TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Adıyaman

AGRONEWS - Adıyaman haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Adıyaman haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Malatya Şeker Fabrikası’ndan 470 Bin Ton Üretim Haber

Malatya Şeker Fabrikası’ndan 470 Bin Ton Üretim

MALATYA (İHA) - Malatya Şeker Fabrikası, 2024-2025 üretim sezonunda 470 bin ton pancar alarak 51 bin ton şeker, 137 bin ton küspe ve 17 bin ton melas üretimi gerçekleştirdi. Bölgenin ekonomik lokomotifi olan fabrika, üretim faaliyetlerini sürdürürken iş gücü eksikliği ve emeklilik sorunlarının çözüm beklediği bildirildi. 120 GÜNLÜK KAMPANYA HEDEFİ Şeker-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, pancar alımının 4 Eylül’de başladığını, 6 Eylül’de işleme sürecine geçildiğini ve kampanyanın ocak ayının ilk haftasında tamamlanmasının planlandığını söyledi. Şimdiye kadar 405 bin ton pancar işlenerek belirlenen üretim hedeflerine ulaşıldı. BÖLGENİN EKONOMİSİNE YÖN VERİYOR Malatya Şeker Fabrikası'nın, kayısıdan sonra Malatya ekonomisinin en önemli girdisini oluşturduğunu belirten Murat, fabrikanın Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Adıyaman, Sivas, Malatya ve Gaziantep illerindeki 80 bin dekar alanda pancar ekimi yapan bin 250 aileyi desteklediğini ifade etti. Ayrıca, her yıl 50-60 bin kişiye istihdam sağlayarak bölge ekonomisine önemli katkılar sunduğuna dikkat çekti. KALİFİYE İŞ GÜCÜ SORUNU KAPIDA Murat, fabrikanın en önemli sorunlarından birinin kalifiye eleman eksikliği olduğunu vurguladı. Çalışanların çoğunun emeklilik yaşına geldiğini ifade eden Murat, bu sorunun çözülmemesi halinde üretimde aksaklıklar yaşanabileceği uyarısında bulundu. FABRİKA, DEPREMDE LOJİSTİK ÜS OLDU 2023 depreminde Malatya Şeker Fabrikası, 10 bin kişiye barınma sağlayarak ve lojistik merkezi olarak çalışarak kritik bir rol üstlendi. Deprem sonrası yapılan teknik iyileştirmelerle üretimin kesintisiz devam ettiğini belirten Murat, "İki yıldır sorunsuz bir şekilde üretim devam ediyor. Bu yıl da teknik eksikliklerin giderileceği bir revizyon süreci yaşanacak" dedi.

Adıyaman'da Nar Ekşisi ve Suyu, Üreticilerin Kazancını Artırıyor Haber

Adıyaman'da Nar Ekşisi ve Suyu, Üreticilerin Kazancını Artırıyor

ADIYAMAN (İHA) - Türkiye’nin önemli nar üretim bölgelerinden biri olan Adıyaman’ın Samsat ilçesinde, narlar yüksek katma değerli ürünlere dönüştürülüyor. "Nar Diyarı" Samsat, 43 bin ton nar üretiminin 15 bin tonunu karşılıyor ve bu narlar, üreticiler tarafından toplanarak ayrıştırılıyor. Ayrıştırılan narların bir kısmı Avrupa ülkelerine ihraç edilirken, geri kalan kısmı nar ekşisi ve nar suyu gibi ürünlere dönüştürülüyor.   Üreticiler, toplanan narları geleneksel yöntemlerle tanelendirip sıkıyor ve yaklaşık 6 saat kaynattıktan sonra soğumaya bıraktıkları nar ekşisini şişeliyor. Bir nar ekşisi litre fiyatı ise 400-450 TL arasında değişiyor. Bu işlemle üreticiler, nar ekşisi ve nar suyundan daha fazla gelir elde ediyor.   Samsat Kaymakamı Yaşar Artar, "Ülke içerisindeki Pazar payı olarak kendinden söz ettiren Samsat ilçemizdeki nar üretimi, yurt dışındaki Avrupa ülkelerine yaptığımız ihracatla ilçemizde çok önemli bir yere sahiptir" dedi. Ürünlerin aynı zamanda nar ekşisi ve meyve suyu üretiminde değerlendirildiğini de yineledi.   Samsat Belediye Başkanı Halil Fırat ise, "Samsat Kaymakamlığı ve Samsat Belediyesi olarak çiftçimizi organik tarıma yönlendiriyoruz. Samsat zaten nar diyarıydı. Organik tarımla birleşince çiftçimiz hem daha katma değeri yüksek ürün üretecek hem tarladan topladığı ürünlerinden daha çok para kazanacak. Sofraya girecek ürünleri daha organik, temiz, ve ilaçsız bir şekilde sunmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.