TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Akdeniz

AGRONEWS - Akdeniz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Akdeniz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ulusal Su Kurulu’nda Alınan 10 Yeni Karar Açıklandı Haber

Ulusal Su Kurulu’nda Alınan 10 Yeni Karar Açıklandı

ANKARA (İHA) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Su Kurulu’nun 3. toplantısında alınan 10 kritik kararı kamuoyuyla paylaştı. Suyun sürdürülebilir kalkınma ve insan refahı için önemini vurgulayan Yumaklı, küresel iklim değişikliğinin su kaynaklarını ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekti. Yumaklı, iklim değişikliği nedeniyle temiz suya erişimin artık bir beka meselesi olduğunu belirterek, "Biz de ülke olarak bu anlayışla geniş bir yelpazede kritik adımlar atıyoruz. Yani ekonomimizde, artan üretimimizde, tarımda, sanayide, enerjide, turizmde ve daha birçok sektörde öncelikli olarak su kaynaklarımızı göz önünde bulunduruyoruz" dedi. MODERN SULAMA VE BİLGİ PAYLAŞIMI Modern sulama sistemleri, yapay zekâ destekli uygulamalar ve erken uyarı sistemleriyle ilgili bilgi veren Yumaklı, belediyeler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü ve bu yıl 15 belediyenin daha projeye dahil olduğunu açıkladı. Yumaklı, "Sorumluluk hareketine dönüştürmekle ilgili çabalarımız ve gayretlerimiz devam ediyor. Kayıt oranlarının indirilmesi, tarımda sulama randımanının artırılması ve sanayide su kullanımının azaltılması için önümüzdeki günlerde de çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz" dedi. HAVZA VE PEYZAJ DÜZENLEMELERİ Yumaklı, "Bugün de Afyonkarahisar, Diyarbakır ve Trabzon Valilerimiz havza kurullarında öne çıkan hususlarla ilgili sunumlarını bizlerle paylaştılar. Özellikle çok su tüketen peyzajlar yerine suyu az tüketen kurakçıl peyzaj düzenlemelerinin yaygınlaştırılması konusu da yine bugün tartıştığımız konular içerisinde yer aldı. Ayrıca sürdürülebilirlik tedbir risk yönetimi, halk sağlığı ve refah sosyoekonomik yaklaşımı, ortak sorumluluklar ile teknolojik bilimsel gibi temel ilkelere dayanan ulusal su planımızla ilgili istişarelerde bulunduk" dedi. Ayrıca, Kuzey Ege ile Batı Akdeniz havzalarındaki sektörel su tahsis planlarının onaylandığını bildirdi. KURAKLIK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEDBİRLERİ Ulusal Su Kurulu'nda alınan kararlar Bakan Yumaklı tarafından açıklandı: Teknik çalışmaların tamamlanarak sürecin Türkiye Büyük Millet Meclisine arzuyla ilgili başlatılması, Havza su kurullarında öne çıkan hususların fiili durumların ve planlamalarının takip edilmesi ve bir sonraki toplantıda ulusal su kurumuna bilgi verilmesi, Fırat-Dicle havzasının iklim değişikliğinin su kaynaklarının etkisi tespit edilmesi ve kuraklıkla mücadele acil önlem planının hazırlanması, Afyonkarahisar ilinde yapılan yağmur suyu hasadı kurakçıl peyzaj uygulamaları ve farkındalık oluşturulması gibi su verimli çalışmalarına dair iyi uygulamaların valilikler koordinasyonunda illerde örnek uygulama olarak başlatılması, Diyarbakır Ligi'nde başlatılan su gönüllüsü gençler sahada girişimi çalışmalarının Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda ülkemizdeki tüm okullarda yaygınlaştırılması, Kuraklık riski altında olan göllerimize yetişkin eylem planlarının hazırlanması, uygulamaya geçmiş ya da geçecek olan eylem planlarımız da bir sonraki kurula sunulması, Bakanlıklar, üniversiteler, yerel yönetimler başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yeşil sahalarda ve refüjlerde, peyzaj alanlarında park ve bahçelerde kurakçıl peyzaj uygulamaları gece sulaması ve ara bulmuş atık suların yeniden kullanılmasını içeren kurakçıl ve peyzaj uygulamaları, rehber takımının uygulanması ve bu konuda Cumhurbaşkanımızın onayına sunulması, Aynı zamanda hem Tarım Orman Bakanlığı hem de Çevre Şehircilik Bakanlığının çalışmalarının birleştirilerek bu onaya tabi olması konusunda karara bağlanması, Ulusal Su Planı nihai hale getirilmesi bir sonraki toplantıda kurulun onayına sunulması, Büyük Menderes Kuzey Ege ve Batı Akdeniz planlarının onaylanması. ULUSAL SU PLANI NİHAİ HALE GETİRİLECEK Taslak Su Kanunu ve Taşkın Kanunu’na yönelik çalışmaların tamamlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacağını açıklayan Yumaklı, Ulusal Su Planı’nın da bir sonraki toplantıda nihai hale getirilip kurulun onayına sunulacağını ifade etti. "SU YÖNETİMİNİ SÜREKLİ İYİLEŞTİRECEĞİZ" Su yönetiminin aciliyetini vurgulayan Yumaklı, "Ülkemizde Ulusal Su Kurulu ile su yönetimine yön verecek bir yapının tesisi sağlanmıştır ancak bununla ilgili müştereklerin ortak kuralına veya ortaklaşa kabul edilen kararlar doğrultusunda adil, akıllı ve etkin bir şekilde uygulanması zaruridir. Bu sebeple kurul marifetiyle su yönetimi statülerimizi sürekli olarak iyileştireceğiz ve bunu da kamuoyumuzun bilgilerine arz edeceğiz" dedi. Kurulda alınan kararlar, su kaynaklarının korunması ve etkin kullanımı adına kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Rize'de Kemençe Eşliğinde Mandalina Hasadı Başladı Haber

