TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Akdenizli Balıkçılar

AGRONEWS - Akdenizli Balıkçılar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Akdenizli Balıkçılar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hazırlıklar tamam: Akdenizli balıkçılar ’Vira Bismillah’ diyecek Haber

Hazırlıklar tamam: Akdenizli balıkçılar ’Vira Bismillah’ diyecek

Akdenizli balıkçılar, teknelerinin son bakımlarını yaparken bir taraftan da ağlarının hazırlayarak umutla sezonun açılmasını bekliyor. 321 kilometrelik Akdeniz’e kıyısı olan Mersin’de de balıkçılık da ciddi bir ekonomik gelir sağlıyor. Mersinli balıkçılar da, tekneleri ile ekmeğini denizden çıkartarak hem kendileri kazanıyor, hem de vatandaşların daha uygun fiyata balık tüketmesini sağlıyor. Eğe ve Karadeniz’de 1 Eylül’de başlayan sezon Akdeniz’de ise yarın gece yarısı başlıyor. Av yasağının sona ermesine bir gün kala balıkçı barınaklarında balıkçılar, teknelerinin son bakımlarını gerçekleştiriyor. Bakımları tamamlanan tekneler deniz indirilirken, ağlar ve motorlar da el den geçiriliyor. Balıkçılar bu yıl sezonun başlaması ile ilk aylarda çıkacak balık çeşitlerinden umutlu olduklarını dile getirdi. Hazırlıklara devam ettiklerini belirten balıkçı teknesi kaptanlarından Gültekin Işık," Karadeniz 1 Eylül’de başladı, bizim sezonda 15 Eylül’de başlıyor. İnşallah Karadeniz gibi de bereketli olur, umudumuz bu" dedi. Hazırlıkların bitme aşamasına geldiğini kaydeden Işık, önce teknelerin ardından da ağların bakımlarını yaptıklarını aktardı. Özellikle ilk haftalar da karides avladıklarına da dikkat çeken Işık, ardından da gümüş, barbun gibi balıkların avlanacağını sözlerine ekledi. Tekne sahiplerinden Cafer Eren," Teknemizin ve ağlarımızın bakımını yaptık, gemicilerimizi hazırladık. Teknemizi de 2 gün içinde indireceğiz. Bütün hazırlıklarımız bitmek üzere. Hem balıkçılar için, hem tüketiciler için güzel bir sezon olur inşallah" diye konuştu.

Akdenizli balıkçılar ’Vira Bismillah’ demek için gün sayıyor Haber

Akdenizli balıkçılar ’Vira Bismillah’ demek için gün sayıyor

15 Eylül’de ’Vira Bismillah’ diyecek olan Akdenizli balıkçılar bir taraftan bakımlarını yaptıkları teknelerini denize indiriyor, diğer taraftan da ağ bakımı ve yeni ağ örümü yapıyor. 321 kilometrelik Akdeniz’e olan kıyısı ile dikkat çeken Mersin’de de balıkçılık da önemli bir ekonomik gelir sağlıyor. Mersin’de birçok balıkçı, tekneleri ile ekmeğini denizden çıkarıyor. Eğe ve Karadeniz’de 1 Eylül’de açılan yeni sezon ise Akdeniz’de 15 Eylül’de başlıyor. Av yasağının sona ermesine günler kala balıkçı barınaklarında balıkçılar, ekmek teknelerinin bakımlarında son aşamaya geldi. Bakımları tamamlanan tekneler deniz indirilirken, av malzemeleri el den geçirilmeye başlandı. Eski ağların bakımlarını yapan balıkçılar, kullanılamayacak olanların yerine ise yenisini örmeye başladı. Yeni sezondan umutlu olduklarını belirten balıkçılar 15 Eylül ile birlikte her eve balık girmeye başlayacağını ifade etti. Erdemli Balıkçı Barınağında teknesinin bakımını yapan Murat Gürsoy, "Hazırlık yapıyoruz, sezona yetişmek için mücadele veriyoruz. İnşallah sezon hayırlı ve bereketli bir şekilde başlar devam eder. Karadeniz’de Eğe’de sezon açıldı kısmet olursa bizim sezonda 15 Eylül’de açılacak. Akdeniz çok zengin bir deniz. Barbun, istavrit, Kolyoz, Halili gibi bir çok balık türü var. 15 Eylül’den sonra balık görmeyen sofrada balık bulunur" dedi. 15 Eylül gecesinde sezonu açacaklarını belirten kaptanlardan Emre Balkış ise "Sezonun açılacak olması nedeniyle hazırlığımızı tam hız yapmaya devam ediyoruz. Allah nasip ederse sezonumuzu 15’i akşamında açacağız. Yeni avlar örüyoruz, diğer eski avlarımızın tadilatlarını yapıyoruz. Arkadaşlarımızda tekne bakımlarını yaptı. Onlarda teknelerini denize indiriyor son 3-4 arkadaşımız kaldı" diye konuştu. Akdeniz’den bu sene umutlu olduklarına değinen Balkış, "Sezonun açılmasıyla birlikte 10-15 gün süreyle balık popülasyonu fazla oluyor. Bu nedenle de balık girmeyen ev kalmıyor" ifadelerini kullandı.

