TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Adnan Polat

AGRONEWS - Adnan Polat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Adnan Polat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Balık fiyatlarında düşüş başladı Haber

Balık fiyatlarında düşüş başladı

Türkiye'de 15 Nisan itibariyle başlayan av yasağı 1 Eylül itibariyle sona ererken, 'vira bismillah' diyerek ağlarını denize atan balıkçıların yüzü gülüyor. Av sezonun başlamasıyla tezgahlar dolmaya başlarken, fiyatlarda da düşüş gözleniyor. Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerinde av yasağı 1 Eylül'de biterken, Akdeniz'de ise balıkçılar yasağın kalkması için 15 Eylül'ü bekliyor. "İndirimler yüzde 60-70'i bulacak" Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, 1 Eylül'de diğer bölgelerdeki av yasağının kalkmasıyla balık fiyatlarında düşüş başladığını söyledi. Şu an balık fiyatlarında yüzde 30-40 arasında düşüş olduğunu belirten Polat, "Oradan bize palamutlar geldi, hamsiler gelmeye başladı. Fiyatlar uygun gidiyor. Yani 70-80-100 liraya palamut satıyoruz. İstanbul ile arada 10-20 lira fark var. Hamsi 80-100 lira arasında. Ama 15 Eylül'den sonra fiyatlar 50-60 lirayı görecek. 15 Eylül'de Akdeniz'deki av yasağının kalkmasıyla indirimler yüzde 60-70'i bulacak" dedi. "Deniz suyunun sıcaklığı sürdürülebilir balıkçılığı ve avlanmayı etkiliyor" Akdeniz'de deniz suyunun sıcaklığından dolayı yasağın 15 Eylül'de kalkacağını ifade eden Polat, "Havalar çok sıcak. Dolayısıyla bu yıl Çukurova ayrı bir sıcak gerçekten. Biz 15 Eylül'e uzattık. Hatta biz bunun bakanlıkla şu an görüşme halindeyiz; önümüzdeki yıllarda 1 Ekim'e kadar uzatılmasını istiyoruz. Çünkü, normal alışılmışın dışında bir sıcaklık var. Deniz suyunun sıcaklığı fazla, bu da sürdürülebilir balıkçılığı ve avlanmayı etkiliyor. İşte onun için bir 15 günlük uzatma isteğimiz var" diye konuştu. Balıkçılar 15 Eylül'ü bekliyor Balıkçıların teknelerini temizlediklerini, boyalarını, ziftlerini attıklarını ve ağlarını yaptıklarını anlatan Polat, "Balıkçılarımız 15 Eylül gecesi vira bismillah deyip teknelerle balığa açılacaklar. Bu yıl çeşitliliğimizin bol olmasını bekliyoruz. Akdeniz zaten çeşitlilik açısından bol olan bir deniz. Hatta bazı balıkları tüketemediğimizden İstanbul, Ankara gibi farklı illere, büyük şehirlere de gönderiyoruz. Her çeşit balığımız var; barbun, çupra, levrek, kalamar, karides. Yılın 12 ayı zaten sardalya var. 15 Eylül'den itibaren çok büyük bir indirim olacak" dedi. "Sezonun ilk 3 ayı çok ucuz balık fiyatları olacak" Vatandaşlardan özellikle eylül, ekim ve kasım aylarına dikkat etmeye çağıran Polat, "Sezonun ilk 3 ayı çok ucuz balık fiyatları olacak. 150-200 liraya olan bir balık, 60-70 liraya kadar gelecek. Şu an palamut fiyatları 80-90 lira, o da 40-50 liraya düşecek. Sardalyamız 70-80 lira lira, onu da 50 liraya kadar çekeceğiz. Her bütçeye, halkın her kesimine uygun fiyatlar var. Bu sezon bolluk, bereket bekliyoruz. Yeter ki halkımız balık yesin, biz de cüzi karlarla halkımızın balık yemesi için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Balıkçılar, balık fiyatları düşsün diye ihracata kısıtlama istedi Haber

