Niğde'de Jeotermal Kaynaklarla Topraksız Tarım Başlıyor

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi TEKNOPARK'ta geliştirilen proje ile jeotermal kaynakların kullanımıyla örtü altı seracılık başlatıldı. Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Şener, bu inovatif girişimin, Niğde'nin jeotermal potansiyelini değerlendirerek gıda krizine karşı yerli ve milli çözümler sunduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 19.10.2024 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 19.10.2024 10:36

Jeotermal ısıtmalı seralarda topraksız tarım

Proje kapsamında, Niğde Valiliği İl Özel İdaresi'ne ait ruhsatlı jeotermal alandan kiralanan bir kuyunun ısıtma gücü kullanılarak 40 dönümlük alanda seracılık yapılacak. Topraksız tarım yöntemleri ile domates üretilecek olan bu seralarda, yöre halkı da istihdam edilecek. 60 kadın ve 40 erkek modern otomasyon sistemleriyle çalışan serada iş imkanı bulacak.

Türkiye'nin jeotermal gücü ve ihracat hedefleri

Türkiye'nin jeotermal potansiyelinin dünyada ilk üçte olduğunu belirten Şener, Niğde'nin bu alanda gelişim potansiyeline dikkat çekti. Çalışmalar sonucunda 250-300 dereceye varan yer sıcaklıklarına ulaşılan bölgede, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak karbon emisyonları azaltılacak. Üretilen domateslerin yurt dışına ihraç edilmesi hedefleniyor.