Muğla’da 12 Ay Taze Enginar Üretimi Hedefleniyor

Enginar üretiminin yaygınlaşmasıyla üreticiler kazançlarını artırırken, organik Gökova susamı üretimi de destekleniyor.  

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2024 14:58
Haber Güncellenme Tarihi: 15.11.2024 14:58

MUĞLA (İHA) - Muğla’nın Akyaka ilçesinde düzenlenen tarla günü etkinliğinde, Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın katılımıyla enginar hasadı yapıldı. Etkinlikte ayrıca Gökova susamı üreticilerine 2 ton fiğ tohumu dağıtıldı. 

Barış Saylak, Muğla’nın verimli coğrafyasını değerlendiren projeler kapsamında 12 ay boyunca enginar üretimi hedeflediklerini açıkladı. Saylak, "Çanak enginara göre en az 8-10 kat fazla verim sağlayan hibrit enginar üretimini destekleyerek pazara 12 ay boyunca taze enginar sunmayı hedefliyoruz. Klasik enginarın sezonu bittikten sonra, hibrit enginar pazara çıkacak ve daha yüksek fiyattan satışa sunulacak. Bu durum üretici gelirlerinde ciddi bir artış sağlayacak. Sağlık deposu enginar sayesinde hem üretim desenimiz çeşitlenecek hem de üreticilerimize ciddi bir gelir kapısı açılmış olacak" dedi.

GÖKOVA SUSAMI EKONOMİYE KATKI SAĞLIYOR

Etkinlikte, Muğla’nın Gökova susamı üretimindeki başarısı da ele alındı. Özgün aromasıyla dünya çapında talep gören Gökova susamı, 5 bin 500 dekarlık alanda üretiliyor. Muğla’da 2023 TÜİK verilerine göre 14 bin 689 dekarda 1.638 ton susam üretildiğini belirten İl Müdürü Barış Saylak, Muğla’nın bu alanda 4. sırada yer aldığını söyledi. Gökova Körfezi’nin “Deli Memet” rüzgarıyla özgün bir aroma kazanan susamın pazarda yoğun talep gördüğünü vurgulayan Saylak, "Yıllık olarak 415 ton ürün elde ettiğimiz susamın, ne yazık ki katma değeri henüz istediğimiz düzeyde değil. Bunun için, susamın yan ürünleri olan tahin, tahin helvası ve susam yağı gibi katma değeri yüksek ürün gamını geliştirmemiz gerekiyor" dedi.

KURAKLIK EN BÜYÜK TEHLİKE

Barış Saylak, pandemi, yangınlar ve depremler gibi zorlu süreçlerin ardından üreticilerin kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Saylak, "Bakanlığımızın uygulamaya başladığı Planlı Üretim Modeli ile suyu merkezine alan bir arım hedefledik. Bu süreçte çiftçilerimiz için yeni bir destekleme modelini hayata geçirdik. Muğla’daki üreticilerimizin bu desteklerden azami düzeyde faydalanmasını ve üreterek kazanmasını istiyoruz. Bizler sizin yanınızdayız. Siz yeter ki üretin. Biz yılmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.