Balıkçılar, balık fiyatları düşsün diye ihracata kısıtlama istedi

Akdeniz’de balık avının sona ermesinin ardından denizde kurulu olan çiftliklerde yetiştirilen balıkların fiyatlarında yapılan artışların diğer balıkların da fiyatını yükselttiğini söyleyen balıkçılar, ihracata kısıtlama istedi. Akdeniz’de 15 Nisan’da başlayan av yasağı 15 Eylül’e kadar devam edecek. Av yasağının başlamasından 3 hafta sonra özellikle denizde kurulu olan çiftliklerde yetiştirilen ve balıkların fiyatının belirlenmesinde etkin olarak kabul edilen levrek ve çipura türlerine yüzde 30 civarında zam geldi. Ortada balık fiyatlarının artmasına neden olacak bir gelişme olmadığına değinen balıkçılar, artışa tepki gösterdi ve tavukta olduğu gibi balıkta da ihracatın kısıtlanmasını istedi. 15 Nisan itibarıyla av yasağının başladığını hatırlatan Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, "Uluslararası avcılık dediğimiz 12 milden sonra avcılığımız serbest, yine balık çeşitliliğimiz sürüyor" dedi. "Şu anda 250 TL’ye satmak zorunda kalıyoruz" Balık çeşitlerinde azalma olduğuna da dikkat çeken Polat, "30-40 çeşit balığımız varken şu an 10-15 çeşide düştü. Tazelik devam ediyor, çipura, levrek özellikle bu kültür balığına halkımız kılçıksız olması sebebiyle çok alıştı. Ancak sabah itibarıyla yüzde 30-40 zam yedik. Normalde 150 liraya aldığımız balık 200 liraya çıktı, 40-50 lira zam getirdiler. Bir hafta öncesine kadar 170 liraya 180 liraya çipura, levrek satıyorduk, şu an 250 liraya satmak zorunda kalıyoruz. Fiyatları duyan müşterilerimizin çoğu geri çekiliyor. ’Ben bir hafta önce 50 liraya aldım, birden 50 lira zam olur mu’ diyorlar" şeklinde konuştu. Polat, çipura ve levrek fiyatlarının diğer balık fiyatlarını belirlemede etken olduğunu, sardalyanın kasasını 300-400 TL’ye aldıklarını ancak onların da 700 TL’ye çıktığını kaydederek ihracatın kısıtlanmasını istedi.

Av yasağıyla balık çeşitliliği azalacak, fiyatlar aynı kalacak Haber

Av yasağıyla balık çeşitliliği azalacak, fiyatlar aynı kalacak

Denizlerde av yasağının başlamasıyla balık çeşitliliğinin azalacağı, ancak mevcut balıklarda fiyatların aynı kalacağı bildirildi. Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, 15 Nisan itibarıyla av yasağının başladığını belirterek, Akdeniz’de bu yasağın 15 Eylül’e kadar devam edeceğini söyledi. Av yasağının başlamasına rağmen uluslararası sularda 12 milden sonra avlanmanın serbest olduğunu belirten Polat, "Şu an teknelerimiz, trollerimiz çalışıyor. Oradan da taze balıklarımız geliyor. Fakat 35-40 olan balık çeşitliliğimiz 10-15’e düşecek. Ama günlük ve taze balıklarımız mevcut" dedi. "Her bütçeye uygun balık var" Akdeniz’in balık çeşitliliğinin diğer denizlere göre daha çok olduğunu ifade eden Polat, sardalyanın yılın 12 ayı tüketildiğini kaydetti. Omega-3 açısından zengin olan sardalyayı satmaya devam edeceklerini vurgulayan Polat, "Fiyatlar da gayet uygun. Şu an sardalya fiyatlarımız 60-70 lira arasında, bazen 50 liraya kadar veriyoruz. Çok uygun fiyata, her bütçeye uygun balık var. Çipura, levreğimiz var, kefalimiz var. 70-80 liraya kefal satıyoruz. İstavrit var; 80-90 lira. Barbunya şu an 100-150 lira arasında. Bu aya çıkan özel balıklarımız var. Herhangi bir fiyat artırımı yapmıyoruz. Sezondaki fiyatların aynısı devam ediyor" diye konuştu. "Uluslararası avcılıkta çıkan bazı balıkların fiyatlarında yüzde 20’lik artış olur" Av sezonunun kapanmasıyla bazı balıkların avlanmasının tamamen yasak olduğunu belirten Polat, "Ama uluslararası avcılıkta barbun da çıkıyor, gümüş de çıkıyor. Fiyatlarında biraz artış olur. Uluslararası avcılıkta çıkan bazı balıkların fiyatlarında yüzde 20’lik artış olur ama diğer balık fiyatlarında herhangi bir artış yok" ifadelerini kullandı. Vatandaşların da balık tüketme konusunda bilinçlendiğini belirten Polat, vatandaşlara sağlık açısından bol bol balık tüketmelerini önerdi. Av sezonu Akdeniz’de 15 Eylül’de başlayacak Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz’de yasağın 1 Eylül’de kalkacağını ifade eden Polat, "Bizim 15 gün gecikmeli olarak 15 Eylül’e kadar yasağımız devam edecek. Havaların sıcaklığı, Akdeniz’de sıcaklığın, suyunun sıcaklığı ve tuz oranının yüksek olmasından dolayı 15 günlük gecikme var. Ondan sonra ’Vira Bismillah’ deyip başlayacağız" diye konuştu.