Rize'de Kemençe Eşliğinde Mandalina Hasadı Başladı

RİZE (İHA) - Rize'nin ünlü Derepazarı mandalinasında yılın ilk hasadı kemençe eşliğinde yapıldı. İlçenin simgelerinden biri haline gelen bu özel mandalina, kemençenin coşkulu melodileriyle dalından toplanarak tezgahlardaki yerini aldı. Hasada katılan vatandaşlar, kemençe müziği eşliğinde hem eğlendi hem de mandalina toplamanın keyfini çıkardı. Derepazarı mandalinası, Rize'nin neredeyse tüm ilçelerinde yetişse de lezzeti ve aromasıyla diğerlerinden ayrılıyor. Yalnızca yerel halkın değil, Türkiye'nin dört bir yanından gelen ziyaretçilerin de dikkatini çeken bu özel mandalina, Karadeniz Sahil Yolu kenarındaki tezgahlarda satışa sunuluyor. Bu yıl kilogram fiyatı 25 TL olarak belirlenen Derepazarı mandalinası, yerli ve yabancı müşterilerden yoğun ilgi görüyor. "AKDENİZ MANDALİNASINI GEÇER" Derepazarı mandalinasının lezzetinin Akdeniz bölgesinde yetişen mandalinalardan çok daha üstün olduğunu dile getiren üretici Halil İbrahim Küçük, "İzmir, Antalya, Mersin mandalinalarının tadı gibi değil. Bizim kendi bahçelerimizde yetişiyor, kendimiz topluyoruz. Bu yıl daha fazla kazanç bekliyoruz. Akdeniz'de yetişen mandalinaların ilaçlı olduğu bilinir, ancak bizimkiler tamamen doğaldır. Bu konuda halkımızın çok bilgisi yok. Bu mandalinayı, doğal yollarla, herhangi bir kimyasal kullanılmadan yetiştiriyoruz" dedi. RİZE MANDALİNASININ ÜNÜ TÜRKİYE’YE YAYILDI Küçük, bölgedeki mandalinanın aroma, tat ve doğallık açısından diğer bölge mandalinalarından üstün olduğunu belirten Ayten Kara, "Çayımız bitti mandalina hasadına başladık. C vitamini yüksek, aroması bol miktarda, bir numara bir lezzet. Rize dışından insanlar Rize mandalinası nasıl diye bizi arıyorlar. Akdeniz'de yaşayan insanlar soruyorlar, ‘Bizimkisi çekirdeksiz' diyorum ‘Daha lezzetli daha aromalı' diyorum" ifadelerini kullandı. Derepazarı mandalinası, kimyasal ilaç kullanılmadan tamamen doğal yollarla yetiştiriliyor. Mandalinalar, dalında olgunlaşarak doğal sararma sürecinden geçiyor. Bu özelliğiyle, daha erken toplanan ve kimyasal maddelerle renklendirilen Akdeniz mandalinasından ayrılıyor. TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINA GÖNDERİLİYOR Derepazarı mandalinası, Rize’nin çay bahçelerinden Karadeniz Sahil Yolu üzerindeki tezgahlara taşınıyor. Bu tezgahlarda hem yerel halk hem de yoldan geçen sürücüler tarafından satın alınıyor. Üstelik bu lezzet, sipariş üzerine İstanbul, Ankara, Konya gibi büyük şehirlere de gönderiliyor. Bu da Rize ekonomisine katkı sağlayan önemli bir gelir kapısı oluşturuyor. Derepazarı mandalinası, doğal yetiştirme yöntemi, üstün lezzeti ve yerel kültürle buluşan hasat anlarıyla Türkiye'nin dört bir yanında ilgi görmeye devam ediyor.

