TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Akçaabat

AGRONEWS - Akçaabat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Akçaabat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Doğanın Renkleri Aronya Meyvesiyle Halılarda Canlanıyor Haber

Doğanın Renkleri Aronya Meyvesiyle Halılarda Canlanıyor

TRABZON (İHA) - Trabzon’un Akçaabat ilçesinde 2021 yılında alternatif tarım ürünü olarak ekimi yapılan süper meyve Aronya, halıcılık sektörüne de ilham kaynağı oldu. Akçaabat Belediyesi’nin düzenlediği halı ve kilim dokuma kurslarında, Aronya bitkisinden elde edilen doğal boyalar kullanılarak geleneksel Türk motifleriyle bezenmiş halılar üretiliyor. Akçahasat Tesislerinde işlenen Aronya'nın suyu, posası ve çekirdeğinden doğal boyalar elde ediliyor. Boya üretiminde ladin, tuz ve sirke gibi doğal malzemelerle renklerin kalıcılığı artırılıyor. Üretim süreci, kadınların el emeğiyle tamamen doğal yöntemlerle ilerliyor. 15 yıldır halı dokuma öğretmenliği yapan Ülker Tosun, Aronya’nın sağlığa olduğu kadar estetik dünyasına da katkı sunduğunu belirtti. Tosun, "Aronya bitkisi ile elde ettiğimiz yünlerle halılarımıza motifler oluşturuyoruz. Bu motiflerin tamamı Karadeniz'i ait desenler oluyor. Motiflerimizde hangi rengi kullanmak istiyorsak Aronya'dan elde ettiğimiz yünlerle yol alıyoruz. Aronya'nın kendi renginden basamak basamak aşağıda da oluşturabiliyoruz" ifadelerini kullandı. BAŞKAN EKİM’DEN GELECEK VİZYONU Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, halı dokuma kursunu ziyaretinde, Aronya üretiminin yıllık 7-8 bin tona ulaşmasını hedeflediklerini belirtti. Ekim, "Halı üretimiyle hem kültürümüzü yaşatıyor hem de çiftçimizin ürünlerini alternatif alanlarda değerlendiriyoruz. Hocalarımız ve öğrencilerimizin emekleriyle beraber ilmik ilmik halı dokuyorlar ve ortaya büyük halılar çıkıyor. Tamamen doğal, herhangi bir kimyasal içermeyen ürünler şehrimiz adına önemli. Bununla beraber, hanımefendilerin özellikle hane ekonomisine de katkı sağlaması için yol oluşturmuş oluyoruz. Üretmiş oldukları halıları, kilimleri ve meyveyle harmanlanmış bu halılarını değerlendirme ve satma imkanı ve ayrıca da ailelerine destek sağlama imkanı sunmuş oluyoruz" dedi.  Başkan ayrıca, doğal ve kimyasal içermeyen yöntemlerle üretilen bu halıların patent çalışmalarının da gündemde olduğunu sözlerine ekledi.

Akçaabat’ta meyvecilik geliştirilecek Haber

Akçaabat’ta meyvecilik geliştirilecek

Akçaabat Belediyesi, Akçaabat Ziraat Odası ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Akçaabat’ta meyveciliğin geliştirilmesi için protokol imzalandı. İmzalanan protokole göre proje kapsamında İsabella Üzümü, Trabzon Hurması, Kızılcık, Ahududu ve Böğürtlen Meyvelerinin yetiştirilmesi ve üretiminin arttırılması için uygun şartları sağlayan çiftçilere fidan dağıtımı yapılacak. Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesiyle kırsal kesimde yaşayan, geçimini tarımsal faaliyetlerden karşılayan çiftçilerin gelir seviyelerini yükseltmek, tarımsal faaliyetlerin sürekliliğini sağlamak ve tarımsal faaliyetlere teşvik etmek hedefleniyor. Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesinin protokolünü imzalayan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, Akçaabat’ın iklim özelliklerine uygun her türlü ürünün şehrin tarımsal alanlarında yetiştirilmesini ve tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçileri her zaman desteklediğini belirtti. Bu amaç doğrultusunda gerekli çalışmalara öncülük ettiklerini de vurgulayan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Akçaabat, mikroklima iklim özelliğine sahip bir şehirdir. Bu nedenle bölgemizde birçok meyve ve sebze kolaylıkla yetişebilmektedir. Biz, paydaş kuruluşların da işbirliği ile, geliştirdiğimiz projelerle birlikte hem tarımsal üretimi hem de çiftçimizi desteklemeyi amaçlıyoruz. Proje bazında yapılan çalışmalarla yöremizde yetişen ürün çeşitliliği arttığı gibi ürün kalitesi de artıyor. Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesiyle birlikte şehrimizde İsabella Üzümü, Trabzon Hurması, Kızılcık, Ahududu ve Böğürtlen meyveleri yetiştirilecek. Meyve fideleri 2024 yılı içerisinde başvuru yapan ve uygun koşulları sağlayan çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtılacak. Fidelerden elde edilen meyveleri çiftçilerimiz, özel sektörde değerlendirebilecekleri gibi isterlerse Akçahasat Tesisimize de satabilecek” dedi.

