TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Adem Helvacıoğlu

AGRONEWS - Adem Helvacıoğlu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Adem Helvacıoğlu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Trying to grow heirloom seeds between apartment buildings Haber

Trying to grow heirloom seeds between apartment buildings

Adem Helvacıoğlu, who lives in Sivas, continues to cultivate heirloom seeds in the heart of the city amidst apartment buildings, alongside his wife. Despite the popularity of imported seeds among farmers, the Helvacıoğlu couple is dedicated to preserving and passing on traditional seeds to future generations. They note that while imported seeds, often from Israel, have high yields, they are generally single-use and do not allow for replanting. "Imported seeds are high-yielding but are typically uniform. Israeli seeds can only be planted once. Although our heirloom seeds yield less, they are sustainable. Each year, I collect the harvest, extract the seeds, and dry them. I grow my own seedlings," says Helvacıoğlu. They aim to not only preserve heirloom seeds but also promote an environmentally friendly and sustainable farming approach. Helvacıoğlu points out that heirloom seeds are facing extinction: “No one is willing to continue growing heirloom seeds. We have tomatoes, cucumbers, beans, and squash in our garden. We’ve been doing this for about 35 years, growing everything with heirloom seeds. But now, we have no space left to plant. We’re trying to cultivate heirloom seeds among the apartments. Bean harvest time has arrived. We collect them with my wife. Harvesting beans is very labor-intensive, so I planted only a small amount. The children don’t come to help. No one will bother continuing heirloom seeds. Most people prefer imported seeds, which have high yields but are generally uniform.” He adds, “Most farmers prefer Israeli seeds, which are planted once and cannot be replanted the following year. Farmers have to buy new seeds each year. Although imported seeds yield slightly more, our heirloom seeds have continuity. Every year, I collect the crop, extract and dry the seeds. I grow my own seedlings. This option is not available with Israeli seeds. In most villages in Sivas, imported seeds are used. They are planted one year and then a lot of money is spent the next year. We did not plant with high expectations. Only those who love farming can do it.”

Apartmanlar arasında ata tohumunu yeşertmeye çalışıyor Haber

Apartmanlar arasında ata tohumunu yeşertmeye çalışıyor

Sivas’ta yaşayan Adem Helvacıoğlu eşiyle beraber şehrin göbeğinde apartmanların arasında ithal tohumlara direnerek ata tohumlarını yeşertmeye devam ediyor. Sivas’ta, şehrin beton denizi arasında dededen gelen çiftçiliği sürdüren 53 yaşındaki Adem Helvacıoğlu, 52 yaşındaki eşi Songül Helvacıoğlu ile ata tohumlarını yeşertiyor. Helvacıoğlu çifti, çiftçiler arasında rağbet gören ithal tohumlara rağmen geleneksel tohumların yaşatılmasını ve bu tohumların gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak için azimle çalışıyor. Artık genellikle tek kullanımlık İsrail tohumlarının tercih edildiğini belirten Helvacıoğlu çifti, “İthal tohumların verimi yüksek fakat bu tohumların geneli yekpare. İsrail tohumunda sadece bir kez ekim yapılabiliyor. Bizim ata tohumlarımızın verimi az olsa da sürekliliği var. Her sene mahsulü topluyorum tohumlarını çıkartıp kurutuyorum. Tohumlarımı kendim fideliyorum” dedi. Helvacıoğlu çifti, ata tohumlarının mirasını korumanın yanı sıra, çevre dostu ve sürdürülebilir bir tarım anlayışını da yaygınlaştırmak istiyor. Ata tohumları son faslını yaşıyor Ata tohumunun devamını getirmek için artık kimsenin uğraşmayacağını belirten Helvacıoğlu, “Bahçemizde domates, salatalık, fasulye ve kabak var. Yaklaşık 35 yıldır bu işi yapıyoruz. Her mahsulümüzü ata tohumuyla yetiştiriyoruz. Fakat artık bizim de ekmeye biçmeye yerimiz kalmadı. Apartmanlar arasında ata tohumunu yeşertmeye çalışıyoruz. Artık fasulyenin hasat zamanı. Eşimle birlikte topluyoruz. Fasulyenin toplanması çok zahmetli. Bu nedenle az ektim. Çocuklar toplamaya gelmiyorlar. Artık ata tohumunun devamını getirmek için kimse uğraşmaz. Genellikle ithal tohumlar tercih ediliyor. İthal tohumların verimi yüksek fakat bu tohumların geneli yekpare” dedi. “Çoğu köyde ithal tohum ekiliyor” Çiftçilerin genelde İsrail tohumu tercih ettiğini belirten Helvacıoğlu, “Bu ithal tohumlar bir kez ekiliyor. Diğer sene tekrar ekilmesi mümkün değil. Bu nedenle çiftçi yeniden tohum alıyor. İthal tohumların verimi biraz daha yüksek oluyor. Bizim ata tohumlarımızın verimi az olsa da sürekliliği var. Her sene mahsulü topluyorum tohumlarını çıkartıp kurutuyorum. Tohumlarımı kendim fideliyorum. İsrail tohumunda böyle bir seçenek yok. Sivas’ın çoğu köyünde bu ithal tohum ekiliyor. Bir sene ekiliyor diğer sene bir ton para dökülüyor. Biz çok büyük beklentilerle bu ekimi yapmadık. Tarımı sevmeyen yapamaz” şeklinde konuştum.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.