Hazırlıklar tamam: Akdenizli balıkçılar ’Vira Bismillah’ diyecek Haber

Hazırlıklar tamam: Akdenizli balıkçılar ’Vira Bismillah’ diyecek

Akdenizli balıkçılar, teknelerinin son bakımlarını yaparken bir taraftan da ağlarının hazırlayarak umutla sezonun açılmasını bekliyor. 321 kilometrelik Akdeniz’e kıyısı olan Mersin’de de balıkçılık da ciddi bir ekonomik gelir sağlıyor. Mersinli balıkçılar da, tekneleri ile ekmeğini denizden çıkartarak hem kendileri kazanıyor, hem de vatandaşların daha uygun fiyata balık tüketmesini sağlıyor. Eğe ve Karadeniz’de 1 Eylül’de başlayan sezon Akdeniz’de ise yarın gece yarısı başlıyor. Av yasağının sona ermesine bir gün kala balıkçı barınaklarında balıkçılar, teknelerinin son bakımlarını gerçekleştiriyor. Bakımları tamamlanan tekneler deniz indirilirken, ağlar ve motorlar da el den geçiriliyor. Balıkçılar bu yıl sezonun başlaması ile ilk aylarda çıkacak balık çeşitlerinden umutlu olduklarını dile getirdi. Hazırlıklara devam ettiklerini belirten balıkçı teknesi kaptanlarından Gültekin Işık," Karadeniz 1 Eylül’de başladı, bizim sezonda 15 Eylül’de başlıyor. İnşallah Karadeniz gibi de bereketli olur, umudumuz bu" dedi. Hazırlıkların bitme aşamasına geldiğini kaydeden Işık, önce teknelerin ardından da ağların bakımlarını yaptıklarını aktardı. Özellikle ilk haftalar da karides avladıklarına da dikkat çeken Işık, ardından da gümüş, barbun gibi balıkların avlanacağını sözlerine ekledi. Tekne sahiplerinden Cafer Eren," Teknemizin ve ağlarımızın bakımını yaptık, gemicilerimizi hazırladık. Teknemizi de 2 gün içinde indireceğiz. Bütün hazırlıklarımız bitmek üzere. Hem balıkçılar için, hem tüketiciler için güzel bir sezon olur inşallah" diye konuştu.

