TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Abdullah Eligüzeloğlu

AGRONEWS - Abdullah Eligüzeloğlu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Abdullah Eligüzeloğlu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Taşköprü sarımsağında hasat, 40-130 lira fiyata sahip Haber

Taşköprü sarımsağında hasat, 40-130 lira fiyata sahip

Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde Avrupa Birliği tarafından tescillenen Taşköprü sarımsağının hasadı devam ediyor. Tezgahlarda da yerini almaya başlayan sarımsak, boyutuna göre 40 ila 130 lira arasında satılıyor. Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağının Kastamonu'nun Taşköprü ilçesindeki hasadına başlandı. Lezzeti ve içerdiği selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağının tarlalardan toplanması için yoğun mesai harcanıyor. Kastamonu'da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl 24 bin dekar alanda yetiştirildi. Taşköprü sarımsağı için Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hasat etkinliği düzenlendi. Taşköprü'nün Yukarıçayırcık köyünde gerçekleştirilen tarla gününe Kastamonu Valisi Meftun Dallı ile AK Parti Kastamonu milletvekilleri Halil Uluay ve Fatma Serap Ekmekci katıldı. Vali Dallı, beraberindeki protokol üyeleriyle, Taşköprü ilçesinde sarımsak tarlasında çalışan çiftçileri ziyaret etti, tarlada çalışan kadınlarla birlikte hasat yaptı. Taşköprü sarımsağından yiyen Vali Dallı, özellikle yemeklerde kullanılan Taşköprü sarımsağının sağlık açısından çok faydalı bir ürün olduğunu belirtti. Taşköprü sarımsağının Kastamonu'nun en kıymetli ve tescilli ürünlerinden biri olduğunu söyleyen Vali Dallı, Kastamonu'nun çok kaliteli bir sarımsağa sahip olduğunu kaydetti. Vali Dallı, “Dünyanın en iyi sarımsağı olduğunu ben demiyorum gurmeler söylüyor. Lüks otellerde en çok aranan ve insanların en çok sevdiği sarımsak” dedi. "Soğuk hava deposu yapılırsa daha uzun süre sarımsak satışa sunulabilir” Türkiye'de şu anda 120 bin dekarlık alanda sarımsak ekildiğini söyleyen Vali Dallı, “Bunun 27 bin dekarı Kastamonu'da, onun da 23 bin dekarı Taşköprü'de ekiliyor. Dekarda 800 ile 1200 kilo civarında bir ürün alınıyor. Eksik olarak soğuk hava deposu var. İnşallah işadamlarımızdan Taşköprülü hemşehrilerimiz ve birliğimiz vasıtasıyla, Tarım ve Orman bakanlığımızın desteği ile bir soğuk hava deposu yapılırsa daha uzun süre sarımsak satışa sunulabilir” diye konuştu. Kastamonu Milletvekili Halil Uluay ise, “Taşköprü sarımsağının diş rengi pembemsidir. Sarımsağı açtığımızda çıkan sıvı dünyada tespit edilmiş en iyi antioksidandır. Tüm vatandaşlarımıza manavlardan sarımsak alırken bu özellikleri aramalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu. Kadınların sarımsak sökümünde ve dikiminde büyük emeklerinin olduğunu belirten Kastamonu Milletvekili Fatma Serap Ekmekci de, “Beyaz altınlar gün yüzüne çıkıyor. Burada unutulmaması gereken en önemli şey bu işin dikiminden hasadına kadar baştan sona kadın emeği. Bunun için ben kendilerine ayrıca teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu. "Şu anda en iyisi 120-130 lira civarında" Taşköprü sarımsağının 120 ila 130 lira arasında satıldığını söyleyen Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu da, “Taşköprü sarımsağı Mart ayında dikilir, Temmuz ayında hasat yapılır. Doğal şartlarda 10 ay muhafaza edilir. Raf ömrü en uzun olan sarımsaktır. Mayıs ve haziran ayında piyasada Taşköprü sarımsağı bulunmaz. Bu yıl yine bereketli bir hasat bekliyoruz. Bizim sarımsağımız kalitesi ile ön plana çıkıyor. Bu sene 25 bin ton civarında sarımsak beklentimiz var. Şu anda en iyisi 120-130 lira civarında, en küçüğü de 40 lira civarında gözüküyor. Şu anda bu fiyat normal ama değişebilir” şeklinde konuştu.

Taşköprü sarımsağında rekolte beklentisi 25 bin ton Haber

Taşköprü sarımsağında rekolte beklentisi 25 bin ton

Coğrafi işaret olarak tescil edilen, ardından AB nezdinde de tescillenen Taşköprü sarımsağında hasat devam ediyor. Bahar döneminde bölgede etkili olan şiddetli yağış ve dolu, sarımsakta çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden oldu, ürün verimi bir miktar azaldı. Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, AA muhabirine, "Üç köyümüzde dolu yağışından dolayı sıkıntı yaşadık ama erken dönemde olduğu için yaprak gübresiyle durum telafi edildi. Çok önemli bir problem olmadı." dedi. Taşköprü'nün 86 köyünde sarımsak üretimi yapıldığını dile getiren Eligüzeloğlu, şöyle devam etti: "İklim şartlarından kaynaklı çeşitli sıkıntılar oldu. Bahar dönemi aşırı yağışlı geçti. Yağışın bazı avantajları da oldu. Bazıları hiç sarımsağı sulamadan hasat yaptı, kimi de sadece bir defa suladı. Sulama gideri azaldı. Toprak kurumadan yeni yağışlar düştü ve ıslandı. Aşırı yağışlar nedeniyle toprakta nem ve rutubet oluyor. Bu da halk arasında 'kocabaş' dediğimiz nematod hastalığını tetikledi. Hastalık nedeniyle kaybın yüzde 10'u bulmayacağını düşünüyorum." Pazar fiyatları yeni oluşuyor Eligüzeloğlu, kayıtlı 22 bin dekar arazide sarımsak üretimi yapıldığını belirterek, "Kastamonu merkez ve diğer ilçelerle bu 25 bin dekarı buluyor. Bu yıl 25 bin ton civarında ürün bekliyoruz. Ürünler yavaş yavaş pazara gelmeye başladı. En iri sarımsak 48-50 liradan satılıyor. Fiyatlar zamanla oturacaktır." diye konuştu. Taşköprü sarımsağının benzersiz bir aroması olduğunu söyleyen Eligüzeloğlu, "Taşköprü sarımsağının diğer bölge sarımsaklarına göre üstün özelikleri var. Kanser tedavisinde kullanılan selenyum oranı çok yüksek. Raf ömrü çok uzun, 9-10 ay doğal şartlarda bozulmadan kendini muhafaza edebiliyor." ifadesini kullandı. Çetmi köyünde sarımsak yetiştiren İsmail Akgün de "Bu sene verim geçen yıllara göre biraz az. Yağışların fazla olmasından dolayı sarımsak çeşitli hastalıklara yakalandı." dedi. Aşırı sıcaklarda tarlada çalıştıklarını belirten Akgün, "Temmuz sonuna kadar sarımsak topraktan çıkmazsa kurur ve bir daha çıkmaz. O yüzden 15 gün içinde çıkarmak ve 40 derece sıcakta çalışmak zorundayız. Tüm çiftçiler bu sıcakta, güneşin altında hasadı yetiştirmek için çalışıyor." diye konuştu. Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur da Türkiye'nin birçok noktasında Kastamonu'dan giden sarımsakların tüketildiğini dile getirerek, yağış kaynaklı verim kaybına işaret etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.