Yetkililer ABD'nin Çin tarım dronlarına önlem almasını istiyor

Bir düzine Cumhuriyetçi ABD'li yasama yetkilisi, Cuma günü Biden yönetimini Çin menşeli tarım dronlarının kullanımına karşı önlem almaya çağırdı ve bu dronların Amerikan çiftliklerinde kullanılmasının ulusal güvenlik riskleri taşıdığını belirttiler.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2024 12:01
Haber Güncellenme Tarihi: 08.09.2024 12:01
https://www.agronews.com.tr/

Bir düzine Cumhuriyetçi ABD'li yasama yetkilisi, Cuma günü Biden yönetimini Çin menşeli tarım dronlarının kullanımına karşı önlem almaya çağırdı ve bu dronların Amerikan çiftliklerinde kullanılmasının ulusal güvenlik riskleri taşıdığını belirttiler. Temsilciler Meclisi üyeleri, Çin ile ilgili özel bir komiteyi yöneten Temsilci Elise Stefanik, Temsilci Ashley Hinson ve Temsilci John Moolenaar da dahil olmak üzere, Tarım Bakanlığı ve Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı'na gönderilen mektupta, aerosoller dağıtan dronlarla ilgili yönetimin aldığı önlemleri detaylandırmalarını talep ettiler.

Yasama yetkilileri, Çinli drone üreticisi DJI'nin ürettiği büyük sayıdaki dronun güvenlik endişesi oluşturduğunu belirterek, 30 Eylül'e kadar bir bilgilendirme talep ettiler. DJI, Çin askeri ile herhangi bir bağlantısı olmadığını belirterek, e-posta yoluyla gönderdiği açıklamada "tarım drone teknolojimize yönelik asılsız suçlamaların ABD'li çiftçileri, DJI'nin sağladığı büyük faydalardan mahrum bırakma riski taşıdığını" ifade etti.

Şirket, tarım drone teknolojisinin "sürdürülebilir tarımı desteklediğini ve ABD'li çiftçilerin ve iş sahiplerinin operasyonlarına ek hassas tarım uygulamaları entegre etmelerini sağladığını" söyledi. Çin'in Washington'daki Büyükelçiliği, Çin'in "sivil kullanıma yönelik dronlarda uluslararası ticaret ve işbirliğini gerçekleştiren Çinli şirketleri güçlü bir şekilde desteklediğini ve bazı ülkelerin sözde ulusal güvenlik gerekçesiyle Çinli şirketler ve bireyler üzerinde sık sık yasa dışı yaptırımlar uygulamalarına karşı çıktığını" belirtti.

ABD ajansları yorum yapmayı reddetti. Kongre mektubunda, Ticaret Bakanlığı'nın silah taşıma potansiyeline sahip aerosol dağıtım dronlarına ihracat kısıtlamaları getirdiği vurgulandı. Mektup, "Bu DJI tarım spreyi dronlarının ABD'de bir saldırı gerçekleştirmek üzere manipüle edilme riskinin göz ardı edilemeyeceğini" belirtti. "Tarım üretimimizin başarısı için kritik öneme sahip teknolojiyi en büyük stratejik rakibimize bağlı olmak, gıda arzımızın dayanıklılığını tehlikeye atmaktadır."

Stefanik, Tarım Bakanlığı ve siber güvenlik ajansını "Çin menşeli dronların tarım endüstrimiz üzerindeki risklerini hafifletmek için derhal harekete geçmeye" çağırdı. Ayrıca, yeni DJI dronlarının ABD'de faaliyet göstermesini yasaklamayı öneren bir mevzuat önerdi. Yasama yetkilileri, DJI tarım dronlarının "insan gözünün göremediği" tarım verilerini toplama ve yorumlama kapasitesine sahip gelişmiş sensörler kullandığını ve Çin'in bu sensörleri "ABD tarım sektörünün stabilite ve durumuna dair ayrıntılı bilgiye erişim sağlamak" için kullanabileceğini belirtti.

2020'de ABD, DJI'ye ihracat kısıtlamaları getirmişti. Yasama yetkilileri, DJI'nin ABD'de yapılan tüm drone alımlarının %50'sinden fazlasını temsil ettiğini söyledi.

Kaynak: Reuters