Sardalya ve hamsi balıkçıların yüzünü güldürüyor Haber

Sardalya ve hamsi balıkçıların yüzünü güldürüyor

Hem ucuz hem de omega3 açısından zengin olan sardalya ve hamsi, vatandaşların da en çok tercih ettiği balıklar oluyor. 1 Eylül’den itibaren Karadeniz, Marmara ve Ege’de bütün tekneler, Akdeniz’de ise gırgır tekneleri avlanmaya çıkarken, 15 Eylül’den itibaren ise tüm Türkiye’de yasak tamamen kalktı. Yasağın kalkmasıyla beraber balık tezgahları da dolarken, fiyatlarda ciddi oranda düştü. Balık çeşitliliği anlamında en zengin denizlerden biri olan Akdeniz’de havaların güzel gitmesinden dolayı balık bolluğu devam ederken, özellikle sardalya ve hamsi balıkçıların yüzünü güldürüyor. Şu anda 60 ile 70 lira arasında değişen fiyatlarla satılan balıklara vatandaşlar da yoğun ilgi gösteriyor. "Hamsi ve sardalya bolluğu var" Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, Akdeniz’de 15 Eylül itibariyle av yasağının kalktığını söyledi. Hızlı ve hareketli bir sezon geçirdiklerini kaydeden Polat, "Şu an hamsi ve sardalya bolluğu var. Karadeniz’den hamsimiz geliyor. Akdeniz’in incisi sardalya da bol bol çıkıyor. Havaların güzel gitmesinden dolayı da fiyatlar çok uygun. Her gün taze balığımız geliyor. 60-70 lira arasında fiyatla sardalya ve hamsi veriyoruz. Her keseye, her bütçeye uygun balıklarımız var. Balık sezonumuz dolu dizgin devam ediyor. Çeşitlilik bol. Halkımızın talebi de gayet güzel. Her gün balık bolluğu yaşanıyor" dedi. "Her çeşit balığımız çıkıyor" Hamsi ve sardalya dışında birçok balık türünün de denizlerden çıktığını vurgulayan Polat, "Barbun, gümüş, karides, istavrit, mezgit, mercan, kalamar gibi birçok çeşit balık denizlerimizden çıkıyor. Akdeniz çeşitlilik yönünden çok zengin. Her çeşit balığımız çıkıyor. Genelde halkımızın talebi hamsi ve sardalya üzerinde oluyor. Hem fiyat anlamında uygun hem de vitamin açısından çok iyi. Omega3’ün en fazla olduğu balık hamsi ve sardalya. Bilmeyenler fiyatı düşük diye aldanmasınlar. Halkımızı bol bol balık yemeye davet ediyoruz. Her yaştan insanın balık yemesi gerekiyor" diye konuştu. "Balık verimliliği güzel" Diğer balık türlerinin de fiyatlarının uygun olduğunun altını çizen Polat, "Barbun şu anda 100-120, gümüş 80-100, istavrit 60-70, kefal 60-80 lira arasında gidiyor. Sadece kültür balıkçılığında biraz fiyatlarda farklılıklar var. Oda bizimle ilgili bir şey değil. O balıklarda 150-160 lira arasında değişiyor. Sezon güzel geçiyor. Şu ana kadar balık verimliliği güzel. Bizim sıkıntımız fırtınalı havalar. Yılbaşından sonra burada havalar bozuyor. Havalar bozduktan sonra denize çıkmada sıkıntılar yaşanıyor. Bu yüzden balık verimi azalınca ister istemez bazı balıklara fiyat olarak yansıyor. O yüzden halkımız bu günleri iyi değerlendirsinler. Hem taze hem ucuz balığı yesinler" şeklinde konuştu.

