TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Akçadağ

AGRONEWS - Akçadağ haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Akçadağ haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Depremde Zarar Gören Sulama Kanalları Yenileniyor Haber

Depremde Zarar Gören Sulama Kanalları Yenileniyor

MALATYA (İHA) - Malatya'nın Akçadağ ve Doğanşehir ilçelerinde, 6 Şubat depremlerinde zarar gören sulama kanallarının onarımı devam ediyor. Akçadağ Sulama Kanalı'nda çelik boru ile yapılan yenileme çalışmaları tamamlanmak üzere.   Malatya, 6 Şubat 2023 depremlerinden ciddi şekilde etkilenen iller arasında yer alıyor. Depremler sonrası, özellikle Akçadağ ve Doğanşehir ilçelerinde tarımsal faaliyetleri sürdürebilmek için büyük öneme sahip sulama kanallarında ciddi tahribatlar meydana geldi. Bu zararların giderilmesi için yoğun bir çalışma yürütülüyor.   AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, sulama kanallarının onarım süreçlerini yerinde inceleyerek, Akçadağ Sulama Kanalı’ndaki çelik boru ile yapılan yenileme çalışmalarında sona gelindiğini belirtti. Devlet Su İşleri 9. Bölge Müdürlüğü Bölge Müdürü Sebahattin Şamcı ve DSİ 92. Şube Müdürü Aytaç Sucu’nun da katıldığı çalışmalar sonucunda, Akçadağ ve Doğanşehir’deki sulama sistemlerinin önümüzdeki sulama sezonunda hizmete girmesinin hedeflendiğini ifade etti.   Ölmeztoprak, yaptığı açıklamada, "Hemşehrilerimizin tarımsal verimliliğini artırmayı hedefleyen icraatımızla, bölgemize can suyu olacak bir adım atıyoruz. Emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ederken, asrın afetinden zarar gören tüm sulama hasarları çalışmalarımızda ve bu zararı en fazla hisseden Doğanşehir’imizde ve Akçadağ’ımızda yapılan projelerimizden bereket, kolaylık ve hayırlı neticeler temenni ediyoruz" dedi.

Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu kayısı mesaisi Haber

Mevsimlik tarım işçilerinin zorlu kayısı mesaisi

Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin karşılandığı Malatya’da mevsimlik tarım işçilerinin kavurucu sıcak altındaki mesaileri sürüyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) tescilli ürünü ve kentte birçok ailenin geçim kaynağı olan Malatya kayısısında hasatta sona yaklaşıldı. Temmuz ayında başlayan ve Ağustos ayının ortalarına doğru tamamlanması beklenen kayısı hasadında çevre illerden gelen yaklaşık 20 bin mevsimlik tarım işçisi de mesai yapıyor. Günün ilk ışıklarıyla kayısı bahçelerinde toplanan ürünler kükürtleme çalışmalarının ardından güneşte kurutularak çekirdekten ayrılma işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte ihracat öncesi son halini alıyor. Aile ekonomisine katkı sunmak için Şanlıurfa’dan kayısı hasadında çalışmak üzere Malatya’ya geldiklerini belirten mevsimlik tarım işçileri buradaki çalışmalarının ardından Karadeniz’e fındık hasadı için geçeceklerini söyledi. Hasatta sona doğru Akçadağ ilçesi Resuluşağı Mahallesi’nde kayısı hasatında çalışan mevsimlik tarım işçilerinden kardeşler Elif ile Aslan Kılıç, 800 TL yevmiye ile çalıştıklarını belirterek, üç haftadır devam eden hasatta sona geldiklerini kaydetti. Kayısıda çalışmak üzere eşi ve çocukları ile birlikte Malatya’ya geldiklerini ifaden diğer bir işçi İbrahim Orçun ise 21 gündür hasatta çalıştıklarını söyleyerek güzel bir sezon geçirdiklerini aktardı. “Ürünün bol olduğu bir sezon” Bereketli bir sezon geçirdiklerini kaydeden kayısı üreticisi Özkan İnce de, “Kardeşlerimizle birlikte bölgede kayısı yetiştiriciliği yapıyoruz. Yaklaşık 3 bin ağacımız var, bereketli bir dönem geçiriyoruz yaklaşık 30-35 ton kuru kayısı elde edeceğimizi tahmin ediyoruz. Şanlıurfa’dan gelen 30 dolayında mevsimlik tarım işçi ile yaptığımız çalışmalar sonrası meyveleri dalından indirdik. Çekirdek çıkarma çalışmalarımız sürüyor her şeyin güzel olduğu bir sezon yaşıyoruz” diye konuştu.

