Türkiye'nin en önemli tarım ürünlerinden biri olan fındık, 2024 yılında kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele etti. Bu durum, resmi rekolte tahminlerinin düşmesine yol açtı. Üreticiler, düşük fiyatlar nedeniyle mahsullerini hemen satmak yerine, fiyatların yükselmesini bekleyerek depolarında tutmayı tercih ediyor.
“Üreticilerin Elinde Kıymetli 100 Bin Ton Fındık Var”
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 2024 yılı için açıklanan 738 bin tonluk fındık rekoltesinin kahverengi kokarca zararlısı nedeniyle 700 bin ton seviyelerine düştüğünü belirtti. Soydan, "Üreticilerimizin elinde yaklaşık yüzde 15'lik bir fındık bulunuyor. Yani, 100 bin ton civarında kıymetli bir ürün bekletiliyor. İhracat açısından da bu fındığa ihtiyaç var" dedi.
Soydan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) stoklarının da ihtiyacı karşılayabilecek durumda olduğunu vurgulayarak, "Üreticiler, en iyi fiyatı yakalamak için fındıklarını ellerinde tutuyor. Uygun piyasa şartları oluştuğunda satışı gerçekleştireceklerdir" diye konuştu.
Fındık Fiyatları Yükselişe Geçti
Serbest piyasada fındık fiyatlarının 130-135 TL seviyesinde olduğunu kaydeden Soydan, 2025 yılı ile birlikte fiyatların yükselişe geçtiğini söyledi. Üreticilerin beklentileri doğrultusunda fiyatların daha da artabileceğini ifade etti.
“160 Liranın Altına Satmam”
Üreticiler, maliyetlerini karşılayacak seviyeye gelmeden fındıklarını satmayı düşünmüyor. 68 yaşındaki üretici Fikret İlhan, "Benim beklentim en az 160 lira. O fiyattan aşağı satmam mümkün değil. Evimde 3 tondan fazla fındık var, fiyat istediğim seviyeye gelene kadar bekleteceğim. Bu yıl kokarca bahane edilerek fındık düşük fiyattan alındı" dedi.