Denizli’nin ‘Salep Dede’ lakaplı 77 yaşındaki Süleyman Yüksel, 2025 yılı hasadında toplanacak salepleri Yenişehir Mahallesi’ndeki serasında toprakla buluşturdu. Toplamda 17 farklı türde salebi yetiştiren Yüksel, 10 güne kadar filizlenme beklediğini ifade etti. Barlia, Serapias, Topbaş, Piramit, Osmanika ve daha birçok çeşit salep yetiştiren Yüksel, 11 yıldır deneme yanılma yöntemiyle farklı türlerde salep üretmeyi başardı. Salep borsasının Türkiye’de kurulması gerektiğini savunan Yüksel, susuz ortamda salep üretimi yapılabileceğini de vurguladı.
Artan İlgi ve Deneyimler
Salep üretimine olan ilginin giderek arttığını belirten Süleyman Yüksel, “Salep üretimi yapmak isteyenlere bilgi desteği sağlıyorum. Salep yumrularının iri olması önemli, bu da verimi artırıyor. Küçük yumrular besleyici, ancak büyük olanlar hızla çoğalıyor,” dedi. Bu yıl özel bir toprak karışımı hazırladığını ve bu karışımla salepleri toprağa yerleştirdiğini söyleyen Yüksel, haziran sonu veya temmuz başında hasat yapmayı planlıyor.
Salebin Sağlığa Faydaları
Salebin doğal bir koruyucu olduğuna dikkat çeken Yüksel, “Abartılmadan tüketildiğinde salep birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi olan bir bitkidir. Soğuk havalarda tüketildiğinde vücut sıcaklığını artırır, solunum yolu hastalıklarına karşı direnci güçlendirir, bronşit gibi hastalıklardan kaynaklanan öksürüğü keser ve bağışıklık sistemini güçlendirir,” diye konuştu.