Tarlasına Safran Eken Girişimci Türkiye'nin En Büyük Üreticisi Oldu

Amasya'da beş yıl önce safran ekimine başlayan Ramazan Boğa, köylülerin şüpheci yaklaşımına rağmen azimle çalışarak ülkenin en büyük safran üreticisi konumuna yükseldi.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2024 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2024 12:09

Amasya Üniversitesi Pazarlama ve Reklamcılık Bölümü mezunu 35 yaşındaki Ramazan Boğa, mezuniyet sonrası iş bulamayınca köyüne dönerek safran üretimine yöneldi. İnternet üzerinden yaptığı araştırmalar sonucunda gıda, tekstil, parfüm ve ilaç sanayisinde kullanılan bu değerli baharatı yetiştirmeye karar verdi.

Ayvalıpınar köyünde yarım dekar alanda başladığı üretimde ilk yıl 200 gram ürün elde eden Boğa, köylülerin "çiçekten para mı kazanacaksın; arpa, buğday ek" sözlerine rağmen vazgeçmedi. Beş yıl içinde ekim alanını 23 dekara çıkaran ve iyi tarım sertifikası alan girişimci, safran soğanlarını Türkiye'nin dört bir yanına pazarlamaya başladı.

Sulak olmayan arazide de yetiştirilebilen safranın üretiminin çok zahmetli olmadığını belirten Boğa, büyük firmalara, otellere, restoranlara ve ilaç firmalarına ürün sağlıyor. Dünyaca ünlü Nusret'e yıllık 4,5 kilo safran satışı gerçekleştiriyor. Türkiye genelinde 170 dekarlık arazide toplam 40 kilo safran üretilirken, ülkenin tüketimi 4 ton civarında bulunuyor.

Amasya Valisi Önder Bakan, bir kilo safrandan yaklaşık 500 bin TL gelir elde edildiğini belirterek, Boğa'nın girişimini takdir etti. Vali, gençlerin masa başı iş beklemek yerine kendi işlerini kurabileceklerini vurguladı. İncelemeye Göynücek Kaymakamı Mustafa Kartal ve İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin de katıldı.