"Tarım Arazileri Betonlaşmaya Kurban Gitmeden Korunmalı"

KTMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erkut Uluçam, yerel üretimi koruyarak uygun fiyatlı gıdaların sunulabileceği sabit bir tarım politikasının acilen oluşturulması gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2024 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2024 10:41
https://www.agronews.com.tr/

Gıda Güvencesi İçin Sabit Tarım Politikası Şart

16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde yayımladığı mesajda Uluçam, bu yılın temasının "Daha iyi bir yaşam ve daha iyi bir gelecek için gıda hakkı" olduğunu hatırlatarak, gıdanın yaşamın temeli olduğunu vurguladı. Uluçam, hızlı nüfus artışı, kentleşme ve iklim değişikliği gibi faktörlerin gıda güvenliğini tehdit ettiğini, bu nedenle yerel üretimin korunarak tüketicilere uygun fiyatlı gıdaların sunulabileceği bir tarım politikasının şart olduğunu dile getirdi.

Azalan Su Kaynakları ve Gıda Güvencesi

Erkut Uluçam, tarımsal üretime artan talebe karşı azalan su kaynaklarının gıda güvencesi için büyük bir risk faktörü oluşturduğunu belirtti. Uluçam, "Uluslararası Gıda Politikası Araştırma Enstitüsü'nün (IFPRI) araştırmasına göre, iklim krizi nedeniyle dünya genelinde kişi başı gıda tüketimi yüzde 4.6 oranında azalabilir," dedi. Bu durum, gelecekte daha az gıda arzıyla daha fazla insanı beslemek zorunda kalınacağı anlamına geliyor.

Tarım Arazilerinin Betonlaşmadan Korunması Gerekiyor

Tarım topraklarının korunması gerektiğine dikkat çeken Uluçam, "Ülkemiz beton yığınına dönmeden tarım arazilerimizin korunabileceği yasal bir düzenlemenin en kısa zamanda ortaya konulması gerektiğini" belirtti. Ayrıca, gıda güvencesini sağlamak için iklim krizi ve çölleşme gibi tehditlerle mücadeleye yönelik acil çözümler geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Yeni Düzen