Son teknoloji seralarda üretim yapıyorlar Haber

Son teknoloji seralarda üretim yapıyorlar

Akçaabat Belediyesi, ‘Üreten Akçaabat’ vizyonu ile ileri teknolojiye dayalı, yüksek katma değerli, geniş pazar imkânı olan, şehirde istihdamı arttıran, hem ilçenin hem de ülkenin ekonomisine katkıda bulunan projeler hazırlıyor ve bu projeler, tek tek hayata geçiriyor. Akçaabat Belediyesi, hem ülke hem bölge hem de şehir ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla Düzköy Yolu üzeri Park ve Bahçeler Müdürlüğü alanında 2 adet Bitki üretim Serası kurmuştu. Seraların bir tanesinde modern teknolojiyle donatılmış ve iklime bağlı kalmadan bitki üretimi yapılıyorken bir tanesinde de bitki köklendirilmesi ve fide yapılıyordu. Şimdilerde ise Akçaabat Belediyesi tarafından yapılan çalışmalarla belediye bünyesinde kurulan seraların ikincisi de ileri teknolojiye dayalı modern seraya dönüştürerek hizmete başladı. İklimlendirme sisteminin kurulduğu seralarda, 12 ay boyunca iklime bağlı kalmadan üretim yapabiliyor ve yüksek verim elde ediliyor. Seralarda kurulan iklimlendirme sistemi; günümüzün yüksek teknolojilerden de yararlanılarak nem, ısıtma, soğutma iklim koşullarını otomasyon sistemiyle kontrol ve optimize eden teknolojik uygulamayı içeriyor. Akçaabat Belediyesi bünyesinde kurulan bitki üretim seralarının kurulduğu günden bu güne kadar kaynakların kullanımında tasarruf sağladığını vurgulayan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Seralarımızda 2022 yılında toplamda 95 bin 287, 2023 ilk 10 ayında 160 bin 686 adet bitki üretimi yapıldı. Üretilen meyve fidanları ücretsiz olarak çiftçi destekleme projeleri kapsamında üreticiyle buluşturuldu. Seralarımızda üretilen süs bitkileri ise ilçe genelindeki peyzaj düzenleme çalışmalarında kullanıldı. 2022 yılında seralardan yapılan tasarruf ise 800 bin TL iken 2023 yılı ilk 10 ayında yapılan tasarruf miktarı 2 milyon 645 bin TL’dir. Ayrıca Belediyemiz bünyesinde kurulan seralarda şehrin ekonomisine katkı sağlayacak önemli ürünlerden biri olan Süper Meyve Aronya, 2020 yılından beri yetiştirilmektedir. Bu yıl dahil olmak üzere toplamda 40 bin 500 aronya fidanı çiftçilerimizle buluşturduk. Bugüne kadar Aronya Meyvesi yetiştirmek isteyen yaklaşık 150 çiftçimize paydaş kuruluşlarla birlikte destek olduk. Toplamda ilçe genelinde 160 dönüm üzerinde aronya bahçemiz oluşmuştur. Hedefimiz dikili aronya bahçesi alanını 1000 dönüme çıkarmaktır. Bu yıl seralarımızda 25 bine yakın aronya meyve fidanı köklendirmiş bulunmaktayız. Tüketen değil üreten bir Akçaabat olduk. Hem ilimize hem de ülkemize katkı sağladık, örnek teşkil ettik. Daha yeşil, daha renkli ve daha temiz bir doğa için farkındalık oluşturmaya devam edeceğiz“ dedi.

Akçahasat tesisi açılışa hazır Haber

Akçahasat tesisi açılışa hazır

Trabzon’un Akçaabat Belediyesi tarafından ilçedeki istihdama katkıda bulunmak ve çiftçilere destek olmak amacı ile çiftçiler tarafından yetiştirilen tarım ürünlerinin işleneceği, paketleneceği, depolanacağı ve satışının yapılacağı tesisinin yapımı tamamlandı. Açılış için gün sayan Akçahasat tesisi için gerekli makineler tedarik edilerek bu makinelerin kurulumları yapıldı. Doğalgaz bağlantıları yapıldı; doğalgaz ile enerji ihtiyacını karşılayan tesisim yine doğalgaz ile çalışan kurutma üniteleri kuruldu. Tesiste incelemelerde bulunan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, tesisinin önümüzdeki günlerde açılışının yapılarak hizmete başlayacağını duyurdu. Başkan Osman Nuri Ekim, tesisinin özellikle kadın çalışan istihdamı konusunda Akçaabat için önemli bir adım olduğunu dile getirerek “Belediyemizce tescil ettirilen ‘Akçahasat’ markası ile; çilek, kivi, armut, karayemiş, üzüm, incir, Trabzon hurması, aronya, mısır, mandalina ve zeytin gibi her coğrafyada yetişmeyen ancak Akçaabat’ta ılıman iklim sebebiyle yetişebilen ürünler tesisimizde işlenebilecek; paketlenebilecek ve kurutulabilecek. Yılda 750 üretici çiftçinin ürünleri burada satılacak. Bu tesisin haricinde ilçe genelinde belirlenecek farklı noktalarda satış büfeleri oluşturulacak. Ayrıca ilçemize ekonomik girdi sağlayacak olan tesisle birlikte şehrimizde istihdama da katkı sağlamış olacağız” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.