Küresel iklim krizi inciri de olumsuz etkiledi Haber

Küresel iklim krizi inciri de olumsuz etkiledi

Her geçen yıl sıcaklığın arttığı Akdeniz Bölgesi’nde etkili olan aşırı sıcaklara bağlı olarak yaşanan iklim krizinin incir üretimini de olumsuz etkilediği belirtildi. Önümüzdeki süreçte incir üreticisinin pek çok sorunla karşı karşıya olacağı da belirtilen toplantıda tarım sigortası yaptırmakta bile ciddi güçlükler yaşanacağı kaydedildi. Aydın Ticaret Borsası (ATB) koordinesinde gerçekleştirilen toplantıda 2024-2025 Sezonu Kuru İncir ve sektörün durumu ele alındı. ATB Konferans salonunda iki oturum şeklinde gerçekleştirilen toplantıda, sektörün sorunları masaya yatırılırken üreticilerin talepleri ve çözüm önerileri de görüşüldü. Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın’ın kuru incir sektöründe lokomotif olduğuna dikkat çekerek, her fırsatta sektörün sorunları ve taleplerini yetkili mercilere ilettiklerini belirtti. Toplantının açılış konuşmasını yapan ATB Başkanı Fevzi Çondur 2024-2025 yılı kuru incir sezonunun Aydın’a ve tüm ATB üyelerine hayırlı olmasını temenni ederek başladığı konuşmasında, "Türkiye’nin dünya incir üretimi ve ihracatında lider konumunu koruduğu 2023-2024 sezonunda şu ana kadar, toplam 59 bin 636 ton kuru incir ihracatı gerçekleşmiştir. Bu miktarın 50 bin 593 tonu ilimizden gönderilmiştir. 2023-2024 sezonunda ülkemiz genelinde toplam 73 bin 852 ton kuru incir tescil edilmiştir. Bunun 58 bin 49 tonu ilimizde gerçekleşmiştir. 2023-2024 sezonu hms (hazır müstahsil satışı) ortalama kilogram fiyatı 98,83 TL olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler, ilimiz ve ülkemiz adına büyük bir başarıyı işaret etmektedir. Bundan sonraki süreçte de sektörümüzün gelişimi için birlikte çalışarak önemli adımlar atacağımıza inancım tamdır" dedi. Aydın Ticaret Borsası olarak her yıl düzenledikleri kuru incir sektör toplantılarında, üreticilerden gelen talepleri ve önerileri yetkili mercilere iletmeyi görev ediklerini kaydeden Çondur, "Sorunların çözümünde, ürünlerimizin katma değerini artıracak ve yeni pazarlar oluşturacak çalışmalara yönelik adımlar attık. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz sektör toplantısı sonrasında hazırladığımız raporda, markalaşma, e-ticaret, antrepo, üretim sezonunda yaşanan hırsızlık olayları ve sektör eğitimi konularındaki talepleriniz için çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Bu süreçte, sektörümüzün daha da ileriye gitmesi için birlikte çalışmanın önemini bir kez daha görmekteyiz. Sizlerden gelen geri bildirimler bizim için son derece kıymetli olup, bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdüreceğimizi belirtmek isteriz. İhracatçı üyelerimizin talepleri doğrultusunda, A tipi Antrepomuzu 2023 Şubat’ta faaliyete geçirdik. Dünya lideri olduğumuz kuru incir başta olmak üzere, ilimizden gönderilen tarımsal ürünlerin ihracatında yaşanan mağduriyetleri gidermek amacıyla kurulan bu antrepoda kurulduğu günden bugüne kadar yaklaşık 2 bin ton ürün muhafaza edilmiştir. Bildiğiniz üzere, yurt dışından geri dönen ürünlerin tekrar işlenmesi için getirilen yeni şartlar ihracatçı firmalarımızı ciddi şekilde etkilemektedir. Bu şartlar arasında, 10 milyon lira