Van, Hakkari, Bitlis ve Muş’un geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın istenilen düzeyde olmadığını belirten Süer, desteklerin artırılmasının hayati önemde olduğunu ifade etti. TÜİK verilerine göre, küçükbaş hayvancılıkta lider olan Van’da, sektörün daha profesyonel bir anlayışla dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.
Pazar ve Nakliye Sorunları ÇözülmeliYaylalardan dönen hayvanların yem maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle düşük fiyata satılmak zorunda kaldığını belirten Süer, nakliye desteği sağlanması gerektiğini vurguladı. Van’ın ülke pazarına uzaklığı sebebiyle Diyarbakır ve Gaziantep gibi illere yapılan sevkiyatların çiftçilere ek maliyetler yüklediğini belirtti.
Süer, Van’da bir Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürlüğü kurulmasının bölge için önemini vurgulayarak, mevcut şube müdürlüğünün ihtiyaçları karşılamadığını söyledi. Ayrıca Van-Şırnak karayolu projesinin tamamlanmasının, tarım ve hayvancılık lojistiğini büyük ölçüde rahatlatacağını ifade etti.
Çiftçi Sorunları ve Çözüm ÖnerileriVan Ticaret Borsası Başkanı Süer, çiftçilerin en büyük sorunlarının yem maliyetleri, pazar eksikliği ve sürü yöneticisi (çoban) temini olduğunu belirtti. "Çiftçilerimiz uygun fiyatlı yem, geniş pazar olanakları ve lojistik destekle daha rahat nefes alabilir" dedi. Ayrıca, Van Et ve Süt Kurumunun bölgedeki hayvanları uygun fiyatlarla almasının sektöre olumlu yansıyacağını dile getirdi.
Bölgesel Kalkınmaya Pozitif Ayrımcılık ÇağrısıVan’ın, geniş mera varlığı ve tarım potansiyeliyle sektördeki rolünü güçlendirmesi gerektiğini söyleyen Süer, lojistik desteklerin yanı sıra devlet yatırımlarıyla bölge çiftçisine pozitif ayrımcılık yapılmasını talep etti. Süer, "Birlikte çalışarak daha güçlü bir hayvancılık sektörü inşa edebiliriz" diye konuştu.