Malatyalı depremzedelere büyükbaş hayvan desteği Haber

Malatyalı depremzedelere büyükbaş hayvan desteği

Malatya’da düzenlenen dağıtım törenine katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "5 bin 804 büyükbaş hayvan dağıtımına başladık" dedi. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hayvanlarını kaybeden üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destekler verilmeye devam ediyor. Bu çerçevede daha önce küçükbaş hayvan dağıtımı yapan bakanlık, bugün itibariyle de deprem bölgesinde büyükbaş hayvanlarını kaybeden üreticilere yine büyükbaş desteği sağlıyor. İlk olarak Malatya’da başlayan büyükbaş hayvan dağıtımı Akçadağ ilçesinde bulunan Sultansuyu Tarım İşletmelerinde gerçekleştirildi. İlk etapta 75 yetiştiriciye 76 adet büyükbaş hayvan teslim edilirken törene katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, depremlerde hayvanları telef olan yetiştiricilere toplamda 5 bin 804 büyükbaş hayvanın dağıtımına başladıklarını söyledi. Malatya’da toplam 550 büyükbaş hayvanın yetiştiricilere teslim edileceğini ifade eden Bakan Yumaklı, “Cumhurbaşkanımızın deprem sonrası hayvanlarını kaybetmiş üreticilerimize verdiği söz vardı. Bugün burada o sözü yerine getirmeye başladık. Şuana kadar 25 binin üzerinde arılı kovan teslimatı ile 43 bin 300 küçükbaş hayvan ve 550 bine yakın da kanatlı hayvan teslimatı yapıldı. Bugün itibariyle de 5 bin 804 büyükbaş hayvan dağıtımına Malatya’da başlamış oluyoruz” dedi. Gençlerin ve kadınların üretimin içinde olması gerektiğini de vurgulayan Bakan Yumaklı, "Gerçekten kadının ve ananın olduğu yerde bereket var. İnşallah dediğim gibi gençlerimiz ve kadınlarımız üretim içerisinde olsun. Onlar üretsinler ve Türkiye Yüzyılını biz üretimin ve üreticinin yüzyılı yapalım" diye konuştu. Konuşmaların ardından depremzede üreticilere büyükbaş hayvanların dağıtımı gerçekleştirildi. Hayvanlarına kavuşan yetiştiriciler de mutluluklarını dile getirerek, kendilerine desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve diğer yetkililere teşekkür ettiler.

Sultansuyu’nda süt sığırcılığı üretimi arttırılıyor Haber

Sultansuyu’nda süt sığırcılığı üretimi arttırılıyor

Yarış dünyasına kazandırdığı ünlü Arap tayları ile adından sıkça söz ettiren Malatya’nın Akçadağ ilçesinde bulunan Sultansuyu Tarım İşletmesinde Süt Sığırcılığı üretimi ile de ekonomiye önemli katkıda bulunuluyor. Malatya’nın Akçadağ ilçesinde bulunan ve yarış dünyasına kazandırdığı ünlü Arap tayları ile adından sıkça söz ettiren Sultansuyu Tarım İşletmesinde Süt Sığırcılığı üretimi arttırılıyor. Süt Sığırcılığı faaliyetleri çerçevesinde 220 baş hayvanla üretim yapılan işletmede hayvan sayısı arttırılarak, bölge hayvancılığına katkı sunulması hedefleniyor. İşletmede hayvan sayısını ilk etapta bine çıkarmak istediklerini kaydeden Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü Hüseyin Öcal, ”Sığırcılık faaliyetleri içerisinde 220 baş ana kadro ile faaliyetlerimiz devam etmekte bu sayıyı 750 ila 1000’e çıkararak hem bölge hem de TİGEM hayvancılığına katkı sunmayı hedefliyoruz. 2024 -2026 yılı projeli yatırım programına bu talebimiz alındı. Genel Müdürlüğümüzün uygun görüp ödenek tahsis etmesiyle işletmemizde yaklaşık bir ana kadro ile toplamda 4 bin 500 hayvanla üretime devam edeceğiz” dedi. İşletmede günü birlik 2,5 ton süt üretimi yapıldığını ifade eden Öcal, ”İşletmemizde üretilen sütlerin bir kısmı kendi personelimize bir kısmı ise firmalara satışı gerçekleştirilerek işletmemize önemli bir miktarda katkı sağlamaktadır. Hayvan sayısının attırılması suretiyle hem bölgedeki damızlık hayvan temininde hem de süt ve süt ürünlerinin karşılanması noktasında önemli katkının sağlanacağını düşünmekteyiz“ diye konuştu

Avrupa’nın yaş kayısısı Malatya’dan Haber

Avrupa’nın yaş kayısısı Malatya’dan

Dünyadaki kuru kayısı üretiminin yüzde 85’inin yapıldığı Malatya’da hasadına devam edilen yaş kayısılar, Avrupa ülkelerinin yanı sıra birçok Asya ülkesine de ihraç ediliyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) tescilli ürünlerinden biri olan, kent ekonomisine ciddi katkı sunan ve birçok ailenin geçim kaynağı olan Malatya kayısısında hasat sürüyor. Kentin dört bir yanında toplanan kayısılar, entegre tesislerindeki işlemlerin ardından paketlenerek soğuk hava depolarında belirli bir süre bekletildikten sonra Avrupa ve Asya’ya ihraç ediliyor. Akçadağ ilçesindeki tesislerde yıllık 2 bin ton yaş kayısı ihracatı gerçekleştirildiğini kaydeden işletme üretim sorumlusu Sadet Bak, "İşletmede üretim sorumlusu olarak görev yapıyorum. İşletmede yaş ve kuru kayısı işlemleri yapıyoruz. Şuan yaş kayısı üzerinde çalışıyoruz. Global onaylı üreticilerden alınan ürünler burada işleniyor. İşletmeye gelen ürünler soğu hava deposunda bekletilir ve seçme ile boylandırma işlemlerinin ardından yurtdışına gönderiliyor” dedi. İşletme Genel Müdürü Mahmut Bak ise Avrupa ve Asya ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye yaş kayısı ihracatı gerçekleştirdiklerini belirterek, "Şirketimiz kayısı üretimi konusunda tamamen ihracat merkezli faaliyet gösteriyor. Avrupa ve Uzak Doğu ülkelerine ürün gönderiyoruz. Firma olarak yıllık 2 bin taze, 3 bin ton ise kuru kayısı ihracatı yapıyor. Kuru kayısı da 35, yaş kayısı da ise 7 ila 8 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Malatya ekonomisine taze kayısının yıllık firma olarak 4 ile 5 milyon toplamda ise 20 milyon dolar bir getirisi oluyor. Hedefimiz pazar payını arttırmak" diye konuştu

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.