ödenmiş sermaye zorunluluğu ve teminat mektubu talepleri bulunmaktadır. Aydın Ticaret Borsası olarak, bu şartların iş yapma süreçlerimizi ve ihracat potansiyelimizi kısıtladığını görüyoruz. Bu nedenle, konuyu gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş’e ileterek, ihracatçı üyelerimizin bu yükümlülüklerden muaf tutulması talebini ilettik. Amacımız, sektörümüzün büyümesine katkı sağlayacak daha uygun ve adil bir düzenlemenin yapılmasını teşvik etmektir" diye konuştu. Aydın’ın doğu ilçelerine hizmet vermek ve lojistik maliyetlerini azaltmak amacıyla Köşk Kaymakamlığı ile soğuk hava deposu tesisi yatırımı için arsa tahsisi protokolü imzaladıklarını sözlerini ekleyen Çondur, "Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Fatih Kacır’dan soğuk hava depomuzun inşası için destek talebinde bulunduk ve olumlu yanıt aldık. inşallah, 2024 yılı bitmeden depomuzun temellerini atarak, 2025 yılında sizlerin hizmetine sunacağız" dedi. "İncir denildiğinde akla Aydın gelir" Aydın Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Altıntaş incirin Aydın ile özdeşleştiğini belirterek başladığı konuşmasında, "İncir denildiğinde akıllara Aydın, Aydın denildiğinde de akıllara incir gelir. İlimizle bu denli özdeşlemiş bir meyve olan incir, tadının yanında sınırsız faydasıyla da doğanın en önemli, en kadim meyvelerinden biridir. Önce coğrafi işaret, sonrasında da AB tescili alan Aydın incirimiz, halihazırda ülkemizin AB tescilli 21 coğrafi işaretli ürünü arasında yer almaktadır. Hem yaş hem de meyve ihracatında önemli yeri olan incir özelinde ilimiz, 38 bin hektarlık üretim alanı ve 204 bin tonluk üretimiyle ülke sıralamasında birinci konumdadır. Kuru incir, işletmelerde farklı işleme şekilleri ile katma değeri arttırılarak satışa sunulmakta olup, ilimizde kuru incir özelinde 159 adet işletme, 161 adet depo bulunmaktadır. 2023 yılında ilimizden ihracatına izin verilen kuru incir miktarı yaklaşık 50 bin tondur. Bu yılın ilk 6 aylık dönemde ise ihracatına izin verilen kuru incir miktarı 21 bin tondur. Tüm bu değerlerle kuru incir ilimizin tüm bitkisel ihracat ürünleri içinde tek başına yüzde 27’lik pay ile ilimiz ekonomisine güç katmaktadır" dedi. "EKÜY Projesi kapsamında 21 bin 250 adet incir fidanı dağıtıldı" İncir Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi (EKÜY) Projesi kapsamında 21 bin 250 adet incir fidanı dağıtımı gerçekleştirdiklerini kaydeden Altıntaş, incirin tarladan paketlemeye uzanan yolculuğu boyunca en kaliteli ve katma değeri yüksek ürünü elde etme hedefiyle eğitimler gerçekleştirip sürece destek verdiklerini söyledi. Altıntaş konuşmasının devamında, "Her geçen yıl daha da derinden hissettiğimiz iklim krizinin bir sonucu olarak yıl boyunca sürdürdüğümüz saha kontrollerimizde ne yazık ki çeşitli hastalık ve zararlılar da karşılaşılmakta ve tespitlerimiz sonucu gerekli uyarıları yaparak, alınacak önlemler konusunda üreticilerimizi bilgilendirmekteyiz. Refah ve bolluğun simgesi olan incirin üretiminde dünya lideri olan ülkemizin ve ilimizin konumunu korumak için var gücümüzle çalışmalarımıza kıymetli üreticilerimiz ve değerli sektör paydaşlarımızın işbirliği ve desteğiyle devam edeceğimizi ifade etmek isterim" ifadelerine yer verdi.