Akdenizli balıkçılar 15 gün sonra "vira bismillah" diyecek Haber

Akdenizli balıkçılar 15 gün sonra "vira bismillah" diyecek

Denizlerde sona eren av yasağı dolayısıyla Karadeniz, Marmara ve Ege kıyılarındaki balıkçı barınaklarında hareketlilik yaşanıyor. Ancak deniz suyu sıcaklığı diğerlerine göre yüksek olan Antalya, Adana, Mersin ve Hatay kıyılarında ise balıkçılar, ağlarını 15 gün sonra denize atarak "vira bismillah" diyecek. Hazırlık sürecine devam eden Akdenizli balıkçılar, bakım ve onarımdan geçirdikleri ekmek teknelerini suya indirmeye başladı. Antalya Tarım ve Orman İl Müdürü Gökhan Karaca, AA muhabirine, denizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağının ülke genelinde bugün, üremenin devam ettiği sıcak sularda ise 16 Eylül'de biteceğini belirtti. Antalya'daki balıkçıların hazırlıklarını buna göre yaptığını dile getiren Karaca, av yasaklarının nedeninin sürdürülebilirliği sağlamak olduğunu kaydetti. Av yasaklarına uyulmadığı takdirde üretimde düşüşler yaşandığını aktaran Karaca, şunları söyledi: "Antalya'da 577 balıkçı teknesi var, bunların 7 tanesi 12 metre üzerinde. Küçük tekneler bu av yasaklarının dışında kalıyor ancak onlarda da bazı türlerle ilgili yasaklar uygulanıyor. Bölgemizde yoğun olarak kolyoz ve kuzu balığı avcılığı yapılıyor. Geçen yıl 560 bin kilogram civarında bir üretim söz konusuydu, bu yıl beklenti yüksek. Ancak bizde Karadeniz, Ege bölgelerindeki gibi bir yoğunluk yok." Akdeniz'de deniz suyu sıcaklıklarının artmaya başlamasıyla özellikle Kızıldeniz'deki bazı istilacı türlerin bölgede görülmeye başlandığını belirten Karaca, özellikle balon balığının bölgede popülasyonunun arttığını ifade etti. Karaca, balon balığının artmaması yönünde çalışmalar yapıldığını bildirdi. Balıkçılar yeni sezona hazır Akdeniz'de 40 yıldır balıkçılık yapan Cengiz Balta, büyük tekneye sahip olduğunu ve yasağın kalkmasını heyecanla beklediklerini söyledi. Yeni sezon için teknelerini ve ağlarını hazırladıklarını anlatan Balta, "Akdeniz'de balıklar hala ufak. Daha da büyümeleri için 15 günlük bir süre daha veriyoruz. Adana, Hatay, Mersin ve Antalya'daki balıkçılar olarak sezonu her yıl 15 gün sonra açıyoruz." dedi. 16 Eylül'den itibaren ağlarını denize indireceklerini dile getiren Balta, "Geceleri balık popülasyonunun olduğu bölgelere göre denize açılacağız, sabah saatlerine kadar denizde olacağız, nasibimizde ne kadar varsa 10, 20 ya da 100 kasa balıkla döneceğiz." diye konuştu. Bölgede sardalya, kolyoz, kuzu, orkinos türleri bulunduğunu belirten Balta, geçen yıla göre bu yıl daha fazla balık tutmayı umut ettiklerini kaydetti. Balta, sezonun bereketli geçmesini diledi. 17 yıldır mavi sularda balık avlayan Ceylan Şen de yeni sezona hazır olduklarını söyledi. Denize açılmadan önce hava koşullarını çok iyi takip ettiklerini anlatan Şen, "Bizim için en önemli unsur hava. Havanın düzgün, denizin dalgasız olması gerekiyor. Bir gün öncesinden ağlarımızı, yemlerimizi hazırlıyoruz, akşam gün batımına doğru açılıyoruz. Her sezon olduğu gibi bu yıl da umutluyuz. İnşallah iyi geçecek." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.