Türkiye’nin sofralık kayısı üretiminde ilk sırada yer alan Mersin’in Mut ilçesinde açıkta ilk kayısı hasadı yapıldı. Üretici İshak Akdağ’ın gerçekleştirdiği ilk hasatta ürünler kilogramı 500 TL’den alıcı buldu.
İlk ürün 500 TL'den satıldı
Mikroklima özelliğine sahip olan ve coğrafi işaretli ürün statüsüne sahip Mut kayısısında açık hava hasadı başladı. İlk ürünler halde 400-500 TL arasında satıldı. Hasadın yaygınlaşmasıyla birlikte fiyatların kısa sürede 200-250 TL seviyesine gerilemesi bekleniyor.
Üretimde yüzde 20'lik kayıp
Mut Ziraat Odası Başkanı Muharrem Yılmaz, bu yıl don olayları nedeniyle beklenen 250 bin tonluk rekoltenin yaklaşık yüzde 20 kayıpla 200 bin ton civarında gerçekleşeceğini belirtti.
Türkiye’nin kayısı üssü: Mut
712 bin dekarlık tarım arazisine sahip Mut ilçesinde 77 bin 800 dekar alanda kayısı üretimi yapılıyor. Ülke genelindeki sofralık kayısı üretiminin büyük kısmını karşılayan ilçede, sezonun ilerleyen günlerinde hasat yoğunluğunun artması bekleniyor.