Akdeniz’de ekmeklik yakamoz buğdayının hasadı yapıldı Haber

Akdeniz’de ekmeklik yakamoz buğdayının hasadı yapıldı

Mersin’in merkez ilçe Akdeniz Belediyesinin Akdam ve Anadolu mahallelerinde, belediyeye ait arazilerde ekimini gerçekleştirdiği yerli yakamoz türü ekmeklik buğdayının hasadı yapıldı. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğünce, geçen ekim ayında ilçeye bağlı kırsal bölgelerden olan Akdam ve Anadolu mahallerinde, 2014 yılında tescillenmiş yerli yakamoz türü ekmeklik buğday ekimi yapıldı. İki mahallede toplamda 23 dönüm toprağa ekilen yerli ekmeklik yakamoz buğdayının hasadı başladı. Biçerdöver yardımıyla gerçekleşen ekimden, bu yıl dönüm başına ortalama 400 ila 500 kilogram, ekim gerçekleşen toplam 23 dönümlük tarım toprağından da hasat sonunda 9 ila 12 ton arası verim bekleniyor. Hasattan elde edilen buğdaydan üretilecek kilolarca un, dezavantajlı durumdaki ailelere, kadın kooperatifleri ve tandır evlerine ücretsiz ulaştırılacak. “İşçisi, emekçisi, kadını ve genciyle birlikte ürettik” Akdeniz Belediye Başkanı Hoşyar Sarıyıldız da Akdam Mahallesi’nde gerçekleşen buğday hasadına katıldı. Buğday üretimi hakkında açıklama yapan Sarıyıldız, “Bölgede, 13 dönümlük bir arazide yaklaşık 10 tonluk bir verim alacağımız hasada katıldık. Tarlamıza ekilen ürün, yerli bir buğday türü. Ekim işleminden, gübreleme ve bakım işlemlerinden biçime kadar tüm çalışmalarda belediyemiz personeli görev aldı. Ekimi yapılan ve bugün hasadını yaptığımız buğdayı, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz. İşçisiyle, emekçisiyle, kadınları ve gençleriyle birlikte ürettik. Bu üretimden de halklarımız faydalanacak” dedi.

Akdeniz’in balıkçıları, ekmek teknelerini bakıma aldı Haber

Akdeniz’in balıkçıları, ekmek teknelerini bakıma aldı

Karaya çekilen teknelerde önce kalafat, tamir, macun ve boya işlemleri yapılıyor, ardından tekrar deniz indirilen teknelerin makine ile ağ bakımlarına geçiliyor. 321 kilometre Akdeniz’e kıyısı olan Mersin’de balıkçılık önemli bir ekonomik gelir sağlıyor. Mersin’in genelinde birçok balıkçı, ekmeklerini kazandığı teknelerini 15 Nisan’da başlayan av yasağı nedeniyle barınaklara çekti. Bir aylık dinlenmenin ardından kıyıya çekilen tekneler bu kez karaya çekilip bakıma alındı. Karaya çekilen teknelerin önce kalafat, tamir, macun ve boya işlemleri yapılıyor. Bu işlemlerden geçen tekneler tekrardan denize indirilerek makine takımları takılıyor. 15 Eylül’de açılacak olan av sezonundan bir ay önce ise balıkçıların ağ takımı ve bakımına geçeceği belirtildi. Erdemli Balıkçı Barınağında da balıkçıların yanı sıra denizde diğer işlerde kullanılan teknelerin de bakımları gerçekleştiriliyor. "Tekne tamamen aktif olduktan sonra ağ bakımına geçiliyor" Şu anda bakımı yapılan bir tekneyi denize indirdiklerini belirten Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Berkay Bilgiç, "1 ay önce de karaya çekmiştik. Tekne sahibi bakımını bitirdi, biz de tekrar denize indiriyoruz" dedi. Sezon kapalı olduğu için tekne bakımlarının yapıldığına değinen Bilgiç, "Deniz indikten sonra toparlanması var. Çalışması, motorların, vincin aktif olması var. Tekne tamamen aktif olduktan sonra da ağ bakımlarına geçiliyor" diye konuştu. Karada yapılan bakımlarla ilgili bilgi veren Bilgiç, özellikle boya ve pervane bakımlarına dikkat edildiğini söyledi. Teknelerinin bakıma alındığını aktaran Makine Mühendisi Kadir Sağlam ise, "Bu dönemde hem balıkçıların hem de bizlerin teknelerinin bakımını yapıp indiriyoruz. Şu anda bizim teknemizin kaynak işleri vardı bitti, astarı atılıyor ardından boya yapılacak, sonra da denize çıkaracağız" şeklinde konuştu.

