TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Acı Biber Hasadı

AGRONEWS - Acı Biber Hasadı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Acı Biber Hasadı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kilis’te en acı hasat başladı Haber

Kilis’te en acı hasat başladı

Türkiye’nin biber üretimi açısından 2’inci üretim merkezi olan sınırın sıfır noktasındaki Kilis’te acı biber hasadı başladı. Türkiye’nin biber üretiminde 2’inci sırada bulunan sınır kent Kilis’te, acı biber hasadı başladı. Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, Kayseri başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin biberi Kilis’ten gidiyor. ‘‘Rekoltesi ve fiyatlar çok düşük’’ Baharatlık biber üretiminde Türkiye’nin önemli kırmızı biber üretim merkezlerinden biri olan Kilis’te biber hasadının ve kurutmalık işlemlerinin başladığını söyleyen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, ‘‘İlimizin önemli geçim kaynaklarından olan kırmızı biberin baharatlı biberin acının hasadı başladı. her geçen gün üretim alanı artan kırmızı biber şu anda ilimizde 24 bin dekar alana kadar üretim alanı arttı. Bu yıl rekolte fiyatlar çok düşük. Kırmızı biberin kendisi acıyken fiyatlarının da düşük olması üreticiyi üzmüş durumda. Musabeyli ilçesine bağlı Hasaceli köyünde 14 tane toz ve salça fabrikası bulunmaktadır. Bu köy ekmeğini tamamen açıdan çıkartıyor. Bu köy, baharatlık ve salçalık üretiminde tersine göç başlatan köydür. Geçen sene 25 TL’den satışa çıkan kırmızı biber bu sene 16 TL’den alıcı buluyor’’ dedi. ‘‘Baba mesleği olan çiftçiliği kavurucu sıcak altında yapıyoruz’’ Suriye’ye sınır kent olan Kilis’te 40 dereceleri bulan sıcaklarda tarlada kırmızı acı biber hasadı yaptıklarını söyleyen çiftçi Hüseyin Taş, ‘‘ Baba mesleği olan çiftçilikte gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz. Geçen sene kurutmalık olarak hasadını yaptığımız acı biberde yüzde yüz verimliyken fiyatlar bu seneye göre çok yüksekte. Bu sene biber kalitesi ve fiyatımız çok düşük. Bu yıl kuru biberi 80 TL’ye alan yok. Yaş biberi ise 15 ile 18 TL arasında alıyorlar bu da biz çiftçileri çok üzüyor. Aradaki makas payından dolayı çiftçilerimiz şu anda çok mağdur. Geçen sene çalışan bir işçi 250 TL alırken, bu sene 500 ile 600 TL’ye çalışıyor. Ben baba mesleğini devam ettirirken köyümüzdeki yeni gençlere örnek oluyorum ama tarla son zamanlarda kazanmıyor. Kalite ve verim çok düşük, işçilik çok pahalı yetkili kişilerden buna el atılmasını istiyorum’’ diye konuştu.

Kavurucu sıcakta acı hasat, ellerini yüzlerine süremiyorlar Haber

Kavurucu sıcakta acı hasat, ellerini yüzlerine süremiyorlar

Zorlu şartlarda hasat edilen acı kapya biber 22 TL’ye tarladan alıcı buluyor. Depremin yaralarını üreterek saran Hataylı çiftçilerin biber hasadı mesaisi geçtiğimiz günlerde başladı. Türkiye’nin en bereketli topraklarından olan Amik Ovası’nda sıcak havayla olgunlaşan biberler, tarım işçileri tarafından kavurucu sıcakta zorlu şartlarda tek tek toplanıyor. Günlük 600 TL yevmiye alan tarım işçileri, acı biber hasadında oldukça zorlanıyorlar. Ellerini yüzlerine temas ettirdiklerinde biberin acılığını yaşayan işçiler, zorlu şartlarda mesailerini sürdürüyorlar. Hassa ilçesinde yaklaşık 6 dönüm arazisine kapya biber eken Sezai Kılınç da hasada başladı. İşçiler tarafından zorlu şartlarda özenle toplanan biber kilogram fiyatı 22 TL’den tarladan alıcı buluyor. “Elini yüzüne sürersen yakar, gözlerin su damlatır” Elini yüzüne sürdüğü zaman yaşadığı zorluğu ifade eden İnci Yeşil, “Biber topluyoruz, sıcak havada. Ekmek paramız için çalışıyoruz, sıcak havada zor oluyor. Biber acı, şartlar zor. Yevmiyemiz 600 TL, rabbim yardımcımız olsun. Elini yüzüne sürersen yakar, gözlerin su damlatır” dedi. “Hasat bereketli gidiyor, satışını 22 TL’den anlaştık” Çiftçi Sezai Kılınç ise biberin kilogram fiyatında 22 TL’ye anlaştığını dile getirerek, “Hava çok sıcak 40 derecenin üzerinde. Hasadımız iyi rabbime şükür. Verim güzel, 1 dönüm kadar yer topladım 2 tona yakın biber hasat ettim. Toplamda 6 dönüm ekim yaptım. Hasat bereketli gidiyor, satışını 22 TL’den anlaştık. Sıcakta biber de yanıyor, biz de yanıyoruz, elimiz de yanıyor. Yüzümüze sürünce zehir gibi geliyor” dedi.

