TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Akçakoca

AGRONEWS - Akçakoca haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Akçakoca haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kalkan ve Kırlangıç Balık Tezgahlarının Gözdesi Haber

Kalkan ve Kırlangıç Balık Tezgahlarının Gözdesi

DÜZCE (İHA) - Düzce’nin Akçakoca ilçesindeki balıkçılar, av sezonunun bereketini yaşıyor. Karadeniz açıklarında zaman zaman etkili olan fırtınalara rağmen balık tezgahları çeşitlendi. Özellikle kalkan ve kırlangıç balıkları, sezonun öne çıkan türleri arasında yer aldı. Sinop açıklarında avlanan hamsi, kilosu 150 liradan alıcı buluyor. Gece yapılan avlarda yakalanan kalkanın kilosu bin liraya, kırlangıç ise 350 liraya kadar çıktı. HAMSİNİN BOLLUĞU AZ, FİYATI YÜKSEK Balıkçı Ruhi Pehlivan, bu yıl av sezonunun oldukça bereketli geçtiğini söyledi. Hamsi fiyatlarının yüksek olmasının nedenini, uzak bölgelerden gelmesine ve az çıkmasına bağlayan Pehlivan, "Balık satışları güzel. Bol ve bereketli geçiyor bu sene. Balık fiyatlarından ve tazelikten dolayı memnunuz. Hamsi az çıktığı için fiyatı biraz yüksek ama çok lezzetli. Bu sene palamudun bol olması hamsiyi azalttı. Hamsi uzaktan geldiği için de fiyatı biraz yükseliyor, yakınlaştıkça fiyatı düşüyor. Az çıkıyor ve Akçakoca'ya uzak çıkıyor. Hamsi Karadeniz'de İğneada'dan, Sinop'tan geliyor" dedi. BALIK BOLLUĞU YÜZLERİ GÜLDÜRDÜ Tezgahlardaki diğer balık türleri hakkında bilgi veren Pehlivan, "İri mezgitin kilosu 250 lira, bir boy küçüğü 150 lira. Çinekop 350 lira, istavrit 100 lira. İstavritin kilosu dün 80 liraydı, az çıktığı için bugün fiyatı arttı. Karadeniz hamsisi 150 lira, çok güzel ve çok lezzetli. Kalkan kilosu bin lira, büyüdükçe fiyat yükseliyor. Kırlangıç ise 350 lira. Balık alırken ya balığı ya da balıkçıyı tanıyacaksınız" şeklinde konuştu. KARADENİZ’DEN LEZZET DOLU SOFRALARA Kalkan ve kırlangıç gibi balıklar sofralarda ayrı bir yere sahip. Kalkanın büyüklüğüne göre fiyatı artarken, kırlangıç ise lezzetiyle dikkat çekiyor. Sezon boyunca Akçakoca balıkçıları, tezgahları taze ve çeşit çeşit balıklarla doldurmayı sürdürüyor.

Düzce’de tek ağaç fındık sistemi hayata geçecek Haber

Düzce’de tek ağaç fındık sistemi hayata geçecek

DÜFAM Müdürü Doç. Dr. Şemsettin Kulaç, merkezde hem verimin artırılmasına yönelik çalışacaklarını hem de fındık zararlılarına karşı laboratuvar ortamında biyolojik mücadele araştırmaları yapacaklarını ifade ederek, tek ağaç fındık sisteminin yaygınlaşmasına yönelik çalışmalar da gerçekleştireceklerini belirtti. Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM), Akçakoca’da restore edilen eski köy okulunda eğitim ve katma değerli ürün geliştirme çalışmalarını yürütecek. Uzun yıllar Arabacı Köyü İlkokulu olarak hizmet verdikten sonra yöresel ürün üretim merkezine dönüştürülen, 2022’de ise Düzce Üniversitesine tahsis edilen bina, 2 yıl süren restorasyonun ardından DÜFAM’ın çalışmalarına ev sahipliği yapmaya başladı. Vali Selçuk Aslan, merkezin açılışında yaptığı konuşmada, Düzce’nin stratejik ürünlerinin başında yer alan fındığı katma değeri yüksek mamul haline getirmeye çalıştıklarını söyledi. Üniversitenin bu konuda bayraktarlık görevi üstlendiğini dile getiren Aslan, "Üniversitemizin merkezi inşallah, ’hem üretici hem de tüccar adına fındığı nasıl daha katma değerli ürün haline getiririz’ konusunda bölge ekonomisi açısından ufuk açıcı araştırmalar yapacak" dedi. Aslan, 6 laboratuvarı bulunan merkezde çiftçilerin eğitimi için de 2 amfinin yer aldığını aktardı. Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir de DÜFAM’da çiftçilere güncel bilgiler aktarılacağını ifade ederek, "Burada hem çiftçileri eğiteceğiz hem de ürünleri geliştireceğiz. Katma değerli ürünlerle bölge ekonomisine katkı sunmayı amaçlıyoruz" diye konuştu. DÜFAM Müdürü Doç. Dr. Şemsettin Kulaç ise Akçakoca’nın yıllık ortalama 35 bin ton üretim kapasitesiyle ilin fındık üretiminin yarısını karşıladığına dikkati çekerek, merkezde hem verimin artırılmasına yönelik çalışacaklarını hem de fındık zararlılarına karşı laboratuvar ortamında biyolojik mücadele araştırmaları yapacaklarını kaydetti. Kulaç, tek ağaç fındık sisteminin yaygınlaşmasına yönelik çalışmalar gerçekleştireceklerini de sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından dua eşliğinde merkezin açılışı yapıldı, daha sonra protokol üyeleri fındık fidanı dikti, DÜFAM’ı gezdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.