"Sumakçı Dede"nin mirası: Türkiye’de bir ilk olan aşılama yöntemi

Adana’nın Saimbeyli ilçesinde Hazım Ak, meyve vermeyen erkek sumak ağaçlarını aşılama yöntemiyle üretime kazandırarak, Türkiye’de ve dünyada bir ilke imza attı. Ak’ın geliştirdiği yöntemle sumak ağaçları verim vermeye başladı, bu başarı akademik çalışmalarla da belgelendi.

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2024 11:17
Haber Güncellenme Tarihi: 15.10.2024 11:17

20 yıl önce başlayan bir hikaye

"Sumakçı Dede" olarak bilinen Hazım Ak, 20 yıl önce meyve vermeyen erkek sumakları aşıladı. Babasının bu girişimiyle köylüler dalga geçse de, aşılar başarılı oldu ve sumak ağaçları verim vermeye başladı. Bugün oğlu Naci Ak ve eşi İmame Ak, Hazım Ak’ın mirasını devam ettiriyor. Hazım Ak, 2023 yılında vefat etti, ancak onun sumakları ilçede ve Türkiye genelinde büyük ilgi görüyor.

Yerel ekonomiye katkı ve büyük talep

Sumağın üretime kazandırılmasıyla köydeki kadınlar için de iş imkânı doğdu. Şu an kilosu 500 TL’den satılan bu özel sumaklar Türkiye’nin dört bir yanına talep ediliyor. Hazım Ak’ın aşıladığı sumaklar, Adana ve çevresinde büyük bir ekonomik değer haline geldi.

Bilimsel olarak tescillendi

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi’nden gelen akademisyenler, bu girişimi akademik çalışmalarına dahil ederek Türkiye’de ve dünyada bir ilk olduğunu tescillediler. Sumakların sağlığa faydaları ve uzun raf ömrü ile de dikkat çektiğini vurguladılar.