Balıkçılar, balık fiyatları düşsün diye ihracata kısıtlama istedi Haber

Balıkçılar, balık fiyatları düşsün diye ihracata kısıtlama istedi

Akdeniz’de balık avının sona ermesinin ardından denizde kurulu olan çiftliklerde yetiştirilen balıkların fiyatlarında yapılan artışların diğer balıkların da fiyatını yükselttiğini söyleyen balıkçılar, ihracata kısıtlama istedi. Akdeniz’de 15 Nisan’da başlayan av yasağı 15 Eylül’e kadar devam edecek. Av yasağının başlamasından 3 hafta sonra özellikle denizde kurulu olan çiftliklerde yetiştirilen ve balıkların fiyatının belirlenmesinde etkin olarak kabul edilen levrek ve çipura türlerine yüzde 30 civarında zam geldi. Ortada balık fiyatlarının artmasına neden olacak bir gelişme olmadığına değinen balıkçılar, artışa tepki gösterdi ve tavukta olduğu gibi balıkta da ihracatın kısıtlanmasını istedi. 15 Nisan itibarıyla av yasağının başladığını hatırlatan Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Adnan Polat, "Uluslararası avcılık dediğimiz 12 milden sonra avcılığımız serbest, yine balık çeşitliliğimiz sürüyor" dedi. "Şu anda 250 TL’ye satmak zorunda kalıyoruz" Balık çeşitlerinde azalma olduğuna da dikkat çeken Polat, "30-40 çeşit balığımız varken şu an 10-15 çeşide düştü. Tazelik devam ediyor, çipura, levrek özellikle bu kültür balığına halkımız kılçıksız olması sebebiyle çok alıştı. Ancak sabah itibarıyla yüzde 30-40 zam yedik. Normalde 150 liraya aldığımız balık 200 liraya çıktı, 40-50 lira zam getirdiler. Bir hafta öncesine kadar 170 liraya 180 liraya çipura, levrek satıyorduk, şu an 250 liraya satmak zorunda kalıyoruz. Fiyatları duyan müşterilerimizin çoğu geri çekiliyor. ’Ben bir hafta önce 50 liraya aldım, birden 50 lira zam olur mu’ diyorlar" şeklinde konuştu. Polat, çipura ve levrek fiyatlarının diğer balık fiyatlarını belirlemede etken olduğunu, sardalyanın kasasını 300-400 TL’ye aldıklarını ancak onların da 700 TL’ye çıktığını kaydederek ihracatın kısıtlanmasını istedi.

