TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Afyonkarahisar

AGRONEWS - Afyonkarahisar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Afyonkarahisar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Dededen Toruna Uzanan Meslek: Canlı Hayvan Ticareti Haber

Dededen Toruna Uzanan Meslek: Canlı Hayvan Ticareti

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir’in Tepebaşı ilçesine bağlı Keskin Mahallesi'nde yaşayan ve halk arasında "cambaz" olarak bilinen Kemal Avcı, dedesinden ve babasından miras kalan canlı küçükbaş hayvan ticaretini sürdürüyor. Tam 15 yıldır bu işi yapan Avcı, hem besicilik yapıyor hem de Eskişehir kuzusunun ülke çapındaki kalitesine dikkat çekiyor. "İTHAL HAYVANLAR KESİLİNCE FİYATLAR DÜŞECEK" Kemal Avcı, işinin zorluklarını ve piyasadaki dalgalanmaları aktardı. Avcı, "Hayvancılık yapıyorum. Aynı zamanda kendi hayvanlarım da var. Halk arasında 'cambazlık' diyorlar. Eskiler öyle söylüyor da, yeniler 'canlı hayvan ticareti' diyor. Yaklaşık 15 yıldır bu işi yapıyorum. Daha öncesinde babam ve dedem de bu işi yapıyordu. Dededen ve babadan miras kalan bir meslek, bana onlardan devroldu. Zor iş, çünkü yıllın belli zamanlarında fiyat düşüyor ya da artıyor. Hükümet dışarıdan ithalat yapıyor. Mesela iç piyasada kırmızı et pahalandığı zaman özellikle Uruguay tarafından büyükbaş getiriyorlar. Bu hem kuzuyu hem de danayı etkiliyor. Bildiğim kadarıyla, yaklaşık olarak 6 milyon hayvan geldi ve iç piyasaya dağıldı. Onlar da yılbaşından sonra kesilecek. Bu da fiyatları düşürecek. Fiyatlar şu anda kuzu için 220-230 lira civarındayken, danalarda ise 350 lira" dedi. "ESKİŞEHİR KUZUSU, TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİLERİNDEN BİRİ" Hayvan alımında dikkat ettiği noktaları ve Eskişehir kuzusunun özelliklerini vurgulayan Avcı, "Hayvan alırken dikkat etmemiz gereken unsurlar var. Hasta hayvan denk geliyor, eve götürüp de besiye attığımız hayvanların içerisinden verdiğimiz telefler oluyor. Bunları dikkate almamız gerekiyor. Şap, veba ve brusella sürekli olan hastalıklar. Hem sığırlarda hem de küçükbaşta oluyor. Biz buradan kuzuyu alırız, kendi besihanelerimize götürürüz. Oradan sonra da kuzu genellikle Balıkesir ve Bursa'daki büyük et firmalarına gider. Bu arkadaşlarımız kombinalarında hayvanı keser, nerede kuzu lazımsa oralara dağıtırlar. Eskişehir kuzusu, Türkiye'nin kaliteli kuzularındandır ve ince kuyruktur" diye ekledi. Avcı, hayvancılık sektöründe kalite artışına dikkat çekerek bilinçli üretim yöntemlerinin yaygınlaştığını ve Afyonkarahisar’ın Emirdağ bölgesinin bu işin merkezi olduğunu belirtti. Bu geleneksel meslek, sağlıklı üretim ve kaliteli dağıtım sayesinde bölgede yaşatılmaya devam ediyor.

