TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ahmet Akar

AGRONEWS - Ahmet Akar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ahmet Akar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

TARİŞ'ten Üzümde Kalıntı Tehlikesine Karşı Uyarı Haber

TARİŞ'ten Üzümde Kalıntı Tehlikesine Karşı Uyarı

MANİSA (İHA) - Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde TARİŞ Kooperatifi tarafından "Sofralık ve Kurutmalık Üzüm Yetiştiriciliği ve Kalıntı Problemleri" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Sarıgöl Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda üzüm üreticisi katıldı. TARİŞ Üzüm Birliği Başkanı Ferhat Şen, üzümdeki kalıntı sorununun kuru üzüm ihracatını olumsuz etkilediğini belirterek, tüm paydaşların bu sorunun çözümü için iş birliği yapması gerektiğini söyledi. Şen, "Bu kalıntı ile ilgili mücadelede TARİŞ, tarım ilçe müdürlükleri, zirai ilaç bayileri ve çiftçilerimiz hep birlikte elini taşın altına koyup üzümün geleceğini karartmamamız gerekiyor. Aksi taktirde tokat büyük gelecektir" diyerek üreticileri uyardı. Toplantıda TARİŞ AR-GE ekibi ve ziraat mühendisleri, yasaklı zirai ilaçlar ve kalıntı sorununu önlemek için alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi. Ayrıca, kalite kontrol uzmanları kuru üzümde tespit edilen taş, metal, cam parçaları ve saçma gibi yabancı maddelerle ilgili görseller paylaşarak üreticilerin daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Üreticilerin sorularının da yanıtlandığı toplantıya, Sarıgöl Belediye Başkanı Tahsin Akdeniz, TARİŞ Üzüm Birliği Başkanı Ferhat Şen, Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Akar, Sarıgöl TARİŞ Kooperatif Başkanı Abdil Erol, Sarıgöl TARİŞ Kooperatif Müdürü Halil Güvendiren, siyasi parti başkanları, ilçe oda başkanları ve üreticiler katılım sağladı.

Ege’nin İsot’unda hasat başladı Haber

Ege’nin İsot’unda hasat başladı

Ege’nin İsot’u olarak da bilinen Emcelli Biberi pazarda kilosu 80 TL’den satışa sunuldu. Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde 150 yılı aşkın bir süredir Emcelli Mahallesi’nde öz çekirdeğinden alınan tohumlarla yetiştirilen Emcelli Biberlerini yaşatmaya çalışan Nurullah Akbay (40) evinin yanına 650 metrekarelik sera kurdu. Seranın içerisinde soba ısıtmalı sistemle 2 bin adet acı biber yetiştirdiğini belirten Nurullah Akbay, "Emcelli biberleri bizlere atalarımızdan kalan bir mirastır. Tohumları gelecek yıl değerlendirmek için alır ve saklarız. Ata tohumunun özelliğini bozmayız. Acısı ile ünlüdür. Mideyi yormaz yakamaz. Yemeklere güzel lezzet verir. Salatalarda, közlemelerde tüketilir. Bu yıl havalar yağışlı geçti. Normalde 15-20 gün sonra piyasaya çıkması beklenen Emcelli biberlerinin haziran sonunda ancak piyasada olur. Serada erken üretim yaptığımızdan piyasaya çıktı. Bu hafta pazara 150 kilogram getirdim. Kilosu 80 TL. Ayrıca serada da satış yapmaktayız. Bu biberin lezzetini bilen mutlaka alıyor" dedi. "Dikim alanları daraldı" Emcelli Mahallesinde atalardan kalma acı ve tatlı biber alanlarının her geçen yıl azaldığını belirten Akbay, "Şimdi biber yetiştiren azaldı. Biber dikimi alanları üzüm bağı oldu. Biber dikimi yapanlar parmakla gösterilecek kadar azaldı" diyerek, Emcelli Biberlerinin fidelerini de yetiştirerek satışını yaptığını söyledi. Pazara getirdiği 150 kilogram Emcelli Biberinin saat 15.00’de bittiğini belirten Akbay, "Kimi bir kilo, kimi yarım kilo aldı. Bazıları da 50 liralık alıyor. Allah bereket versin. Tamamını sattım" dedi. Akbay ayrıca isteyen müşterilerin serasına gelerek almak istedikleri kadar biberi kendilerinin de toplayabildiğini sözlerine ekledi. Emcelli Biberinin özelliği Biber üreticisi Nurullah Akbay, Emcelli Biberinin özelliklerini de şöyle anlattı: "Bizim biberlerimiz diğer biberler gibi değildir. Koyu yeşil, etli, sulu ve acıdır. Acısı sadece ağızda hissedilir, mideyi yakmaz. Bu arada bizim köyün havasından olsa gerek lezzeti bambaşka oluyor." Emcelli biberleri diğer biberler gibi salatalarda, yemeklerde, turşu yapımında, kış için kurutularak tüketiliyor. Fırında kurutularak pul biber olarak da değerlendirilen Emcelli biberi özellikle közleme olarak pide ve ızgara etlerin yanında tüketiliyor. Coğrafi işaretli ürünler arasına girdi Ata tohumları ile 150 yıldan fazla üretimi yapılan, ismini Emcelli Mahallesinden alan Emcelli Biberinin bölge halkı, çevre il ilçelerden damak ve lezzetiyle kendini ispat ettiğini kaydeden Sarıgöl Tarım ve Orman İlçe Müdürü Ahmet Akar, "Mahalle halkının ürettiği biberlerden elde ettiği tohumlarla tekrar fide üretip üretime devam ederek yıllardır üretimi yapılmakta ve sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Bizde, Sarıgöl Kaymakamlığı olarak 2021 yılında coğrafi işaret çalışmalarını başlatarak yöresel çeşidin hak ettiği değeri bulmasını ve korunmasını amaçladık. 2023 şubat ayında coğrafi işareti Mahreç işareti ile Emcelli Biberimiz tescil edildi. Ata tohumları ile üretimi yapılan Emcelli biberi coğrafi işaretli ürünler arasına girmiş oldu" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.