TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İKÇÜ Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi, Nadir Türleri Sergiliyor

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi, nadir ve nesli tükenme tehlikesi altındaki 400'ün üzerinde türü tahnit yöntemiyle sergiliyor. Merkez, hem yerel hem de uluslararası türlerle deniz canlılarına ilgi duyan ziyaretçilere açık.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2024 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2024 13:48
Kaynak: İHA
İKÇÜ Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi, Nadir Türleri Sergiliyor

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi, Türkiye'de sadece burada sergilenen türler de dahil olmak üzere 400'ü aşkın canlıyı tahnit yöntemiyle ziyaretçilerin beğenisine sunuyor. Merkezde nano balığından kılıç dişli yılan balığına, köpek balığından deniz kaplumbağasına kadar birçok nadir tür bulunuyor. Tahnit işlemi, bu canlıların bozulmasını önlemek için uygulanıyor ve her yaştan deniz meraklısı merkezi gezebiliyor.

Türkiye'nin En Geniş Balık Koleksiyonu

İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Tansel Tanrıkul, bu merkezle Türkiye'nin denizlerindeki balık türlerini tanıtmayı amaçladıklarını belirtti. “Burada yaşayan ya da soyu tükenmekte olan balık türlerinin orijinal örneklerini göstermek için düzenlenmiş bir koleksiyon,” diyen Tanrıkul, Türkiye'deki en kapsamlı balık koleksiyonu olduğunu vurguladı.

Nadir Türler ve Eğitim Programları

Prof. Dr. Tanrıkul, nesli tükenmekte olan ruvettus türü gibi halk arasında "yağ balığı" olarak bilinen türlerden de bahsetti. Ayrıca, Türkiye'deki tek örneği bulunan kılıç dişli yılan balığına ve Ege Denizi’nin derinliklerinden çıkan köpek balığı türüne de dikkat çekti.

Merkezde çocuklara yönelik eğitimler düzenlenerek deniz canlılarının daha bilinçli bir şekilde öğretilmesi hedefleniyor. Prof. Dr. Tanrıkul, çocukların burada balık türlerini birebir görerek denizle daha yakından tanıştıklarını ifade etti.

Çocukların Deniz Canlılarına İlgisi

Merkezdeki balıklara dokunabilme imkânı sayesinde çocuklar, deniz canlılarına karşı olan korkularını aşabiliyor. Prof. Dr. Tanrıkul, “Deniz canlıları çocuklarımızın ilgisini çekiyor,” diyerek, korkuların giderilmesi için bu tür etkileşimlerin önemine değindi. Özellikle deniz kaplumbağalarının sempatik geldiğini belirten Tanrıkul, bu canlıların doğada nasıl yaşadıklarını ve insanlara zarar vermediklerini öğretmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar

BENZER İÇERİKLER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.