Denizli Tarımında Akıllı Böceklerle Kimyasal Kullanımı Azaldı

Denizli’de nar üretiminde zararlılarla mücadelede akıllı böcekler kullanılarak kimyasal ilaçlar %75 oranında azaltıldı, ihracat ve gıda güvenliği artırıldı.

Haber Giriş Tarihi: 30.09.2024 13:02
Haber Güncellenme Tarihi: 30.09.2024 13:02

Denizli, nar ihracatının önemli merkezlerinden biri olarak, zararlılarla mücadelede çevre dostu bir yönteme yöneldi. İlk kez kullanılan akıllı böcekler sayesinde kimyasal ilaç kullanımı %70-75 oranında azaltılırken, hem üretici hem de ihracatçı memnuniyetle bu gelişmeyi karşıladı. Bu biyolojik mücadele yöntemi, hem doğaya saygı gösteriyor hem de ürün kalitesini artırarak ihracat süreçlerini kolaylaştırıyor.

Biyolojik Mücadelede Yeni Dönem

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Nar Kalıntı Eylem Planı” kapsamında başlatılan bu projeyle, Denizli'deki nar üreticilerine biyolojik mücadele yöntemi tanıtıldı. Pamukkale ilçesinin Kocadere Mahallesi’nde düzenlenen tarla gününde, zararlılara karşı faydalı böceklerin kullanımına dair detaylar paylaşıldı. Proje kapsamında nar bahçelerine 75 bin Cryptolaemus montrouzieri ve 148 bin 500 Leptomastix dactylopii böceği salındı.

Üreticiler Kimyasal Kullanımını Azalttı

Projeye katılan üretici İsa Çelebi, akıllı böceklerle mücadele sonucunda daha önce sezonda 15 kez yapılan ilaçlamanın, 2’ye düştüğünü belirtti. Bu sayede hem iş yükü azaldı hem de ürünlerdeki pestisit kalıntısı önlendi. Çelebi, akıllı böceklerin nar üretiminde verimi artırdığını ve gelecekte daha fazla kullanılacağını dile getirdi.

Sürdürülebilir Tarım İçin Biyolojik Yöntemler

Ziraat Mühendisi Hüseyin Akyazı, biyolojik ve biyoteknik mücadelenin pestisit kalıntılarını önleyerek ürünlerin ihracatını kolaylaştırdığını vurguladı. Akyazı, “Bu yöntemler, ürünlerin ihracat potansiyelini artırırken, çiftçilerin kazancını da yükseltiyor” dedi.

Yakıt ve Su Tasarrufu Sağlanıyor

TriMail Biyolojik Tarım Genel Müdürü Dr. İsmail Atay, bu biyolojik mücadele yöntemi sayesinde tarım ilacı kullanımının %75-80 oranında azaldığını belirtti. Ayrıca, 30 dekar alanda yapılan uygulamalarla yaklaşık 202 bin litre yakıt ve 45 ton su tasarrufu sağlandığını ekledi.

Gıda Güvenliği İçin Ortak Çalışma

Denizli Tarım ve Orman İl Müdürü V. Şehla Akpınar, projenin tarımda sürdürülebilirliği sağlama amacı taşıdığını belirtti. Akpınar, biyolojik mücadeleyle daha sağlıklı ve pestisitsiz ürünler üretilerek, ihracatın artacağını ve bu süreçte üniversiteler, özel sektör ve üreticilerin iş birliği ile çalıştıklarını ifade etti.