Hava Koşulları Dikim Sürecini Etkiledi
Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar ve kar yağışının olmayışı nedeniyle Taşköprü’de sarımsak dikim süreci erken başladı. Çetmi köyünden üretici Şahin Akdağ, el dikimi yöntemiyle daha yüksek verim almayı hedeflediklerini belirterek, “Hasat dönemi temmuz ayında tamamlanacak. Sulama ve çapa işlemlerine de başlayacağız,” dedi.
El Dikimi Tercih Ediliyor
Bölgedeki üreticiler arasında el ile yapılan dikim, kalite ve verim açısından daha çok tercih ediliyor. Günlükçü başkanı Aliye Güllü, “En kaliteli dikim el ile yapılandır. Makineyle dikim yapan üreticiler de var ancak genel olarak el dikimi daha verimli bulunuyor. Tüm üreticilere bereketli bir sezon diliyorum,” diye konuştu.
Türkiye’nin Sarımsak İhtiyacının %20’si Taşköprü’den
Taşköprü Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet İpek, bölgedeki 2025 yılı sarımsak üretim hedefini açıkladı: “25 bin dönüm arazide 30 bin ton rekolte bekleniyor. Taşköprü, Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor ve 4 bin aile geçimini bu üretimle sağlıyor.”
Sarımsak Üretiminde Önemli Merkez
Taşköprü, coğrafi işaret tescilli sarımsağıyla ülke çapında önemli bir yere sahip. Üreticiler, doğal koşullara uygun dikim ve geleneksel yöntemlerle hem kaliteyi hem de verimi artırmayı amaçlıyor.