Afyonkarahisar’da Jeotermal Seracılık ve Hayvancılık Yatırımları Haber

Afyonkarahisar’da Jeotermal Seracılık ve Hayvancılık Yatırımları

TDİOSB ile Tarım ve Enerji Entegre Ediliyor Afyonkarahisar’da toplamda 8 milyon metrekarelik alan üzerine kurulması planlanan Tarıma Dayalı Jeotermal Seracılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB), ilk etapta Çay ilçesi Kadıköy’de 2.900 dekarlık alanda hayata geçirilecek. Bakan Yardımcısı Bağcı, TDİOSB’nin yenilenebilir enerjiyle sürdürülebilir üretim ve istihdam sağlayacağını söyledi. Bağcı, “Geçen yıl 43 Organize Tarım Bölgesi’nin tüzel kişilik kazanmasını sağladık, 14’ünün altyapı süreçlerini tamamladık. Afyonkarahisar’da 2 organize tarım bölgesi kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz,” dedi. 10 Bin Hayvan Kapasiteli Bolvadin OTB Bakan Yardımcısı, Bolvadin Besi Organize Tarım Bölgesi’nin 2.500 dekarlık bir alanda kurulduğunu ve altyapı sürecinin tamamlanmasıyla 10 bin baş hayvan kapasiteli tesisin 400 kişiye istihdam sağlayacağını açıkladı. Kadın İstihdamına Öncelik Çobanlar, Bolvadin ve Çay ilçelerini kapsayan Jeotermal Sera Organize Tarım Bölgesi’nde fide, meyve ve sebze üretiminin yanı sıra sıfır atık ilkesine dayalı sanayi adalarının kurulacağını ifade eden Bağcı, “3 bin kişilik istihdam hedefliyoruz, bunun yüzde 65’i kadınlardan oluşacak. Bu, bölge için önemli bir adım,” dedi. Afyonkarahisar’ın Tarım ve Hayvancılık Potansiyeli Güçleniyor Bağcı, organize tarım bölgelerinin üretimi artıracağını ve Afyonkarahisar’ın tarım ve hayvancılık sektöründe daha güçlü bir konuma ulaşacağını vurguladı.

Kışlık ‘agria’ cinsi patateste hasat başladı Haber

Kışlık ‘agria’ cinsi patateste hasat başladı

Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden olan Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde 15 bin dekarı sözleşmeli 40 bin dekar alanda ekili kışlık agria cinsi patateste hasat başladı. Şuhut ilçesinde ‘agria’ diye adlandırılan kışlık patatesin hasadı başladı. 15 bin dekarı sözleşmeli 40 bin dekar alanda ekili agria cinsi patatesin kilogram fiyatının 5 -8 TL arasında değiştiği, rekoltenin bu yıl iyi olduğu belirtildi. Patates üreticisi İbrahim Eroğlu, "Bölgenin patates enerjisi ve patates çiftçisi olarak Allah’a şükür verimli bir yıl geçirdik. Afetlerden uzak bir yıl geçirdik. Verimlerimiz gayet güzel. Urfalı kardeşlerimizle birlikte patates hasadımızı yapıyoruz. Günlük yaklaşık 7-8 ton civarında sevkiyatımız var. Bu sevkiyat yaklaşık 45 gün sürecek. Rabbim inşallah tüm çiftçilerimize bereketli, kazançlı bir yıl nasip eder. Patates şu anda çiftçide 5 ile 7 lira arasında satılıyor. Tabii ki bu fiyat düşük, yükselmesi için ihracat olmasını istiyoruz" dedi. “Sabah erkenden kalkıp, güneş batana kadar patates topluyoruz” Patates hasadında çalışan işçilerden Sedat İnan ise, hasatta çalışmak için Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinden geldiğini kaydetti. İnan, “Şubat ayından itibaren geziyoruz, tarım işçisiyiz. Patates topluyoruz. Sabah erkenden kalkıp, güneş batana kadar çalışan insanlarız. Çok şükür, buna da şükür, Allah rızkımızı verdi. Çoluk çocuğumuzla birlikte yeri geldi karda, yeri geldi yağmurda, sıcakta ekmeğimizi çıkarmaya çalışıyoruz. Bizim yevmiye usulü çalışma şeklimiz, çalışma kapasitesine göre değişiyor. Günlük 800-1000 TL arasında değişiyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.