Bu senenin balık şampiyonu ’palamut’ oldu Haber

Bu senenin balık şampiyonu ’palamut’ oldu

Bu senenin en çok çıkan balığı ’palamut’ olurken, balık bolluğu balıkçıların yüzünü güldürdü. 15 Nisan’da 12 mile kadar olan bölgede başlayan av yasağıyla birlikte barbun, gümüş, lagos, karides ve kalamar gibi balıklar artık denizden az miktarda çıkarken, diğer balık türleri 12 milden sonra uluslararası avlanma sahasında balıkçılar tarafından avlanıyor. Yasakla birlikte balık fiyatlarının artması beklenirken, şu ana kadar fiyatlarda yükselme olmazken, bazı balık türlerinin fiyatlarında indirimler bile oldu. Bu sene denizlerden en çok çıkan balık ’palamut’ olurken, balık bolluğu balıkçıların yüzünü güldürdü. "Gelen balıklar yine taze, yine günlük" Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, 15 Nisan itibarıyla av yasağının başladığını söyledi. 15 Eylül’de açılan balık sezonunun 4 gün önce sona erdiğini kaydeden Polat, "Yaklaşık 4 aylık bir yasağımız var. 15 Eylül’de yeniden avlanmaya başlayacağız. Şu anda trol ve gırgır avcılığı yasaklanmış durumda. 12 milden sonraki alanda, yani uluslararası bölgede avcılık serbest. Yine taze ve günlük balıklarımız mevcut. Sadece balık çeşitliliğinde bir azalma olacak. 40-50 olan balık çeşidi, 15-20’ye düşecek. Gelen balıklar yine taze, yine günlük, uygun fiyatta olacak. Yılın 12 ayı çıkan balıklarımız var. Bunların en başında sardalye geliyor. Omega 3, omega 6 açısından zengin bir yiyecek" dedi. "Bu sezonun şampiyon balığı palamut" Bu sezonun şampiyon balığının palamut olduğunu vurgulayan Polat, "Halkımız doya doya palamut yediler. Dolaplarını, midelerini palamutla doldurdular. Gerçekten çok hesaplı palamut satışı yaptık. 20 liraya palamutun tanesini sattık. Halkımız çok iyi değerlendirdi. Palamut bolluğu vardı. Umarım seneye de bu bolluk devam eder. Halkımızın ilgisi de bu balığa gayet iyiydi. Şu anda da balıklar geliyor. Av yasağından dolayı herhangi bir fiyat artışı yok. Yasak olan balık zaten olmadığı için onlarda bir fiyat artışı olmayacak. 12 milden sonra gelen balıklar ile kültür balıklarında belki yüzde 10 gibi bir artış olabilir. Balık fiyatlarını biz zaten elimizden geldiği kadar uygun tutuyoruz. Bu yüzden de zaten sezon kapanmasına rağmen halkımızın halen balık talebi var" diye konuştu. "Ekipler nefes aldırmıyor" Av yasağına uymanın bütün balıkçıların ana görevi olması gerektiğini belirten Polat, "Çünkü bindiğimiz dalı kesmememiz lazım. Bu işten biz para kazanıyoruz. Bunun devam etmesi için, sürdürülebilir bir balıkçılığın olması için av yasağına uyulması gerekiyor. Daha önceki yıllar gibi değil. Gerçekten denetimler çok güçlü, yüksek cezalar var. Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuda tavizi yok. Sahil Güvenlik Komutanlığı deyim yerindeyse nefes aldırmıyor. Dronlarla, her türlü teknolojiyle kaçak avcılığın üzerine gidiyor. Bu konuda detaylı çalışmalar var. Eskisi gibi kaçak avcılık olmuyor" ifadelerini kullandı. Balıkçı İsmail Polat ise 4 ay sürecek av yasağının başladığını dile getirerek, "Uluslararası dediğimiz derin sularda avlanma devam ediyor. Oradan da çeşitli balıklar geliyor. Sardalye tabi 12 ay boyunca var. Bu sezonun şampiyonu palamut ile hamsi oldu. Ancak en çok palamut çıktı ve satıldı. Balık bolluğu Akdeniz olarak biraz düşüktü ama Karadeniz’den bol balık çıktı ve buraya geldi. Yasak olduğumuz halde sardalyenin kilosu 40-50 liradan satılıyor. Önümüzdeki günlerde belki bir tık daha düşebilir" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.