü, kalite iyi”

Muhtar Murat Temur, “Zirai donlar nedeniyle rekoltede düşüş yaşadık. Ancak meyve kalitemiz oldukça iyi. Soğuk hava nedeniyle hasada 10 gün geç başladık” diyerek üreticilerin zor bir sezon geçirdiğini ifade etti.