Akdeniz’de gambilya, organik ıspanak ve şevketi bostan ekildi Haber

Akdeniz’de gambilya, organik ıspanak ve şevketi bostan ekildi

Akdeniz Renkli Eller Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi ile İl Tarım Müdürlüğü işbirliğiyle “Akdeniz’de Kadınlar Organik Yeşillik Üretiyor Projesi” bünyesinde gambilya, organik ıspanak ve şevketi bostan bitkilerinin ekimi gerçekleştirildi. Bağcılar İhsaniye (Melemez) Mahallesi’nde 3 buçuk dönümlük alanda gerçekleşen organik ıspanak, gambilya ve şevketi bostan ekiminin hasadından elde edilecek ürünlerin satışından sağlanacak gelir, kooperatif üyesi kadınlara ulaştırılacak. “Köylü ve kentli kadınları kooperatif çatısı altında topladık” Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, bürokratlar, mahalle muhtarları ve kadınların katıldığı ekim öncesi, proje hakkında bilgi veren İhsaniye Mahalle Muhtarı ve Renkli Eller Kadın Girişimi Üretimi Kooperatifi Başkanı Zehra Yılmaz, “Akdeniz Belediye Başkanımız Mustafa Gültak’ın desteğiyle kurduğumuz kooperatifimiz ve İl Tarım Müdürlüğümüz tarafından organik ıspanak, gambilya ve şevketi bostan ekimimiz olacak. Köydeki ve şehirdeki kadınlarımızı kooperatifi çatısı altında toplayıp onların hem ev, hem kent hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sunmalarını sağlıyoruz. Gültak Başkanımızın sağladığı ’Kadın Emeği Diyarında’ da kadınlarımız, yapmış oldukları reçelleri, el emeği ürünleri, sıkma ve börekleri satarak aile bütçelerine büyük katkı sağlıyor. Projelerimiz başarıyla sürüyor. Bize katkı veren Başkanımız Mustafa Gültak’a çok teşekkür ediyorum” dedi. “Güvenli ve sağlıklı gıda anayasal bir haktır” Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ise proje ile alakalı olarak, “Bakanlığımızın organik tarımı geliştirme ve yaygınlaştırma programı çerçevesinde biz de ’Akdeniz’de Kadınlar Organik Yeşillik Üretiyor’ projesiyle bir takım etkinlikler yaptık. Akdeniz ilçemize bağlı İhsaniye Mahallemizde de tohumlarımızı toprakla buluşturup projemizi taçlandıracağız. Bütçesi kısıtlı olsa da karşılığının çok büyük olacağını düşündüğümüz bir proje. Şöyle ki, her insanın güvenli gıda yeme hakkı var ve bu anayasal bir haktır. Dolayısıyla ürettiğimiz ürünlerin bu mevzuat çerçevesinde olması mecburidir” şeklinde konuştu. “2024 yılı Mart ayında, ben de ektiğimi biçmek istiyorum” Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak da ekim öncesi gerçekleştirdiği konuşmada, Akdenizli kadınların bir hayali olan kadın kooperatiflerinin kuruluş sürecini ve bu süreçte verdikleri destek ve hibeleri anlattı. Zamanla işin giderek büyüdüğüne dikkat çeken Başkan Gültak, “Belediyemizin yan tarafında, çok kalabalık bir caddede, ’Kadın Emeği Diyarı’ adıyla güzel bir dükkân sahibi olmalarını sağladık. Kadınlar üretiyor ve orada satıyor, para kazanıyor. Ulusal çaptaki internet sistemleri üzerinden ve sunduğumuz mekânda çok ciddi satışlar yapıyorlar" ifadelerine yer verdi. Kadınlar için çeşitli mahallelerde kültür ve sanat evleri açtıklarını ve çeşitli mesleki kurslar vererek kadınları farklı şehirlerde günübirlik gezilere gönderdiklerini kaydeden Başkan Gültak, “Akdenizli kadınlar artık mutlu. Nitekim anketlerde de bu durumu görüyorum. Kadınlara teşekkür ediyorum. Türkiye’de kadınlardan en yüksek oyu alan belediye başkanı olacağım bu gidişle, onu görüyorum anketlerde. Kadınlar, yüzde 70’in üzerinde oy veriyor bana. Gençler de bir o kadar bizi seviyor. Niye? Sen bu kadar kültür ve sanat evi açar, etüt merkezi açıp gençlere de istihdam ve eğitimde fırsat eşitliği sağlarsan, o gün geldiğinde tercihleri de senden yana olur. Çünkü biz hiçbir ayırım yapmadan insanları seviyor ve değer veriyoruz. Kadınlara, üreticiye, köylümüze değer veriyoruz. Tabi sizler Akdeniz’de 5 yıl boyunca ektiniz, biçtiniz. Artık sıra bende. Ben de çok ektim, 2024 yılı Mart ayında da ektiğimi biçmek istiyorum. Çünkü karşınızda söylediklerini yapan, vaatlerini gerçekleştiren bir siyasetçi duruyor” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.