Kilis’te kavurucu sıcak altında en acı hasat Haber

Kilis’te kavurucu sıcak altında en acı hasat

Çiftçiler bu yıl 75 bin ton rekolte beklerken biberin kilosu tarlada 25 TL’den alıcı buluyor. Türkiye’de biber üretiminde 2’inci sırada bulunan Kilis’te acı biber hasadı başladı. Hasadına başlanan acı biberden bu sene 75 ton rekolte bekleniyor. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, Suriye’ye sıfır noktada bulunan Kilis’te acı biber hasadına başlandığını ifade ederek, ‘‘Bölgemizin önemli geçim kaynaklarından olan biberin hasadı başladı. 8 Nisan gibi fidelerimizi toprakla buluşturduk ve yaklaşık iki ay süre içerisinde çiftçiler, emeğin karşılığını almaya başladı. İlimizde yaklaşık olarak 45 bin dekar alanda biberi üretimi yapılmakta. Bunun 25 bin dekarı dolmalık, 20 bin dekarı ise kurutmalık çeşit olarak piyasaya girmektedir’’ dedi. ‘‘Çiftçilerin yüzü güldü’’ Verimi kalitesi ve fiyat konusunda beklentinin çok yüksekte olduğunu ve bu yüzden çiftçilerin yüzünü güldüğünü söyleyen Özdemir, ‘‘Bu yıl verim ve fiyat üreticilerimizin yüzünü güldürdü. Hem verim, hem de üretim konusunda Türkiye’de ikinci sırada olan Kilis biberinin hasadı başladı. Kurban bayramın yaklaşması ve bibere talebin artmasıyla ve fiyatların yükselmesi çiftçilerin yüzünü güldürdü. Sabahın erken saatlerinde tarlaların yolunu tutan tarı işçileri kavurucu sıcakta tarlada hasat yaparak acının tarladan soframıza yolculuğuna başlandı. Geçen sene kent genelinde yaklaşık olarak 68 bin ton verim aldığımız biberde, bu sene yaklaşık olarak 75 bin tona kadar beklentimiz var. Geçen sene tarladaki biberin fiyatı 5 TL den satılırken bu sene ise bu fiyat 25 TL’ye kadar ulaştı’’ şeklinde konuştu. Kentte 200 dönüm araziye biber üretimi yaptığını ve fiyatların yüksek olmasından dolayı çok mutlu olduğunu söyleyen çiftçi Umut Göçmen, ‘‘8 Nisan’da yaklaşık 200 dönüm üzerine biber fidelerini toprakla buluşturmuştuk. bu aracımız 35 dönümlük bir arazi yani nasip olursa dönümüne yaklaşık 8 ile 10 ton arası bir verim bekliyoruz. Havaların sıcak olması ve aynı derecede devam ederse tarım işçilerin çalışma saatlerinde de düşme meydana geliyor. Fidelerin çiçekleri sıcaktan dolayı aşırı yanmalara ve bundan dolayı da verim kaybı olacağı gözüküyor. Geçen yıl üretimde aşırı sıcaklardan dolayı 6 ton alırken 130 dönüm alandan 650 ile 700 ton civarı ürün almıştık. Bu yıl ise inşallah daha da fazla rekolte yüksek olacak. Beklediğimiz tonaj 8 ton ve 10 ton arası. Ben bu tarladan yaklaşık 250 ile 300 ton bir rekolte bekliyorum’’ diye konuştu.

Sınırın sıfır noktasında Haber

Sınırın sıfır noktasında "en acı" hasat

Türkiye’nin biber üretimi açısından 2’inci üretim merkezi olan sınırın sıfır noktasındaki Kilis’te acı biber hasadı başladı. Türkiye’de biber üretiminde 2’inci sırada bulunan Kilis’te acı biber hasadı başladı. Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Şanlıurfa, Malatya, Elazığ, Kayseri başta olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin biberi Kilis’ten gidiyor. ‘‘Acının hasadı başladı’’ Bölgenin önemli geçim kaynaklarından olan acının hasadına başlandığını söyleyen Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir, "İlimizde yaklaşık 45 bin dekar alanda acı biber üretimi yapılmaktadır. 20 bin dekar alanı kurutmalık, yani toz biber olarak kullanılan biber çeşididir. Şu an Kilis’in Musabeyli ilçesine bağlı Hasanceli köyündeyiz. Bu köyün en büyük geçim kaynağı biberciliktir. Kilis biberinin başkenti Hasanceli diyebiliriz’’ dedi. ‘‘2 bin nüfuslu köyde 14 toz biber ve salça fabrikası var’’ Kilis’in biber üretiminde adeta başkenti olan Hasanceli köyünde 14 toz ve salça fabrikasının olduğuna dikkat çeken Özdemir, ‘‘2 bin nüfusluk köyde 14 toz ve salça fabrikası var ve bu köy ekmeğini acıdan çıkartıyor. Acı sayesinde köydeki çiftçiler çocuklarını diğer illerde okuttu, büyüttü ve evlendirdi. Bunların hepsi tarlalardan toplanan biberler sayesinde oldu’’ şeklinde konuştu. ‘‘Son 10 yılın en düşük rekoltesi’’ İklim şartlarının hızlı değişmesinden dolayı son 10 yılın en düşük rekoltesinin olduğunu belirten Özdemir, ‘‘Son 10 yılın en düşük rekoltesi bu sene oldu. Bunun sebebi susuzluk, kuraklık, yer altı sularının çekilmesidir. Gördüğünüz gibi tarlalardaki bitkiler solmuş durumda. Normalde 3-4 kırım yapılan köyümüzde şu anda bazı yerlerde tek kırım yapıldı. Bunun sebebi ise kuraklıktır’’ diye konuştu. Kurutulmuş biber fiyatı tarlada 80 TL iken, yaş biber ise kilosu 30 TL’den satılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.